«Η κυβέρνηση πήρε την πρωτοβουλία Αυγουστιάτικα να παραιτηθεί και Αυγουστιάτικα να προχωρήσει σε εκλογές, γιατί βιάζεται και αυτό δεν είναι για καλό σκοπό» δήλωσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Βουλή μετά την ανακοίνωση για τη δημιουργία της Λαϊκής Ενότητας.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο κ. Λαφαζάνης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης για τις επιλογές της, ενώ επιχείρησε να δώσει το στίγμα της Λαϊκής Ενότητας.
Ο κ. Λαφαζάνης χαρακτήρισε πιεστικές τις εκλογές, τονίζοντας πως η κυβέρνηση προχωρά σε αυτές, για να μην καταλάβει ακόμα ο λαός τις συνέπειες του μνημονίου που υπέγραψε και συνομολόγησε, γνώριμη τακτική που χρεοκόπησε όπως ανέφερε, αλλά και για ένα δεύτερο λόγο: Να φιμώσει την Αριστερή Πλατφόρμα.
Ωστόσο, όπως υπογράμμισε η Λαϊκή Ενότητα πάει σε εκλογές ενωμένη και, όπως εκτίμησε, θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις μετεκλογικές εξελίξεις, καθώς φιλοδοξεί να γίνει ένα μεγάλο αντιμνημονιακό μέτωπο, που θα σαρώσει τα μνημόνια.
Υποστήριξε ακόμη ότι "η κυβέρνηση νομίζει πως επισπεύδοντας τις εκλογές θα αιφνιδιάσει την Αριστερή Πλατφόρμα, θα την βρει ανέτοιμη και επομένως θα φιμώσει την τελευταία συνεπή αντιμνημονιακή φωνή που υπάρχει και διαθέτει εναλλακτική πρόταση".
"Δεν μας αιφνιδιάζουν, δεν θα μας βρουν ανέτοιμους", υπογράμμισε και εκτίμησε ότι η "Λαϊκή Ενότητα" θα αναδειχθεί σε καθοριστική πολιτική δύναμη.
Ερωτηθείς σχετικά με τα περί ανατροπής της κυβέρνησης από την Αριστερή Πλατφόρμα απάντησε ότι η κυβέρνηση δεν ανετράπη, αλλά παραιτήθηκε, φοβούμενη "να πάει στη Βουλή και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης για να δούμε πώς μετριέται".
"Το να αναζητά ανατροπείς δείχνει φόβο, αμηχανία και θα έλεγα πανικό", είπε υποστηρίζοντας ότι "η κυβέρνηση μπορεί να ανατραπεί από άλλους λόγους", όπως ότι "συνομολόγησε μνημόνια και τα μνημόνια δεν τα δέχεται ο ελληνικός λαός".
"Να τελειώνουμε με τα μνημόνια"
Στους πρώτους άξονες των προγραμματικών δεσμεύσεων της "Λαϊκής Ενότητας", όπως εξήγησε, είναι η ακύρωση των μνημονίων και η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους.
Για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη ο κ. Λαφαζάνης εκτίμησε ότι "δεν συνιστά έναν καταστροφικό δρόμο". "Η λογική ότι έξω από την ευρωζώνη υπάρχει μόνο η κόλαση είναι μια δαιμονοποίηση που δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα...αν χρειαστεί για να απαλλαγούμε από τα μνημόνια θα ακολουθήσουμε και μια πορεία εξόδου από την ευρωζώνη συντεταγμένα και στη βάση ενός προοδευτικού προγράμματος", είπε.
Τόνισε ακόμη ότι η "Λαϊκή Ενότητα" δεν θα είναι άλλο ένα κόμμα, αλλά φιλοδοξεί να γίνει ένα μεγάλο μέτωπο, κοινωνικό και πολιτικό", καθώς και ότι είναι μια δύναμη που στοχεύει στην κυβέρνηση και μπορεί να εφαρμόσει μια νέα πολιτική χωρίς μνημόνια και λιτότητα.
Σημαία της στις εκλογές, όπως δήλωσε, θα είναι το "όχι¨" του δημοψηφίσματος, το οποίο "μεταφράστηκε σε 'ναι' από την κυβέρνηση αλλά δεν εκφράζει τον ελληνικό λαό". "Το 'όχι' θα νικήσει ξανά", τόνισε.
"Όχι σε συνεργασία με δυνάμεις μνημονιακών πολιτικών"
Με αφορμή τις δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ, Ευ. Μεϊμαράκη, ότι θα συνομιλήσει και με τον κ. Λαφαζάνη στο πλαίσιο της διευρευνητικής εντολής που έχει λάβει, ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι "η 'Λαϊκή Ενότητα' δεν πρόκειται να συνεργαστεί με κανένα πολιτικό κόμμα που συνομολόγησε μνημόνια και εφαρμόζει μνημονιακές πολιτικές"¨.
Απηύθυνε, ωστόσο, πρόσκληση σε όλες τις αριστερές προοδευτικές δυνάμεις, καλώντας τες στη διαμόρφωση μιας κοινής πορείας. Η πρόσκληση, όπως διευκρίνισε, αφορά και το ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
"Θα λάβουμε τη διερευνητική εντολή"
Η "Λαϊκή Ενότητα", ως τρίτη πολιτική δύναμη, όπως εξήγησε, θα λάβει και θα χρησιμοποιήσει τη διερευνητική εντολή, κάνοντας επαφές με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, πλην της Χρυσής Αυγής.
Ο κ. Λαφαζάνης, ωστόσο, εκτίμησε ότι "δεν μπορεί να προκύψει από αυτή τη Βουλή κυβέρνηση με αντιμνημονιακή κατεύθυνση".