«Υψιστη ανευθυνότητα θα ήταν να μην έχει εκπονήσει ανάλογα σχέδια (έκτακτης ανάγκης) το Υπουργείο Οικονομικών», υποστηρίζει στην απάντησή του ο τ. υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης, δεδομένου ότι «η Τράπεζα της Ελλάδος (η οποία είχε π.χ. έτοιμο σχέδιο ΠΝΠ για τραπεζική αργία), η ΕΚΤ, κυβερνήσεις χωρών της ΕΕ, τράπεζες και διεθνείς οργανισμοί, διαθέτουν τέτοιες ομάδες και σχεδιασμό από το 2012».
Στη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Βαρουφάκης επισημαίνει ότι δεχόταν «συνεχή και έντονη κριτική για την ανυπαρξία σχεδίου αντίδρασης σε σχέδια υπονόμευσης της χώρας από τους δανειστές».
Ωστόσο, από τότε που ανακοινώθηκε η «ύπαρξη εκείνης της ομάδας εργασίας, τα ΜΜΕ κατακλύζονται από ευφάνταστα «ρεπορτάζ» τα οποία πλήττουν την ποιότητα του δημόσιου διαλόγου, προσπαθώντας να την σκιαγραφήσουν ως ομάδα που «συνωμοτούσε» για να επαναφέρει το εθνικό νόμισμα. Πρόκειται για καθαρή συκοφαντία», σχολιάζει ο κ. Βαρουφάκης.
Εξηγεί δε ότι «η ομάδα εργασίας του Υπουργείου Οικονομικών λειτουργούσε πάντα στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής και οι εισηγήσεις της είχαν ως μόνιμη αναφορά το δημόσιο συμφέρον, την τήρηση της νομιμότητας και την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη».
Αναλυτικά στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι: «Κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων, και έως την ημέρα του Δημοψηφίσματος, ο τ. Υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης, ως όφειλε, και κατ’ εντολή του πρωθυπουργού, επέβλεπε ομάδα εργασίας η οποία, με συντονιστή τον καθηγητή James K. Galbraith, επεξεργαζόταν σχέδιο έκτακτης ανάγκης και αντίδρασης σε σχέδια υπονόμευσης της κυβέρνησης από τους δανειστές, συμπεριλαμβανομένων και των γνωστών σχεδίων εξώθησης της χώρας εκτός ευρωζώνης».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η απάντηση του κ. Βαρουφάκη συνοδεύται από επιστολή του καθηγητή Galbraith ο οποίος παραθέτει αναλυτικά, ως συντονιστής της ομάδας εργασίας, το πλαίσιο δράσης. Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι: «Οι εργασίες της ομάδας μας, ουσιαστικά, ολοκληρώθηκαν στις αρχές Μαΐου υπό την μορφή αναλυτικού πορίσματος στο οποίο αναφερόμασταν σε όλα τα ζητήματα, και σενάρια, που μελετήσαμε».
Συνοψίζοντας, ο κ. Βαρουφάκης αναφέρει ότι «στην διάρκεια της πεντάμηνης διαπραγμάτευσης που συνετάραξε την Ευρώπη, και άλλαξε τους όρους του δημόσιου διαλόγου στην Ευρωπαϊκή ήπειρο, το Υπουργείο Οικονομικών έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για να εξυπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον υπό αντίξοες συνθήκες. Η καμπάνια των συστημικών ΜΜΕ να αποδομήσουν τον πεντάμηνο αγώνα της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού για δημοκρατία και κοινό νου θα αποτύχει».