Χαμένοι... στη μετάφραση του νόμου και των εγκυκλίων για την εφαρμογή του ΦΠΑ με συντελεστή 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση βρίσκονται τα φροντιστήρια, τα ωδεία και οι σχολές χορού με αποτέλεσμα να επικρατούν συνθήκες αλαλούμ.
Οι περισσότερες επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες εκπαίδευσης (φροντιστήρια, σχολές χορού ή πολεμικών τεχνών, ωδεία κλπ) τηρούν στάση αναμονής μέχρι η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου αποφασίσει αν θα καταργήσει ή όχι το μέτρο. Στο πλαίσιο αυτό, δεν χρεώνουν ΦΠΑ στους πελάτες τους. Ωστόσο υπάρχουν και ορισμένοι οι οποίοι έχουν ήδη ενταχθεί στο καθεστώς ΦΠΑ και εκδίδουν τιμολόγια παροχής υπηρεσιών με ΦΠΑ. Στην περίπτωση αυτή, ενημέρωσαν τους πελάτες τους πως αν καταργηθεί το μέτρο τότε θα συμψηφίσουν τη διαφορά στα επόμενα δίδακτρα. Μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις οι επιχειρήσεις έχουν απορροφήσει μέρος του ΦΠΑ με αποτέλεσμα τα νοικοκυριά που στέλνουν τα παιδιά τους σε φροντιστήρια, ωδεία ή σχολές χορού να μην επιβαρύνονται με ολόκληρο το ποσό του ΦΠΑ.
Ωστόσο όσοι εκδίδουν απόδειξη θα πρέπει υποχρεωτικά να χρεώνουν ΦΠΑ με συντελεστή 23% καθώς ο νόμος ισχύει και αλλάζει μόνο με νέο νόμο.
Πάντως το σήριαλ με το ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση συνεχίζεται και κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει τελικά.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ? ΑΝΕΛ, αφού πρώτα ενέταξε στο Μνημόνιο την επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση στη συνέχεια κάλεσε την υπηρεσιακή κυβέρνηση να αναστείλει τη εφαρμογή του μέτρου και προανήγγειλε κατάργησή του, εφόσον ξαναγίνει κυβέρνηση. Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας χθες, αναδεικνύοντας το γεγονός ότι η ΝΔ ψήφισε το συγκεκριμένο μέτρο , ενέταξε την επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση στο πλαίσιο του «αναγκαίου συμβιβασμού» με τους εταίρους και των υποχωρήσεων που τον συνόδεψαν. Με σαφήνεια πάντως είπε ότι , στο βαθμό που προκύψει κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές, το μέτρο δεν θα εφαρμοστεί και θα αναζητηθούν ισοδύναμα.
Από την πλευρά της η ΝΔ έχει δηλώσει ότι δεν θα εφαρμοστεί το μέτρο ενώ υπέρ της κατάργησης του μέτρου έχουν ταχθεί το Ποτάμι, το ΠΑΣΟΚ και οι ΑΝΕΛ.
Σε κάθε περίπτωση ο νόμος ισχύει και με την εγκύκλιο που εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατ. Σαββαϊδου παρατάθηκε απλώς η προθεσμία υπαγωγής των υπόχρεων σε καθεστώς ΦΠΑ έως τις 16 Οκτωβρίου.
Οι επιχειρήσεις παροχής εκπαίδευσης περιμένουν τώρα τις αποφάσεις της νέας κυβέρνησης για να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Για να καταργηθεί το μέτρο θα πρέπει να αναζητηθούν ισοδύναμα, μια υπόθεση που μόνο εύκολη δεν θα πρέπει να θεωρείται καθώς πρόκειται για ένα φόρο ο οποίος είναι προγραμματισμένο να αποδώσει φέτος 168 εκατ. ευρώ και 240 εκατ. ευρώ για το 2016.
Όσοι χρεώνουν ΦΠΑ στις παρεχόμενες υπηρεσίες ιδιωτικής εκπαίδευσης και φροντιστηρίων προφανώς δεν είναι παράνομοι . Ούτε και αυτοί οι οποίοι δεν χρεώνουν ΦΠΑ. Οι πρώτοι, απλώς εφαρμόζουν τον ισχύοντα νόμο, οι δεύτεροι απλώς κάνουν χρήση της παράτασης που έχει δοθεί από τη ΓΓΔΕ. Θα υπαχθούν έως τις 16 Οκτωβρίου, αν δεν αλλάξουν τα δεδομένα. Στο μεταξύ βέβαια, έχει ανοίξει παράθυρο διαπραγμάτευσης του ύψους των διδάκτρων σε σχέση με το εάν θα εκδοθεί ή δεν θα εκδοθεί απόδειξη.