Πέμπτη 6 Αυγούστου 2015

Εως το τέλος του έτους η ανακεφαλαιοποίηση

Με ταχείς ρυθμούς θα πραγματοποιηθεί η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, όπως παραδέχονται τραπεζικοί παράγοντες και εκτιμούν ότι το αργότερο έως το τέλος του έτους οι τράπεζες θα έχουν γυρίσει σελίδα και θα είναι κεφαλαιακά θωρακισμένες.



Όπως δηλώνει μάλιστα στο Bloomberg αξιωματούχος της Τράπεζας της Ελλάδος, η διαδικασία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στην Ελλάδα, είναι προγραμματισμένο να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, για να επιτρέψει στους ιδιώτες μετόχους να συμμετέχουν.

Παράλληλα, προσπαθεί να βάλει «φρένο» στην όποια φιλολογία έχει αναπτυχθεί γύρω από ενδεχόμενο «κουρέματος» στις καταθέσεις ή επιβολή εφάπαξ φόρου, σημειώνοντας ότι ούτε η Ελλάδα, αλλά ούτε και οι πιστωτές της είναι της άποψης οι καταθέτες να υποστούν bail-in, ούτε να επιβληθεί κάποιος φόρος στις καταθέσεις.

Ο ίδιος αξιωματούχος δηλώνει στο πρακτορείο ότι έχει ξεκινήσει η αξιολόγηση της ποιότητας των assets για τις ελληνικές τράπεζες, και τα stress tests που θα καθορίσουν τις κεφαλαιακές ανάγκες. Εκτιμά ότι η όλη διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

Στο δημοσίευμα διευκρινίζεται ότι οι υφιστάμενοι μέτοχοι έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή τους στην κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών και απομένει να διευκρινιστούν οι λεπτομέρειες της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης, οι οποίες είναι ένα από τα αντικείμενα της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα, αυτή την περίοδο, που διεξάγονται στην Αθήνα.

Στην περίπτωση πάντως που δεν θα συμμετάσχουν οι ιδιώτες μέτοχοι, τότε είναι πολύ πιθανό η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης να έχει ολοκληρωθεί νωρίτερα, δηλαδή μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Να σημειωθεί ότι στη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής αναφέρεται ότι θα υπάρξει μέσω του νέου δανείου από τον ESM ποσό περί τα 25 δισ. ευρώ που θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών.

Κάποιοι αναλυτές αναφέρουν ότι το ποσό υπολείπεται των πραγματικών αναγκών και κάποιοι άλλοι το ακριβώς αντίθετο. Ο «λογαριασμός» πάντως θα βγει μετά την ολοκλήρωση των stress tests, αλλά και της ρύθμισης των «κόκκινων» δανείων.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι οι ελληνικές τράπεζες δέχθηκαν περίπου 1 δισ. ευρώ από τις 20 Ιουλίου που άνοιξαν ξανά. Ένα μεγάλο μέρος εξ αυτών εκτιμάται πως προέρχεται από τον τουρισμό, που παρά τις αντιξοότητες συνεχίζει να στηρίζει την ελληνική οικονομία. Αναφέρεται επίσης, ότι τα capital controls θα εξαλειφθούν μέχρι το τέλος του έτους και αφού έχει προηγηθεί η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Τέλος, ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε ακόμη πως στόχος είναι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές για το νέο πρόγραμμα διάσωσης μέχρι τις 18 Αυγούστου.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com