Παρεμβάσεις στη ρύθμιση των 100 δόσεων για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο Δημόσιο με εισαγωγή εισοδηματικών και περιουσιακών στοιχείων, αλλά και διορθώσεις στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων που θα κληθούν να πληρώσουν περίπου έξι εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων με μεταφορά των φορολογικών βαρών από τους έχοντες μικρή περιουσία στους μεγαλοιδιοκτήτες ακινήτων, εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών.
Το κουαρτέτο των θεσμών απαιτεί αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων με αυστηρότερη αντιμετώπιση των οφειλετών που έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση πετυχαίνοντας «κούρεμα» έως και 100% των προσαυξήσεων, ενώ έχουν την οικονομική δυνατότητα για να εξοφλήσουν τα χρέη τους.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, μιλώντας χθες στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, επανέλαβε ότι υπάρχουν σκέψεις για τροποποίηση της ρύθμισης με την εισαγωγή συγκεκριμένων εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων. Όπως δήλωσε «θα ξαναδούμε κριτήρια σε αυτούς που είχαν αποδεδειγμένα τη δυνατότητα να πληρώσουν» για να προσθέσει ότι δεν είναι δυνατόν κάποιος που έχει 2 εκατ. στην τράπεζα να μπει στη ρύθμιση των 100 δόσεων.
Με τους δανειστές να πιέζουν για τροποποίηση της ρύθμισης, στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν ήδη διάφορα σενάρια όπως:
• Εισαγωγή περιουσιακών και εισοδηματικών κριτηρίων. Με τη θέσπιση κριτηρίων θα περιοριστεί ο αριθμός των δόσεων που έχουν επιλέξει φορολογούμενοι - οφειλέτες οι οποίοι διαθέτουν σημαντική περιουσία και εισόδημα, και θα αυξηθεί το ποσό της μηνιαίας δόσης για τις εναπομείνουσες δόσεις.
• Αύξηση του επιτοκίου για τις ρυθμισμένες δόσεις. Σήμερα, ληξιπρόθεσμες οφειλές έως 5.000 ευρώ ρυθμίζονται άτοκα, ενώ το επιτόκιο για μεγαλύτερα ποσά είναι 3%.
• Αυτόματη «αποβολή» από τη ρύθμιση των φορολογουμένων - οφειλετών που δεν εκπληρώνουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους.
ΕΝΦΙΑ
Οριακές αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ εξετάζει το οικονομικό επιτελείο, ώστε ο φόρος να γίνει δικαιότερος και πιο αναλογικός, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών.
Όπως ανέφερε ο κ. Αλεξιάδης, με δεδομένη την οροφή των 2,65 δισ. ευρώ στην εισπραξιμότητα του φόρου γίνονται συζητήσεις για αλλαγές στο εσωτερικό του, ενώ σημείωσε ότι το αίσθημα του δικαιότερου θα μπορούσε να εξασφαλιστεί με μεταφορά ποσού από τον κύριο φόρο που αφορά σε όλα τα ακίνητα στον συμπληρωματικό.
Συμπλήρωσε ότι ο φόρος θα πρέπει να έχει εισπραχθεί μέχρι το πρώτο δίμηνο του 2016 ώστε τα έσοδα που θα προκύψουν να εγγραφούν στον προϋπολογισμό του 2015, θέμα όμως το οποίο συζητείται με τους θεσμούς, ενώ τόνισε ότι οι όποιες αλλαγές συμφωνηθούν, μπορούν να ενταχθούν στις ρυθμίσεις για την εκκαθάριση του φόρου άμεσα και οι μεγαλύτερες αλλαγές να γίνουν το 2016.
• Ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί και φέτος με βάση τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες, ενώ στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκονται διάφορες προτάσεις μεταξύ των οποίων:
• Αύξηση των συντελεστών του συμπληρωματικού φόρου και μείωση του αφορολόγητου ορίου. Σήμερα ο συμπληρωτικός φόρος ενεργοποιείται για συνολική αξία περιουσίας που υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ και οι συντελεστές του κυμαίνονται από 0,1% έως 1%. Συζητείται το αφορολόγητο όριο να μειωθεί στα 250.000 ευρώ ή στα 200.000 ευρώ και οι συντελεστές να ξεκινούν από το 0,3% και να φθάνουν ακόμη και στο 2% για πολύ μεγάλες ακίνητες περιουσίες.
• Παρεμβάσεις στους συντελεστές υπολογισμού του κυρίου φόρου με μείωση των συντελεστών για κατοικίες με χαμηλή αντικειμενική αξία και αύξηση συντελεστών για τις ακριβές κατοικίες.
• Μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.
Πάντως τα χρονικά περιθώρια για την οριστικοποίηση της μορφής του ΕΝΦΙΑ είναι ασφυκτικά και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ο φόρος που θα πληρώσουν φέτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων να είναι ο ίδιος με αυτόν που κατέβαλαν πέρυσι.
Φορολογικοί έλεγχοι
Η φοροδιαφυγή καλά κρατεί, όπως δείχνουν οι επιτόπιοι φορολογικοί έλεγχοι που διενεργήθηκαν. Από τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν από τις 27 Ιουλίου έως τις 2 Αυγούστου το ποσοστό παραβατικότητας ανήλθε σε 17,7%, ενώ σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς η παραβατικότητα κυμάνθηκε σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, ξεπερνώντας σε κάποιες περιπτώσεις το 54%. Ο μεγαλύτερος όγκος των διαπιστωμένων παραβάσεων αφορά τη μη έκδοση φορολογικών στοιχείων.
Κριτήρια
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, μιλώντας χθες στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, επανέλαβε ότι υπάρχουν σκέψεις για τροποποίηση της ρύθμισης με την εισαγωγή συγκεκριμένων εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων. Με τους δανειστές να πιέζουν για τροποποίηση της ρύθμισης, στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν ήδη διάφορα σενάρια όπως:
Εισαγωγή περιουσιακών και εισοδηματικών κριτηρίων. Με τη θέσπιση κριτηρίων θα περιοριστεί ο αριθμός των δόσεων που έχουν επιλέξει φορολογούμενοι - οφειλέτες οι οποίοι διαθέτουν σημαντική περιουσία και εισόδημα, και θα αυξηθεί το ποσό της μηνιαίας δόσης για τις εναπομείνουσες δόσεις.