Δεν είναι δυνατή μία λύση για την Ελλάδα εάν δεν υπάρξει μείωση του ελληνικού χρέους, διεμήνυσε το ΔΝΤ.
Όπως δήλωσε η επικεφαλής του Ταμείου, Christine Lagarde, η λύση για την Ελλάδα δεν μπορεί να έλθει όσο το ελληνικό χρέος παραμένει σε τόσο υψηλό επίπεδο.
Όπως επισήμανε σε συνέντευξή της στο γαλλικό ραδιόφωνο Europe1, το ΔΝΤ θα συμμετέχει στο ελληνικό σχέδιο διάσωσης εάν αυτό περιλαμβάνει τολμηρές κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις και αναδιάρθρωση χρέους.
Πρόσθεσε μεν πως καμία λύση για την Ελλάδα δεν είναι δυνατή χωρίς αναδιάρθρωση χρέους, αν και ένα "κούρεμα" δεν είναι στο τραπέζι. "Δεν είναι μια ιδιοτροπία. Δεν είναι το ΔΝΤ που μπλέκεται το ΔΝΤ στα ελληνικά θέματα, αυτοί είναι οι κανόνες που έχουν θεσπιστεί για όλα τα κράτη-μέλη του ΔΝΤ".
Η μείωση του χρέους μπορεί να επιτευχθεί μέσω μιας παράτασης της ωρίμανσης του χρέους, μιας παράταση των περιόδων χάριτος και μιας μέγιστης μείωσης των επιτοκίων.
Εκτιμά ότι το φορτίο του χρέους θα μπορούσε να γίνει βιώσιμο εάν διενεργούνταν μια αναδιάρθρωση καθώς και με τις μεταρρυθμίσεις που θα προωθήσει η κυβέρνηση.
Η Γαλλίδα επικεφαλής του ΔΝΤ, εκτιμά ως "πολύ πιθανό" οι ελληνικές τράπεζες να ανοίξουν ξανά την Δευτέρα, ενώ υπολογίζει ότι οι συνομιλίες με την Ελλάδα (για το νέο πρόγραμμα) θα διαρκέσουν τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες, καθώς η κατάσταση έχει γίνει πιο περίπλοκη.
"Δεν έχουμε συνεργαστεί με τις ελληνικές ομάδες για έξι μήνες, δεν έχουμε πληροφορίες για το χρηματοοικονομικό σύστημα για παράδειγμα", τόνισε.
Επιπλέον αποκάλυψε ότι το 2010 ήταν κατά της συμμετοχής του ΔΝΤ στην ελληνική κρίση.
Γάλλος ΥΠΟΙΚ: Υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους
Στον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό εξάλλου, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Michel Sapin, δήλωσε ότι είναι υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, αλλά αντιτίθεται σε ενδεχόμενο άμεσο haircut, το οποίο θα ήταν κατά των συμφερόντων των Γάλλων φορολογούμενων.
"Πρέπει να πάρουμε τα λεφτά μας πίσω", δήλωσε χαρακτηριστικά.