H Ευρώπη έχει απολέσει τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της, προειδοποίησε ο Ντ. Τουσκ, ενόψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό την Τετάρτη.
Οι ηγέτες αναμένεται να απαιτήσουν η ΕΕ να καλύψει τα σύνορα της Ελλάδας, η οποία αποτελεί την κύρια πύλη εισόδου από χώρες όπως η Συρία. Είναι μια κίνηση που θα σηματοδοτήσει ακόμα μία μετάβαση «εξουσιών» από την Αθήνα στις Βρυξέλλες.
Σε επιστολή που απέστειλε στους αρχηγούς κρατών ο Ντ. Τουσκ τόνισε ότι οι ηγέτες πρέπει να αντιμετωπίσουν τη σκληρή πραγματικότητα που επικρατεί στα σύνορα κρατών όπως η Ελλάδα.
Ο ίδιος απέδωσε το κλείσιμο συνόρων και τους αυξημένους ελέγχους εντός της Ζώνης του Σένγκεν στο γεγονός πως οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να ελέγξουν τα κοινά εξωτερικά σύνορα.
Σε αντάλλαγμα για τη μεγαλύτερη εποπτεία των συνόρων από την ΕΕ, οι Βρυξέλλες θα δώσουν στην Αθήνα σημαντική οικονομική βοήθεια, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους.
Οι χαοτικές σκηνές στα ελληνικά νησιά όπως η Λέσβος και η Κως καταδεικνύουν πως η πλειοψηφία των ατόμων που φτάνουν στη χώρα -είτε μετανάστες, είτε πρόσφυγες- δεν τυγχάνουν ικανοποιητικής μεταχείρισης, σημείωσαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
Οι πρέσβεις από όλες τις χώρες της ΕΕ συναντήθηκαν αυτή την εβδομάδα για να συζητήσουν ένα σχέδιο «διανομής» 120.000 προσφύγων. Το σχέδιο είχε τη στήριξη του Βερολίνου, αλλά προκάλεσε ένα χάσμα μεταξύ Δυτικής και Ανατολικής Ευρώπης.
Τις τελευταίες εβδομάδες αξιωματούχοι από κράτη της κεντρικής Ευρώπης, όπως η Τσεχία και η Πολωνία, κατέστησαν σαφές ότι θα συμφωνήσουν στο σχέδιο εφόσον όμως η αποδοχή είναι εθελοντική.
Αξιωματούχοι της Βαρσοβίας ανέφεραν ότι είναι έτοιμοι να δεχθούν περισσότερους πρόσφυγες από την αρχική πρόταση, αλλά αναμένουν αυστηρότερους κανόνες για την ευκολία πρόσβασης στην ΕΕ.
Η πρώτη προτεραιότητα πρέπει να είναι να σφραγιστούν τα σύνορα της ΕΕ, είπε Πολωνός διπλωμάτης. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να αποφύγουμε περαιτέρω χάος και βίαιες αψιμαχίες στα σύνορα, συμπλήρωσε.
Κράτη-μέλη «υποβάθμισαν» την άποψη περί ποσόστωσης για τη διανομή 120.000 προσφύγων, σύμφωνα με ένα προσχέδιο που είδαν οι FT.
To προσχέδιο δεν είχε καμία αναφορά σε ένα «κλειδί» για την κατανομή των προσφύγων, που θα υπαγόρευε πόσους πρόσφυγες θα υποδεχόταν κάθε χώρα, με βάση στοιχεία όπως το ΑΕΠ, την ανεργία αλλά και τον αριθμό των προσφύγων που ήδη διαμένουν σε αυτή.
Η Κομισιόν ήλπιζε ότι αυτό θα μπορούσε να αποτελεί μια βάση για ένα μόνιμο σχέδιο «διανομής».
Οι αξιωματούχοι εξετάζουν αν θα επιτρέψουν σε Ελλάδα και Ιταλία να ωφεληθούν από την ποσόστωση των 54.000 της Ουγγαρίας, ή αν θα βάλουν τον αριθμό σε έναν «λογαριασμό» ο οποίος θα χρησιμοποιείται όταν ένα μέλος-κράτος αντιμετωπίζει ξαφνική έλευση αφίξεων.