Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015

ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ

Μήνυμα μετεκλογικής σταθερότητας στο πολιτικό και οικονομικό σκηνικό, μέσω ευρύτερης εθνικής συνεννόησης, στέλνουν οι ψηφοφόροι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που έχουν γίνει αλλά και εκείνων που έπονται.




ο εκλογικό θρίλερ, με την πρωτιά να εναλλάσσεται μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, ενδεχομένως να αλλάξει τις επόμενες 15 ημέρες. Ωστόσο, εφόσον δεν υπάρξουν οι εκπλήξεις που έκρυβε το πρόσφατο δημοψήφισμα, θεωρείται σίγουρο ότι τα δύο κόμματα είναι αδύνατον να κατακτήσουν την αυτοδυναμία.

Οπότε θα πρέπει να οδηγηθούν σε ευρύτερες συνεργασίες ή ακόμη και να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι του Υπουργικού Συμβουλίου, παρά τις μεγάλες διαφορές που προεκλογικά επιχειρούν να εμφανίσουν. Σε κάθε περίπτωση το δημοσκοπικό ντέρμπι δείχνει ότι οι πολίτες δεν εμπιστεύονται ένα κόμμα στην κυβέρνηση και επιδιώκουν συμμαχικές κυβερνήσεις, οι οποίες ωστόσο θα πρέπει να είναι «μακράς πνοής». Αυτό που προκαλεί το ενδιαφέρον και φοβίζει δεν είναι η 20ή Σεπτεμβρίου και ποιος θα είναι ο νικητής των εκλογών, εφόσον τα ποσοστά είναι χαμηλά, δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές και φυσικά η αυτοδυναμία παραμείνει όνειρο για τους δύο μονομάχους. Ο φόβος που εκφράζουν οικονομικοί και επιχειρηματικοί παράγοντες εδράζεται σε δύο σημεία:

1. Αν θα μπορέσει να υπάρξει το ταχύτερο συνεννόηση των κομμάτων για τον σχηματισμό μιας ισχυρής κυβέρνησης μακράς πνοής που θα καταφέρει άμεσα να αναλάβει τη διαχείριση των σημαντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα και που έχουν «παγώσει» εξαιτίας των εκλογών.
Ο εφιάλτης της 21ης Σεπτεμβρίου

2. Πόσο έτοιμη είναι η ελληνική κοινωνία και τα πολιτικά κόμματα να αποδεχθούν τη σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή που έχει συμφωνηθεί στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου. Διότι αμέσως μετά τις εκλογές εκφράζονται φόβοι ότι, αν δεν υπάρξει εθνική συνεννόηση και μια κυβέρνηση που θα γίνει αποδεκτή από ένα ευρύτερο πολιτικό και κοινωνικό σύνολο, θα προκύψουν σοβαρές αναταράξεις που θα θέσουν σε δοκιμασία τη χώρα.
Ο εφιάλτης της 21ης Σεπτεμβρίου

Ο επιχειρηματικός κόσμος έχει ήδη κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις μιας παρατεταμένης πολιτικής και οικονομικής κρίσης. Αν επιβεβαιωθούν τα σενάρια για χιλιάδες «λουκέτα» και στρατιές νέων ανέργων, σε συνδυασμό με τον εφιάλτη της αποεπένδυσης, τότε ο χειμώνας που έρχεται θα είναι και ο βαρύτερος των τελευταίων ετών. Κάποιοι, μάλιστα, οικονομικοί παράγοντες εκφράζουν φόβους για μια βαθιά ύφεση που θα ακυρώσει τις προσπάθειες που έγιναν για να αποφύγει η χώρα τη χρεοκοπία και την έξοδο από το κοινό νόμισμα.Ο εφιάλτης της επόμενης ημέρας της κάλπης μπορεί να επισκιάζεται από τα προεκλογικά συνθήματα και τις υποσχέσεις των κομμάτων, ωστόσο, είναι υπαρκτός. Πολλοί ήδη σκέφτονται ότι η Ελλάδα έχει μπροστά της ένα πολύ κρίσιμο ραντεβού με την ιστορία και θυμούνται αυτό που ο Ιρλανδός συγγραφέας Τζέιμς Τζόις είχε πει: «Η Ιστορία είναι ένας εφιάλτης από τον οποίο θέλω να ξυπνήσω».Με την οικονομία να βρίσκεται ξανά σε ένα επικίνδυνο σταυροδρόμι και το πιστόλι στον κρόταφο της Ελλάδας να επανέρχεται, τα μάτια όλων είναι στραμμένα στο μετεκλογικό τοπίο. Εκεί όπου τα περιθώρια για τα κόμματα θα είναι πολύ περιορισμένα. Ηδη οι δανειστές στέλνουν ηχηρά μηνύματα για υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, αλλά και για καθυστερήσεις που μπορεί να τινάξουν στον αέρα όλο το πρόγραμμα.

Η προεκλογική περίοδος έχει φέρει πίσω μια σειρά από προαπαιτούμενα που έπρεπε να υλοποιούνται, με αποτέλεσμα να μετατίθενται για το τέλος της χρονιάς οι αξιολογήσεις και η εκταμίευση των δόσεων από τη νέα συμφωνία με τον ESM. Πρόκειται για χρήματα που κατά κύριο λόγο θα «έπεφταν» στην πραγματική οικονομία και στην αποπληρωμή μέρους των οφειλών του Δημοσίου σε επιχειρήσεις και πολίτες (επιστροφές ΦΠΑ, φόρου εισοδήματος, ενίσχυση βασικών δομών υγείας, παιδείας κ.λπ.). Το παρατεταμένο «στέγνωμα» της αγοράς οδηγεί δυστυχώς σε «λουκέτα» και αύξηση των απολύσεων, ενώ οι επιχειρήσεις που δεν κλείνουν απλά φυτοζωούν. Ο συνδυασμός της μη αποπληρωμής των οφειλών του Δημοσίου και των capital controls έχει φέρει σε απόγνωση χιλιάδες επιχειρηματίες.

Επομένως, οι προκλήσεις της νέας κυβέρνησης είναι μεγάλες, καθώς από την επομένη κιόλας των εκλογών θα πρέπει να «τρέξει» για να προλάβει συγκεκριμένες ημερομηνίες και δεσμεύσεις. Οι 100 ημέρες που ακολουθούν (σχετικό ρεπορτάζ σελ. 6) ήδη χαρακτηρίζονται «κολασμένες» και δεν θα υπάρξει περίοδος χάριτος. Υπό το βάρος των οικονομικών αδιεξόδων, των σκληρών μέτρων που έρχονται σε ασφαλιστικό, φορολογία, εργασιακά, αποκρατικοποιήσεις και μιας πιθανής κοινωνικής αναταραχής εξαιτίας της συνεχόμενης εξαετούς ύφεσης, η Ελλάδα βαδίζει προς τις εκλογές. Στις κρισιμότερες ίσως κάλπες των τελευταίων ετών όχι τόσο για το αποτέλεσμα και τον νικητή όσο για τη διαχείριση της επόμενης ημέρας.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com