Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015

Σήμα κινδύνου από τον ΣΤΕΑΤ για τα κονδύλια του ΕΣΠΑ

Την άμεση παρέμβαση των αρμοδίων υπουργών προκειμένου να σωθούν το κονδύλια του ΕΣΠΑ που κινδυνεύουν να χαθούν για την Ελλάδα, να συνεχιστούν τα έργα που εκτελούνται και να εξομαλυνθεί η κατάσταση στις συναλλαγές των ελληνικών κατασκευαστικών εταιρειών με προμηθευτές στο εξωτερικό ζητά ο ΣΤΕΑΤ.





Με δύο επιστολές -κραυγή αγωνίας- ο Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών Ανωτέρων Τάξεων περιγράφει τη δραματική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και προτείνει λύσεις.

Στην πρώτη επιστολή προς τον υπουργό Οικονομίας, Υποδομών Γιώργο Σταθάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Χρ. Σπίρτζη ζητά να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα για παράταση του τρέχοντος ΕΣΠΑ που λήγει την 31-12-2015. «Με αφορμή τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα, (τραπεζική αργία και περιορισμοί στη διάθεση κεφαλαίων), σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι πληρωμές έργων ΕΣΠΑ έχουν «παγώσει» για μεγάλο χρονικό διάστημα και παρά τo πολύ θετικό επίτευγμα της πρότασης από την Ε.Ε. της αύξησης του συντελεστή συγχρηματοδότησης για τον τρέχον ΕΣΠΑ από 95% στο 100% και της πρόωρης εκταμίευσης του τελευταίου 5% των πληρωμών της Ε.Ε., υπάρχει σοβαρός κίνδυνος λόγω της αδυναμίας απορρόφησης των σχετικών κονδυλίων πλήθος έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη να μην καταστεί δυνατόν να ολοκληρωθούν εντός του χρονοδιαγράμματος και να μείνουν ημιτελή. Το γεγονός αυτό εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους απένταξής τους από το ΕΣΠΑ, με αποτέλεσμα να υποχρεωθεί η χώρα μας να επιστρέψει στην Ε.Ε. σημαντικά χρηματικά ποσά» επισημαίνει ο ΣΤΕΑΤ.

Και συνεχίζει αναφέροντας ότι «τυχόν τέτοια εξέλιξη, στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, θα είναι εξαιρετικά αρνητική τόσο για τη χώρα όσο και για τον χειμαζόμενο κλάδο μας, αφού δεν θα υπάρχει πλέον δυνατότητα υλοποίησης των έργων ελλείψει χρηματοδότησης, με συνέπεια την απώλεια πολλών θέσεων εργασίας και την αύξηση της ήδη «καλπάζουσας» ανεργίας. Παρά το γεγονός ότι έχουμε ενημερωθεί από το υπουργείο Οικονομίας για τις μεγάλες δυσκολίες που υπάρχουν προκειμένου να υπάρξει παράταση στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ, θεωρούμε ότι είναι έντονη και επιτακτική η ανάγκη να εξαντληθούν όλες οι κατάλληλες πολιτικές και νομικές ενέργειες για την παράταση του τρέχοντος ΕΣΠΑ προκειμένου να απορροφηθούν τα διαθέσιμα κονδύλια αλλά και να εξαλειφθεί ο κίνδυνος απένταξης των έργων».

Με τη δεύτερη επιστολή του ΣΤΕΑΤ προς τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ι. Δραγασάκη, τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γ. Σταθάκη, τον αναπληρωτή υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρ. Σπίρτζη και αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Δ. Μάρδα υποβάλλονται προτάσεις για άμεσα τραπεζικά μέτρα, αναγκαία για τη στοιχειώδη λειτουργία του κατασκευαστικού κλάδου.

«Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου 65 της 28ης Ιουνίου 2015 περί επιβολής τραπεζικής αργίας βραχείας διαρκείας, επέβαλε περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη μεταφορά αυτών στο εξωτερικό. Η λήξη της τραπεζικής αργίας με την ΠΝΠ 84/18.07.2015 επέτρεψε τη διενέργεια αρκετών συναλλαγών αναγκαίων για την ομαλή λειτουργία των εταιριών, ωστόσο παρέτεινε την απαγόρευση μεταφοράς κεφαλαίων στο εξωτερικό. Η σύσταση της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών επιτρέπει μεν την έγκριση συγκεκριμένων συναλλαγών που αφορούν την μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό, ωστόσο παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στην λήψη εγκριτικών αποφάσεων, ενώ δεν τηρείται χρονική προτεραιότητα στα αιτήματα που υποβάλλονται για έγκριση» αναφέρει ο ΣΤΕΤΑ. Αποτέλεσμα αυτών, σύμφωνα με το Σύνδεσμο των κατασκευαστικών εταιρειών, είναι η αδυναμία των τεχνικών εταιρειών (συμπεριλαμβανομένων και των αναδόχων παραχώρησης), να συναλλάσσονται έγκαιρα και αξιόπιστα με εταιρείες, προμηθευτές και τράπεζες που εδρεύουν εκτός Ελλάδας. Έτσι καθίσταται δυσχερής η λειτουργία του κλάδου, καθώς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη συνεργασία του με εταιρείες εξωτερικού, ενώ παρατηρούνται από την πρώτη ημέρα επιβολής των περιορισμών ελλείψεις υλικών, κλείσιμο εργοταξίων ή σημαντική επιβράδυνση του ρυθμού κατασκευής, αδυναμία πληρωμής τόκων σε τράπεζες εξωτερικού που δύνανται να καταγγείλουν τις σχετικές δανειακές συμβάσεις, αδυναμία συνεργασίας με τεχνικούς και νομικούς συμβούλους εξωτερικού κ.λπ.

Προκειμένου να εξομαλυνθεί η κατάσταση ο ΣΤΕΑΤ προτείνει:

1. Κατάρτιση λίστας προμηθευτών εξωτερικού ανά εταιρεία, όπου οι σημαντικές συναλλαγές μαζί τους θα προεγκρίνονται σε μηνιαία βάση, ώστε να μπορεί κατόπιν η εκάστοτε εταιρεία να προχωρεί στην εκτέλεση των συγκεκριμένων συναλλαγών σε συνεννόηση με τη συνεργαζόμενη συστημική τράπεζα.

2. Εξέταση εντός 48 ωρών των αιτημάτων των ανωτέρω εταιριών προς την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών.

3. Αμεσο χαρακτηρισμό, ως εξαιρετικά επειγουσών, με σκοπό την επιβίωση του τεχνικού κλάδου, των συναλλαγών με εταιρίες εξωτερικού που αφορούν σε αγορές υλικών, πληρωμές χρηματοοικονομικών εξόδων, καθώς και νομικών και τεχνικών υπηρεσιών.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com