Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

«Χάθηκαν» 14,5 δισ. ΑΕΠ μέσα σε μόλις έξι μήνες!

Σοβαρές είναι οι επιπτώσεις για την ελληνική οικονομία από τα capital controls αλλά και το νέο «πακέτο» μέτρων που ψηφίστηκε ήδη από τη Βουλή.



ο ύψος τους είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αποτιμηθεί με ακρίβεια αυτή την στιγμή, αλλά κάποιες πρόχειρες εκτιμήσεις από έγκυρους διεθνείς οργανισμούς ανεβάζουν τον «λογαριασμό» σε πάνω από 9 δισ., που αντιστοιχούν στο 5% του ΑΕΠ.

Η πλήρης αποτίμηση, ωστόσο, θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες στις διαπραγματεύσεις που ξεκινούν ανάμεσα στην τρόικα και την ελληνική κυβέρνηση. Εκεί θα τεθούν επί τάπητος όλα τα ανοικτά ζητήματα και θα γίνει προσπάθεια να «κλείσουν οι τρύπες» που άνοιξαν όλο το προηγούμενο διάστημα.

Μάλιστα, ο «λογαριασμός» μπορεί να φτάσει πολύ ψηλότερα αν υπολογίσει κανείς ότι, με βάση τις εκτιμήσεις στα τέλη του 2014, προβλεπόταν ανάπτυξη 2,9% για το 2015, ενώ η προβλεπόμενη ύφεση για φέτος, στο χειρότερο σενάριο, ανέρχεται στο 5%. Αν αυτά αθροιστούν ανεβάζουν τη σωρευτική απώλεια για την ελληνική οικονομία στο 8%, ήτοι περίπου 14,5 δισ.

Ολα τα παραπάνω θα σταθμιστούν από την τρόικα στις επικείμενες διαπραγματεύσεις και ως εκ τούτου θα ζητηθούν επιπλέον μέτρα προκειμένου να κλείσουν οι «τρύπες» που άνοιξαν. Επίσης, είναι σαφές ότι στο τρίτο Μνημόνιο θα περιλαμβάνονται νέα σκληρά μέτρα, επιπλέον των όσων ήδη έχουν ληφθεί.

Σύμφωνα πάντα με τους αναλυτές, η ύφεση που θα δώσουν τα μέτρα που ψηφίστηκαν στις 15 Ιουλίου ανέρχεται σε περίπου 0,7%, τα capital controls προσθέτουν στον λογαριασμό 2 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ η επιπλέον σωρευτική ζημία από την εξάμηνη απραξία ανέρχεται σε 2 με 3 μονάδες του ΑΕΠ.

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι να τίθεται εν αμφιβόλω ακόμη και ο νέος αναθεωρημένος στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1%. Με βάση την πορεία των εσόδων, αλλά και την κατάσταση της οικονομίας, όλα δείχνουν πως οδηγούμαστε εκ νέου σε έλλειμμα, που θα πρέπει ή να καλυφθεί με νέα μέτρα ή να αναθεωρηθεί επί τα χείρω ο στόχος.

Ομως και στην καλύτερη περίπτωση η χώρα θα χρειαστεί επιπλέον έσοδα και είναι άγνωστο από πού μπορούν αυτά να βρεθούν στην κατάσταση που βρίσκεται η οικονομία.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com