Παράπλευρο όφελος των capital controls χαρακτηρίζεται το γεγονός ότι όσοι Έλληνες δεν είχαν χρεωστικές κάρτες έσπευσαν να αποκτήσουν, με αποτέλεσμα ο αριθμός των χρεωστικών καρτών που εκδόθηκαν τον Ιούλιο να υπερδεκαπλασιαστεί!
Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από δημοσίευμα του Bloomberg, αλλά και αυτά που δημοσιοποίησαν οι ελληνικές τράπεζες, τον Ιούλιο εκδόθηκαν περισσότερες από 1,1 εκατ. χρεωστικές κάρτες, όταν πριν από τους ελέγχους κεφαλαίου το αντίστοιχο νούμερο, κατά μέσο όρο, κυμαινόταν σε επίπεδα κάτω των 100.000 σε μηνιαία βάση. Συγκεκριμένα, η Εθνική Τράπεζα εξέδωσε περισσότερες από 400.000 χρεωστικές κάρτες, η Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε στην έκδοση σχεδόν 340.000 χρεωστικών καρτών, ενώ τα αντίστοιχα νούμερα σε Alpha Bank και Eurobank ήταν στις 220.000 και στις 170.000.
Αύξηση
Παράλληλα, υπήρξε μεγάλη αύξηση των συναλλαγών με κάρτες. Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι ο τζίρος των συναλλαγών στα μηχανήματα (POS) με τη χρήση των χρεωστικών καρτών υπερδιπλασιάστηκε σε σχέση με πέρσι, με την αυξημένη χρήση να παρατηρείται στους υφιστάμενους αλλά και στους νέους πελάτες καρτών.
Το πιο σημαντικό στοιχείο είναι πάντως ότι «εκτοξεύτηκε» η ζήτηση για εγκατάσταση μηχανημάτων για τη διεκπεραίωση συναλλαγών με κάρτες (POS) ακόμη και από λιγότερο παραδοσιακούς κλάδους όπως είναι οι μικρές επιχειρήσεις και ιδιώτες επαγγελματίες (π.χ. φαρμακοποιοί, γιατροί, οδοντιατρικές κλινικές). Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, είναι πιθανό ότι στα επόμενα δύο χρόνια, η εγκατεστημένη βάση μηχανημάτων POS να φθάσει στις 400.000, όταν αυτή τη στιγμή εκτιμάται ότι είναι περίπου στα επίπεδα των 150.000.
e-banking
Μεγάλη αύξηση υπήρξε και όσον αφορά στο e-banking. Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι μέσα στον Ιούλιο πενταπλασιάστηκαν οι νέοι κωδικοί χρήσης ηλεκτρονικής τραπεζικής με πάνω από 150.000 νέους χρήστες. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Τράπεζα Πειραιώς κάνει λόγο για 75.000 νέους χρήστες και η Eurobank για περισσότερους από 26.000 νέες εγγραφές χρηστών.
Φοροδιαφυγή
Όπως επισημαίνεται σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα της Eurobank, οι εξελίξεις αυτές εκτιμάται ότι θα συμβάλουν στη μετάβαση της ελληνικής οικονομίας από την κυριαρχία των συναλλαγών με μετρητά στις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Οι τελευταίες εκτιμάται ότι μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο της «μαύρης» οικονομίας και την αύξηση των δημοσιονομικών εσόδων. Σημειωτέον ότι το μέγεθος της «μαύρης» οικονομίας εκτιμάται στο 25% του ΑΕΠ, ήτοι περίπου στα 40 δισ. ευρώ. Βάσει εκτιμήσεων, μία μείωση της τάξεως των 5 δισ. ευρώ, θα μπορούσε να αποφέρει αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά πάνω από 1 δισ. ευρώ ετησίως. Άρα, η συντονισμένη υλοποίηση ενός εκτενούς πακέτου μέτρου για την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών θα μπορούσε να μειώσει τουλάχιστον κατά 25% τη «μαύρη» οικονομία, ενισχύοντας σημαντικά τα δημόσια έσοδα της χώρας.