Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα της Κυριακής, άφησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο, της ΕΡΤ -1.
"Μπορεί να αποφασίσει κάτι διαφορετικό η κυβέρνηση. Άλλωστε πρόκειται για πολιτικό θέμα." ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: "το δημοψήφισμα προκηρύχθηκε για να επιτευχθεί συμφωνία με συγκεκριμένα κριτήρια και δεν άρεσε, γιατί οι εταίροι έχουν συνηθίσει στο yes", αναφέρει στην ιστοσελίδα της η ΕΡΤ.
Παράλληλα αποκάλυψε ότι εισηγήθηκε στον Αλέξη Τσίπρα να αποδεχθεί την πρόταση των θεσμών.
Ο κ. Δραγασάκης υποστήριξε ότι "η συμφωνία θα μπορούσε να κλείσει από τον Φεβρουάριο, αν υπήρχε πολιτική βούληση" εξήγησε παράλληλα, προσθέτοντας ότι πάμε σε νέο πρόγραμμα, σε νέο σχέδιο.
Παράλληλα ο κ. Δραγασάκης δήλωσε: "Είμαι υπέρ της συμφωνίας. Βεβαίως είμαι υπέρ μίας βιώσιμης συμφωνίας, αμοιβαία αποδεκτής. Οι προϋποθέσεις για συμφωνία υπάρχουν". Παράλληλα, έκανε λόγο για ολοήμερη εντατική εργασία, σήμερα με τηλεφωνήματα και επαφές. "Έχουμε ανοικτό τραπέζι διαπραγμάτευσης μέσω Eurogroup και όχι μόνο” είπε.
Αναφέρθηκε πλέον σε "πρόταση για νέο πρόγραμμα αφού το παλαιό έχει λήξει". Μίλησε για πρόταση που κατέθεσε η κυβέρνηση σήμερα με συζήτηση για τα προαπαιτούμενα που μπορούν να συνδεθούν με αυτή.
"Πιστεύω ότι αύριο το πρωί μπορεί να συνεχισθεί η συζήτηση" δήλωσε χαρακτηριστικά. Ανακοίνωσε ότι εστάλησαν 6 σημεία απαριθμώντας τα εργασιακά και τις συντάξεις και αρνούμενος να μιλήσει για τα άλλα σημεία.
Επεσήμανε ότι δεν είναι θέμα ιδεολογικό αλλά δεν θέλουν υφεσιακά μέτρα και πρότεινε εκτίμηση κοινωνικών επιπτώσεων της πρότασης με αντισταθμιστικές παρεμβάσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα ή στο χρέος στην συνέχεια.
Ο Αντιπρόεδρος ανέφερε επίσης ότι:
* Εξ αρχής η συμφωνία προϋπέθετε πολιτική βούληση. Αυτή έλειπε από μέρος των Θεσμών.
* Τις πρωτοβουλίες και τις αποφάσεις στην κυβέρνηση τις λαμβάνει ο Πρωθυπουργός.
* Η κυβέρνηση είναι συμπαγής κι ενιαία, δίνει από κοινού τη μάχη.
* Η πρόταση των Θεσμών δεν ήταν βιώσιμη. Ζητούμενο η βιώσιμη συμφωνία. Στις ιστορικές στιγμές όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας
* Οι σημερινές προτάσεις είναι απόρροια πυκνών και εντατικών διεργασιών.
* Επιζητούμε τη σταθεροποίηση της οικονομίας και την εκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας.
* Χρειάζεται ένας νέος σχεδιασμός για το χρέος ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο
* Η Ελλάδα επιζητεί μία λύση που δεν θα συνιστά υποταγή αλλά και δεν θα αποποιείται τις ευθύνες της χώρας
* Το πρόγραμμα απέτυχε και ήταν τελματωμένο από τον περασμένο Αύγουστο. Σήμερα λήγει πρακτικά
* Για να βρούμε λύση πρέπει να αναγνωρίσουμε την πραγματικότητα
* Σημασία τώρα έχουν οι επιλογές και οι πράξεις που θα ανοίξουν θετικές προοπτικές για τη χώρα και την Ευρώπη.
Reuters: Στο Eurogroup η Αθήνα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ματαίωσης του δημοψηφίσματος
Η ελληνική κυβέρνηση άφησε να φανεί στη σημερινή τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών ότι θα μπορούσε να αλλάξει τη στάση της στο δημοψήφισμα εάν υπάρξει συμφωνία στο αίτημα για ένα νέο δάνειο, μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο πηγές.
Αρκετές πηγές με γνώση των συνομιλιών δήλωσαν ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε στο Eurogroup ότι η κυβέρνηση του θα μπορούσε να ματαιώσει το δημοψήφισμα ή να προτείνει στους ψηφοφόρους να ψηφίσουν "ναι" αν επιτευχθεί μια συμφωνία.
Μάλτα: Ο πρωθυπουργός φέρεται να είπε ότι η Ελλάδα μπορεί να αναστείλει το δημοψήφισμα
H Αθήνα προτίθεται να αναστείλει τη διαδικασία του δημοψηφίσματος που αναμένεται να διεξαχθεί την προσεχή Κυριακή επί των προτάσεων των πιστωτών της (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΔΝΤ, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) στην περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις επαναληφθούν με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ, αναφέρει η εφημερίδα Times of Malta, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σε μια δήλωσή του προς το Κοινοβούλιο, την οποία επικαλείται η εφημερίδα στον ιστότοπό της, ο Μουσκάτ προσέθεσε ότι δε γνωρίζει εάν πρόκειται για ένα άνοιγμα ή έναν διπλωματικό ελιγμό εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης.