Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

Προστασία των καταναλωτών

Μπορεί να έχει περάσει στα ψιλά και κανείς να μην ασχολείται ιδιαίτερα, λόγω της ιδιάζουσας κατάστασης που περνά η ελληνική οικονομία, αλλά οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου έχουν καταγράψει το τελευταίο εικοσαήμερο εντυπωσιακή πτώση, που ξεπερνά τα 10 δολάρια το βαρέλι ή περίπου 16%, αλλά -όπως συνήθως συμβαίνει στη χώρα μας- οι μειώσεις αυτές δεν περνούν και τόσο γρήγορα στην κατανάλωση.



Προφανώς, οι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι δεν θα πρέπει να δώσουν τη χαρά στους καταναλωτές να δουν χαμηλές τιμές και αυτό διότι μπορεί σε λίγες ημέρες ή εβδομάδες να ανέβουν εκ νέου, οπότε η όποια χαρά να μετριαστεί. Είναι και αυτή μια άποψη...

Η τρόικα είναι και πάλι κοντά μας...
Επιστροφή στην κανονικότητα

Μετά από την «επαναστατική γυμναστική» έξι και πλέον μηνών η ελληνική κυβέρνηση υποδέχεται, έστω και σε δόσεις, τους εκπροσώπους της τρόικας. Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων εμφανίζονται με τίτλους «θρίλερ με την επιστροφή της τρόικας»... «νέα μέτρα ζητάει η τρόικα»... που έχουν παιχτεί κατά κόρον στο πρόσφατο παρελθόν. Δυστυχώς, εικόνες από τους τροϊκανούς, που πλέον δεν είναι τρεις αλλά τέσσερις (προστέθηκε και ο εκπρόσωπος του ESM), να μπαίνουν στα υπουργεία θα τις ξαναδούμε και μάλιστα πολύ σύντομα. Υπό αυτή την άποψη η επιστροφή στην κανονικότητα έχει ξεκινήσει. Ας ελπίσουμε τουλάχιστον να αρχίσει και σε άλλα επίπεδα και όχι μόνο σε αυτό.
Προστασία των καταναλωτών

Προτάσεις για «ένεση» σε δύο στάδια
Πότε θα γίνει ανακεφα­λαιοποίηση;

Θολό είναι το τοπίο σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Κανείς δεν ξέρει πόσα χρήματα χρειάζονται, πότε θα γίνει αυτό και το κυριότερο με ποιο τρόπο. Υπάρχουν κάποιες σκέψεις να γίνει σε δύο στάδια, κάτι που αποκάλυψε και το μέλος της ΕΚΤ Κρ. Νουαγιέ. Το πρώτο πριν από την ολοκλήρωση των stress tests και το άλλο όταν γίνει ο... λογαριασμός, δηλαδή κάπου στις αρχές του επόμενου έτους. Αυτό, σύμφωνα με το μέλος της ΕΚΤ, απαιτείται προκειμένου οι τράπεζες να λειτουργούν σε ικανοποιητικό βαθμό. Βέβαια το ζητούμενο είναι με ποιο τρόπο θα γίνει η άμεση κεφαλαιακή ένεση των ελληνικών τραπεζών. Και ίσως εκεί είναι το «κλειδί». Όλοι αποκλείουν μεν το bail in, αλλά άλλος τρόπος για άμεση κεφαλαιακή ενίσχυση προφανώς και δεν υπάρχει, εκτός και αν υπάρξει εκταμίευση μέρους του μεγάλου δανείου από τον ESM.
Προστασία των καταναλωτών

Πόσες εταιρείες θέλουν να πάνε... Βουλγαρία;
Υπερβολή στο μεγαλείο της

Η Ελλάδα αναμφίβολα είναι η χώρα της υπερβολής σε όλα τα επίπεδα. Πολλοί είναι εκείνοι που, θέλοντας να εντυπωσιάσουν, μεγιστοποιούν κάποιες καταστάσεις και εν ολίγοις κάνουν την «τρίχα τριχιά». Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το πόσες επιχειρήσεις έκαναν αίτηση για αλλαγή έδρας και τη μεταφορά τους στη Βουλγαρία, μετά την επιβολή των capital controls. Η αλήθεια είναι ότι κάποιες επιχειρήσεις άρχισαν να το... ψάχνουν και είναι αρκετές, αλλά σε καμία περίπτωση δεν έκαναν ήδη αίτηση τόσες πολλές επιχειρήσεις. Και ο λόγος είναι απλός. Απαιτούνται κάποιες διαδικασίες που όσο και αν είναι απλές χρειάζονται χρόνο και εντός και εκτός συνόρων. Οπότε ας είμαστε λίγο πιο... προσγειωμένοι.
Προστασία των καταναλωτών

Τελικά μάλλον είναι ανέκδοτο
Κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας

Αυτή η ιστορία με την τρόικα αγγίζει τα όρια του γελοίου. Χάνουν χρόνο και φαιά ουσία προκειμένου να δουν στην κυβέρνηση πού θα φιλοξενηθούν οι εκπρόσωποι της τρόικας που έρχονται στην Αθήνα. Αλήθεια, πόση σημασία έχει ο τόπος; Σημασία έχει η ουσία. Να μπορεί να γίνει η δουλειά σύντομα και κυρίως σε πνεύμα καλής πίστης. Όλα τα άλλα είναι για λαϊκή κατανάλωση. Προφανώς και η ιστορία με το «Brussels Group», που για να του δοθεί όνομα πέρασε κανένα δίμηνο, δεν έγινε μάθημα σε κανέναν. Ακόμη προσπαθούν να κρατήσουν τους τύπους και χάνουν την ουσία...
Προστασία των καταναλωτών

Στη Βουλγαρία έχουν άλλα προβλήματα
Συζητούν για τον κατώτατο μισθό

Η Ένωση Βιομηχανικού Κεφαλαίου στη Βουλγαρία (AICB) είναι κατηγορηματικά αντίθετη στην πρόταση για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού σε ποσοστό 35%-55% του μέσου μισθού, την οποία η κυβέρνηση έθεσε σε κοινωνικό διάλογο. Οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων αντιπροτείνουν τον καθορισμό του κατώτατου μισθού σε ποσοστό 30%-40% των σημερινών μέσων εργασιακών αποδοχών, καθώς, όπως υποστηρίζουν, η αύξηση του κατώτερου μισθού αυξάνει το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων και έτσι συντελεί στην αύξηση της ανεργίας. Το επιχείρημα της άλλης πλευράς είναι ότι σε όρους πραγματικής οικονομίας, η αύξηση του κατώτερου μισθού αυξάνει την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων, συντελώντας με τη σειρά της στην αύξηση του επιπέδου οικονομικής ρευστότητας στην αγορά, μέσω των πωλήσεων προϊόντων.

Ο «λογαριασμός» ετοιμάζεται
Ακόμη δεν είδαμε τίποτε...

Δυστυχώς, όλη αυτή η ιστορία με τα capital controls αλλά και τη στασιμότητα στην οικονομία έχει πάει τη χώρα πολύ πίσω. Μπορεί να ακούγονται διάφορα πράγματα, να γίνονται υπολογισμοί, αλλά η πραγματικότητα θα φανεί από τον Σεπτέμβριο, όταν επιχειρήσεις, νοικοκυριά και φορολογούμενοι θα κληθούν να κάνουν τους υπολογισμούς τους για το τι έχασαν και κυρίως τι έχουν να πληρώσουν. Η οικονομία στο σύνολό της έχασε εισόδημα και επίσης καλείται να πληρώσει περισσότερα. Δηλαδή, σε ένα σύστημα που πιέζεται αυξάνονται οι υποχρεώσεις. Η κατάσταση θα θυμίζει το 2011 ή το 2012, αλλά το κυριότερο είναι ότι η αφετηρία θα είναι πολύ χειρότερη.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com