Τρίτη 4 Αυγούστου 2015

Με εκλογικό αιφνιδιασμό απειλεί ο Τσίπρας - Στόχος ψηφοφορία-πακέτο στις 18 Αυγούστου

«Επιχείρηση... Δεκαοκταύγουστος» τρέχει για την κυβέρνηση που επιταχύνει τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης με στόχο την ψήφιση της συμφωνίας την τρίτη εβδομάδα του μήνα και την άμεση εκταμίευση δόσης 25 δισ. από τον ESM, εκ των οποίων τα 10 δισ. ευρώ θα καταλήξουν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.



Όπως αναφέρουν «Τα Νέα», τo Σαββατοκύριακο ήταν πυρετώδες για το οικονομικό επιτελείο, καθώς το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) συνεδρίασε δύο φορές στο γραφείο της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης με στόχο να ακολουθηθεί πιστά ένα χρονοδιάγραμμα που θα επιτρέψει την επικύρωση του νέου προγράμματος στις 18 Αυγούστου, αφού προηγουμένως το νομοσχέδιο θα έχει σταλεί ως πιλότος σε ευρωπαϊκά κοινοβούλια για να αποκτήσουν γνώση των όσων πρόκειται να ψηφίσει η Βουλή.

Το ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι να αποφευχθεί πάση θυσία η ψήφιση νέας δέσμης μέτρων πριν από την επικύρωση της συμφωνίας και γι' αυτό προσανατολίζεται σε μια παράλληλη ψηφοφορία-πακέτο που θα περιλαμβάνει τη δανειακή σύμβαση με τον ESM, τα MOU και πρόσθετα μέτρα που ούτως ή άλλως πρέπει κάποια στιγμή να περάσουν από το κοινοβούλιο.

Για το Μαξίμου ο πήχης διατηρείται στους 120 βουλευτές των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) κάτι που σημαίνει ότι εάν υπάρξει μετακίνηση προς τα κάτω, κάτι που δεν μπορεί να αποκλειστεί, θα δρομολογηθούν αμέσως πολιτικές εξελίξεις.

Κυβερνητικές πηγές προϊδεάζουν ότι τον Οκτώβριο, οπότε και θα ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση, θα έρθουν «δύσκολα μέτρα», επομένως θα πρέπει να γίνει προσπάθεια να μην υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία και να μην επηρεαστεί η υπόθεση του χρέους για την οποία το Μαξίμου έχει εξασφαλίσει τη δέσμευση ότι η συζήτηση θα ανοίξει αμέσως μετά.

Το θέμα του χρέους είναι ενδεχομένως και το «κλειδί» για την ημερομηνία των εκλογών που φέρεται να έχει αποφασίσει ο Αλέξης Τσίπρας.

Το Μέγαρο Μαξίμου προειδοποιεί μάλιστα με πολιτικές εξελίξεις και εκλογές-εξπρές ακόμη και μέσα στον Σεπτέμβριο, σε περίπτωση που βουλευτές της πλειοψηφίας καταψηφίσουν τη συμφωνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε η Realnews, σε αυτήν την περίπτωση ο πρωθυπουργός εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε εκλογικό αιφνιδιασμό, μεταξύ των άλλων και για τους εξής λόγους:

Πρώτον, για να υπάρξουν «καθαρές λύσεις» στο επίπεδο της κυβέρνησης, καθώς αυτή δεν μπορεί να στηρίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα στην ψήφο άλλων κομμάτων και κυρίως των κομμάτων του δικομματισμού, που ο ΣΥΡΙΖΑ αποδίδει την ευθύνη για την καταστροφική πορεία της χώρας τα τελευταία χρόνια.

Δεύτερον, προκειμένου να κοπούν εν τη γενέσει τους τα σενάρια περί «κυβέρνησης ειδικού σκοπού» που κατά το Μέγαρο Μαξίμου, προωθούν πολιτικά και οικονομικά κέντρα εντός της χώρας, αλλά και τμήμα των δανειστών.

Τρίτον, προκειμένου να «μηδενιστεί το κοντέρ» και η κυβέρνηση που θα εκλεγεί να λάβει εντολή για να υλοποιήσει τα - ιδιαίτερα σκληρά - μέτρα που θα προβλέπονται στο Μνημόνιο.

Τέταρτον, αλλά και κυριότερον, για να ξεκαθαρίσει με τις λίστες το εσωτερικό της νέας ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και παράλληλα, να μη δοθεί χρόνος στον Παναγιώτη Λαφαζάνη να συγκροτήσει νέο κόμμα ή, έστω, επαρκής χρόνος προκειμένου να πραγματοποιήσει προεκλογική εκστρατεία.

Από την πλευρά του ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και η «Αριστερή Πλατφόρμα» επιμένουν στην ανάγκη ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ, εν τούτοις παράλληλα προειδοποιούν πως στηρίζουν την κυβέρνηση για να υλοποιήσει το πρόγραμμά της και όχι το Μνημόνιο. Αφήνουν, δηλαδή, ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να μη δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, εφόσον αυτή ψηφίσει το νέο Μνημόνιο και αρχίσει να εφαρμόζει την μνημονιακή πολιτική.

Εντός της Πλατφόρμας, μάλιστα, υπάρχουν εισηγήσεις για άμεση συγκρότηση χωριστής κοινοβουλευτικής ομάδας σε άμεσο χρόνο, προκειμένου να ετοιμαστεί ο χώρος όσο το δυνατόν γρηγορότερα για κάθοδο στις εκλογές.

Τις σκέψεις περί συγκρότησης ξεχωριστής κοινοβουλευτικής ομάδας ενισχύει και η απόφαση των διαφωνούντων βουλευτών να μην παραδώσουν τις έδρες τους. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Realnews, μεταξύ αυτών είναι και οι βουλευτές που δήλωναν δημοσίως ότι θα παραδώσουν την έδρα τους.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com