Πυκνή “ομίχλη” καλύπτει την παρουσία του πολυδιαφημισμένου Γκλεν Κιμ και τις υπηρεσίες που προσφέρει στην ελληνική κυβέρνηση, αλλά και τον ρόλο που διαδραμάτισε τους τελευταίους μήνες στις διαπραγματεύσεις για τη νέα συμφωνία.
Οι δύο Γερμανοί δημοσιογράφοι της εφημερίδας Die Welt, που δημοσίευσε τη φωτογραφία όπου διακρίνεται ο Κορεάτης σύμβουλος πίσω από τον Αλέξη Τσίπρα στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής, μιλούν στο Mega και αποκαλύπτουν νέα στοιχεία για τον ρόλο του στην ολονύχτια συνεδρίαση για την ελληνική κρίση.
Πρώτον, ο Κιμ δεν ήταν μόνος του, αλλά συνοδευόταν και από δεύτερο, επίσης Κορεάτη, σύμβουλο και δεύτερον όλες οι ευρωπαϊκές αντιπροσωπείες κορυφής αιφνιδιάστηκαν, όταν είδαν τον Έλληνα πρωθυπουργό να καλεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τον Κιμ για το πακέτο των 50 δισεκατομμυρίων με Μέρκελ και Τούσκ. Η αποκάλυψη ότι ο Κορεάτης σύμβουλος πήρε ενεργά μέρος στις διαπραγματεύσεις για το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων έγινε χθες.
Οι Γερμανοί δημοσιογράφοι της Die Welt στο Mega
Η Βελίκα Καρλαβάτσιου μίλησε με τους δύο Γερμανούς δημοσιογράφους. “Δυο τινά είναι ασυνήθιστα. Το πρώτο να συμμετέχει ένας ξένος στην επίσημη ελληνική αντιπροσωπεία. Το δεύτερο, ότι εκπροσωπεί τον ιδιωτικό τομέα. Το να παίρνεις συμβουλές απ' τον ιδιωτικό τομέα, από τραπεζίτες και οικονομολόγους, δεν είναι κακό, αλλά το να συμμετέχουν σε μία κυβερνητική αντιπροσωπεία είναι ασυνήθιστο. Είναι πολύ παράξενο να συμμετέχει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ένας ξένος σύμβουλος απ' τον ιδιωτικό τομέα”, δηλώνει ο Όλαφ Γκέρσεμαν της Die Welt.
Σε ερώτηση για το ποια ήταν η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης, τόνισε ότι “το γραφείο του πρωθυπουργού δεν απάντησε καν, ούτε το υπουργείο Οικονομικών. Όταν τηλεφωνήσαμε την Πέμπτη στο υπουργείο Οικονομικών είπαν ότι έχουν να ασχοληθούν με πιο σημαντικά πράγματα”.
Η γερμανική κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών δεν θέλησαν να σχολιάσουν, πρόσθεσε. Οι συντάκτες μίλησαν και με τον ίδιο τον Κορεάτη σύμβουλο. “Η πρώτη του απάντηση το μεσημέρι της Τρίτης όταν του στείλαμε ένα μήνυμα αν μπορεί να μας μιλήσει ήταν να μας πει ότι είναι απασχολημένος, υπονοώντας ότι είναι απασχολημένος στο Μαξίμου, βοηθώντας τον Ευκλείδη Τσακαλώτο”, δήλωσε στο Mega ο Γερμανός δημοσιογράφος.
Στη Σύνοδο
Ο Γκλεν Κιμ μπορεί να πάτησε τα σκαλιά του υπουργείου Οικονομικών επί Γιάνη Βαρουφάκη, αλλά όπως φαίνεται και στο βίντεο, συνέχισε να προσφέρει τις υπηρεσίες του και στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, καθώς τον συνόδευσε στην κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup τις 12 Ιουλίου. Οι συμβουλές και οι υπηρεσίες του πάντως φαίνεται ότι κοστίζουν πολύ ακριβά, καθώς ο κύριος Κιμ μετά την αποχώρηση του Γιάνη Βαρουφάκη από τη διαπραγματευτική ομάδα, ενημέρωσε τους νέους συνεργάτες του στην ελληνική κυβέρνηση ότι είχε συμφωνήσει προφορικά με τον τέως υπουργό να αμείβεται με 125.000 ευρώ το μήνα. Τα μοναδικά χρήματα που έχει πάρει έως τώρα, όμως, αφορούν σε ημερήσιες αποζημιώσεις και έξοδα ταξιδιού και διαμονής στις διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Βάσει των στοιχείων που δημοσιεύονται στη Διάυγεια, έλαβε ημερήσια αποζημίωση 10 ημερών για το διάστημα 21-30 Ιουνίου, ενώ πληρώθηκε το κόστος 9 διανυκτερεύσεων στο εξωτερικό. Καλύφθηκαν, επίσης, τα έξοδα του για τα σιδηροδρομικά εισιτήρια της διαδρομής Λονδίνο-Βρυξέλλες-Λονδίνο και Λονδίνο-Βρυξέλλες, αλλά και τα αεροπορικά του εισιτήρια για την μετάβαση από την Αθήνα στο Λονδίνο. Για την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες στην Αθήνα έγινε χρήση του κυβερνητικού αεροσκάφους. Ο σύμβουλος του κ. Βαρουφάκη, παρουσιάζεται ως συνεργάτης του Βόλφανγκ Σόιμπλε στο υπουργείο Οικονομικών στο Βερολίνο, ως ο άνθρωπος που "έστησε" το μηχανισμό EFSF και ως αυτός που δημιούργησε τον ESM. Εμφανίζεται επίσης και ως ειδικός, που εργάστηκε στη ρύθμιση του τραπεζικού χρέους στην Ισλανδία.
Απλός σύμβουλος
Με βάση δημοσίευμα, ωστόσο, από το Βήμα της Κυριακής ο κ. Κιμ δεν δούλεψε για τον Σόιμπλε στο Βερολίνο, αλλά εργάστηκε ως απλός σύμβουλος άλλης υπηρεσίας με έδρα την Φραγκφούρτη. Δεν έστησε τον EFSF, αλλά πήγε στον οργανισμό 5 μήνες μετά την έναρξη λειτουργίας του και δεν έχει καμία σχέση με την ίδρυση του ESM. Όσο για το ισλανδικό χρέος, εργάστηκε πράγματι ως σύμβουλος, όχι όμως για το χρέος, αλλά για την άρση των capital controls στην Ισλανδία.