H χώρα οδηγείται σε µια ακόµη εκλογική αναµέτρηση, την τρίτη τους τελευταίους οκτώ µήνες και την έβδοµη από το 2012, αν συµπεριληφθούν οι δηµοτικές και οι ευρωεκλογές.
Eίναι πράγµατι ένα ακόµη ρεκόρ για το ελληνικό πολιτικό σύστηµα, το οποίο θα µπορούσε να αντιµετωπίζεται µε χαλαρότητα αν η Eλλάδα δεν διέρχετο τη µεγαλύτερη οικονοµική κρίση στη σύγχρονη ιστορία.
Δυστυχώς, για άλλη µια φορά το πολιτικό σύστηµα αποδεικνύεται ανίκανο να διαχειριστεί τα προβλήµατα της χώρας και µεταθέτει τις ευθύνες στις πλάτες του ελληνικού λαού. Kαι το ερώτηµα που τίθεται είναι ένα: Mπορούν οι εκλογές της 20ής Σεπτεµβρίου να δώσουν λύση, αξιόπιστη και σταθερή, στα προβλήµατα της χώρας; Mπορούν εν προκειµένω να διασφαλίσουν οι κάλπες µια βιώσιµη διακυβέρνηση, η οποία δεν θα βάλει σε νέες περιπέτειες την Eλλάδα;
Aυτό είναι το µεγάλο στοίχηµα για όλους: Για τα κόµµατα, για τους πολιτικούς αρχηγούς και κυρίως για τους πολίτες που θα κληθούν να ψηφίσουν και να επιλέξουν ποιους θέλουν στην επόµενη Bουλή και ποιους σχηµατισµούς επιθυµούν να τους κυβερνήσουν.
Yπό τις παρούσες συνθήκες φαντάζει δύσκολο να υπάρχει βιώσιµη πολιτική λύση. Tο πολιτικό σύστηµα είναι κατακερµατισµένο και οι πολίτες τόσο οργισµένοι και απογοητευµένοι που δεν αποκλείεται να οδηγηθούν είτε σε µαζική αποχή από τις εκλογές είτε σε ψήφο του... χαβαλέ, µε ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα κόµµατα που θα ξεπεράσουν το όριο του 3%.
Xωρίς, λοιπόν, καθαρή κυβερνητική λύση εκφράζονται ήδη φόβοι για τις επιπτώσεις που θα έχει στην οικονοµία η προεκλογική περίοδος και µια ενδεχόµενη πολιτική «ανωµαλία» µετά τις εκλογές. Mπορούν να αντέξουν τα οικονοµικά δεδοµένα της χώρας µια τέτοια κατάσταση; Mπορούν να υπάρξουν καθυστερήσεις στην υλοποίηση βασικών µεταρρυθµίσεων και στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της οικονοµίας;
Eίναι κάτι που θα πρέπει να απαντήσει το σύνολο του πολιτικού συστήµατος. Kαι η οικονοµία είναι κάτι που όλα τα κόµµατα θα πρέπει να διαφυλάξουν ως «κόρη οφθαλµού» και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. O επόµενος µήνας δεν θα πρέπει να χαρακτηριστεί από κλίµα πόλωσης και από παντελή έλλειψη πολιτικής συνεννόησης.
Δυστυχώς, όµως, το ξεκίνηµα δεν είναι καθόλου καλό. Tο πολιτικό κλίµα έχει ήδη φορτιστεί επικίνδυνα τόσο από την αντιπολίτευση που κατηγορεί (και δικαίως) τον κ. Tσίπρα για τακτικισµούς, όσο και από τον ανοικτό πόλεµο της Z. Kωνσταντοπούλου µε τον πρωθυπουργό και µε τον Πρόεδρο της Δηµοκρατίας. Θεωρείται, λοιπόν, δεδοµένο ότι και η προεκλογική περίοδος θα είναι έντονα πολωτική, µε «κίτρινα» σποτ και επιθέσεις εκατέρωθεν. O λαϊκισµός και οι συκοφαντίες θα είναι σε ηµερήσια διάταξη και είναι απορίας άξιον πώς τα κόµµατα θα πείσουν τους πολίτες για τις προθέσεις τους να προστατέψουν την οικονοµία.
Oµως, η χώρα έχει απόλυτη ανάγκη από αξιόπιστες λύσεις που θα άρουν την αβεβαιότητα. Kάθε άλλη επιλογή θα είναι καταστροφική. H ελπίδα όλων είναι να το αντιληφθεί και το πολιτικό σύστηµα, έστω την τελευταία στιγµή.