Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

Κοντά στα 10 δισ. ευρώ ο «λογαριασμός» για τις τράπεζες

Στροφή στον... ρεαλισμό διαφαίνεται από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, σε ό,τι αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Και ενώ οι πληροφορίες ήθελαν μέχρι πρότινος τον λογαριασμό να ανέρχεται ίσως και σε επίπεδα υψηλότερα των 15 δισ. ευρώ σε ό,τι αφορά το AQR και τα stress tests στο βασικό του σενάριο, νέες εξελίξεις δείχνουν ότι ο πήχυς θα υποχωρήσει και θα κινηθεί λίγο πιο κοντά στο πολυπόθητο, για τους παλαιούς αλλά και τους νέους μετόχους, μέγεθος των 10 δισ. ευρώ.



Η εξήγηση θα πρέπει να αναζητηθεί στο γεγονός πως οι ζυμώσεις μεταξύ Βρυξελλών και Φραγκφούρτης εξάγουν ένα διαφορετικό αποτέλεσμα. Δεν φαίνεται να είναι επιθυμητό να τεθεί σε κίνδυνο η επιτυχία των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου όλων των τραπεζών από ιδιώτες. Δεν θέλουν δηλαδή να κινδυνεύσουν την όλη διαδικασία πετάγοντας έξω τους ιδιώτες.

Με τη στροφή στον ρεαλισμό είναι δυνατή πια, η σε κάθε περίπτωση συμμετοχή των προηγούμενων μετόχων στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών, θέμα το οποίο ασφαλώς απασχόλησε τόσο τον ESM όσο και την ΕΚΤ. Αλλωστε το dilution στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα λειτουργούσε αποτρεπτικά και για άλλες τράπεζες στην Ευρώπη που θα χρειαστούν αυξήσεις κεφαλαίου την επόμενη χρονιά βάσει των νέων stress tests που θα διεξάγει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο η ΕΚΤ το 2016.

ΕΚΤ και ESM δεν θέλουν λοιπόν να διακινδυνεύσουν πιθανή αποτυχία αφού έστω και μία τράπεζα να μην μπορέσει να συγκεντρώσει από τις αγορές τα κεφάλαια που θα οριστούν, αυτό θα δημιουργήσει αρνητικό προηγούμενο για τις τραπεζικές εξελίξεις σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αλλωστε το εγχείρημα των αυξήσεων κεφαλαίου του συστήματος, χαρακτηρίζεται ως ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα, αφού σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα πρέπει να εξευρεθούν σημαντικά κεφάλαια.

Οι ζυμώσεις που γίνονται τις τελευταίες ημέρες σε Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη, κατεβάζουν τον λογαριασμό κοντά στα 10 δισ. ευρώ, που θα πρέπει να καλυφθούν από τις αγορές. Λίγο πάνω από τα μισά οι τράπεζες αναμένεται να τα καλύψουν αντλώντας κεφάλαια από τις αυξήσεις που θα ακολουθήσουν, ενώ τα υπόλοιπα αναμένεται να τα καλύψουν με τις ενέργειες της αναδιάρθρωσης, τα πλάνα των οποίων θα ανακοινωθούν μετά τα stress tests

Στo τελικό ύψος της ανακεφαλαιοποίησης θα προστεθεί ο λογαριασμός από το adverse scenario, o οποίος αναμένεται να καλυφθεί από ΤΧΣ με την έκδοση προϊόντων τύπου coco’s που θα αγοραστούν στη συνέχεια από ιδιώτες.

Ένα θέμα στο οποίο οφείλουν να επικεντρωθούν οι τράπεζες το προσεχές χρονικό διάστημα είναι να μη χαθούν οι προθεσμίες για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς το διακύβευμα παραμένει μεγάλο. Το ενδεχόμενο καθυστερήσεων δεν είναι κάτι που ως κίνδυνος αποκλείεται.

Αν χαθούν οι προθεσμίες, πρόβλημα θα έχουν τόσο οι μικροκαταθέτες με το bail-in όσο και πολλές βιώσιμες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που κατάφεραν μέχρι στιγμής και βγήκαν αλώβητες ή σχεδόν αλώβητες από την κρίση, ωστόσο αν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί, τότε ο κίνδυνος να μην επιβιώσουν είναι υπαρκτός.

Σε περίπτωση που η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης καθυστερήσει, τότε η παράταση των capital controls θα είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Το ζήτημα των τραπεζικών περιορισμών έχει και αυτό πλαισιώσει την ατζέντα των τραπεζικών θεμάτων στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Η ανακεφαλαιοποίηση δεν αρκεί για την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών, υποστήριξαν πρόσφατα ανώτατοι τραπεζικοί παράγοντες σημειώνοντας πως εκτός της ανακεφαλαιοποίησης θα πρέπει να εκπληρωθεί και μία σειρά ακόμη παραγόντων προκειμένου να εξομαλυνθεί η κατάσταση στην τραπεζική αγορά. Η ελάφρυνση του χρέους είναι μία από αυτές της προϋποθέσεις, η επαναφορά του waiver από την ΕΚΤ στα ελληνικά ομόλογα αποτελεί μία δεύτερη προϋπόθεση, ενώ κάποιοι μιλούν και για την αναγκαιότητα της συμμετοχής της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης του Μάριο Ντράγκι, προκειμένου να υπάρξουν αποφάσεις άρσης περιορισμών. Ωστόσο εάν το επενδυτικό περιβάλλον δεν έχει βελτιωθεί ώστε να απορροφήσει κεφάλαια, ο κίνδυνος που δημιουργεί η άρση των περιορισμών είναι μεγαλύτερος πιθανότατα απ’ αυτήν καθ’ ευτήν την άρση.

Τα capital controls -που επιβλήθηκαν προκειμένου να αποφευχθεί η κατάρρευση των τραπεζών αφού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απέσυρε τη στήριξη σε ρευστότητα προς τις ελληνικές τράπεζες και επιταχύνθηκε η απόσυρση των καταθέσεων- θα παραμείνουν σε ισχύ πιθανότατα λοιπόν και μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Κάποιοι μάλιστα υποστηρίζουν πως το διάστημα που θα συνεχίσουν να υπάρχουν κεφαλαιακοί έλεγχοι θα είναι ικανό ώστε να εμπεδωθεί η χρήση πλαστικού χρήματος που θα βοηθήσει στην ουσιαστική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Stress tests
Στις 30 Οκτωβρίου η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων

Τα αποτελέσματα των stress tests των τραπεζών αναμένεται τώρα να ανακοινωθούν τις 30 Οκτωβρίου αντί στις 23 του ίδιου μήνα, που ήταν αρχικώς προγραμματισμένο.

Πολύ δύσκολα όμως θα λάβει άλλη αναβολή, αφού οι τράπεζες γνωρίζοντας τα μεγέθη τους θα πρέπει να ξεκινήσουν τη διαδικασία των αυξήσεων κεφαλαίου, διαδικασία που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους.

Στις 31 Οκτωβρίου οι τράπεζες θα δημοσιοποιήσουν τα αποτελέσματά τους ενώ αμέσως θα κατατεθούν στην Κεφαλαιαγορά τα ενημερωτικά προκειμένου να ξεκινήσει ο κύκλος των εκδόσεων. Οι τράπεζες θα βγουν στις αγορές όλες μαζί.

Οι ιδιώτες μέτοχοι πάντως στέλνουν το μήνυμα ότι είναι πολύ θετικοί στο να συμμετάσχουν στις νέες αυξήσεις κεφαλαίου, αλλά εφόσον τα μεγέθη δεν ξεφεύγουν και εφόσον οι τιμές στις οποίες θα πραγματοποιηθούν οι αυξήσεις παραμένουν σε λογικά επίπεδα.

Τέσσερις μνηστήρες για την Finansbank
Η Qatar National Bank, η τουρκική Garanti Bank και η Fibabanka ενδιαφέρονται για τo μερίδιο της Εθνικής Τράπεζας στη Finansbank, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν πηγές στο Reuters.

Μία εξ αυτών των πηγών σημείωνε πως υπάρχει κι ένας κινεζικός όμιλος που ενδιαφέρεται επίσης για την πώληση ποσοστού της τουρκικής θυγατρικής της ΕΤΕ.

Η Εθνική Τράπεζα αρνήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα να σχολιάσει ένα δημοσίευμα που ανέφερε ότι είχε δεχθεί πρόταση από την Qatar National Bank, που αποτιμούσε την Finansbank στα 3 δισ. ευρώ.

«Συνολικά τέσσερις όμιλοι έχουν καταθέσει προσφορές. Η Εθνική θέλει να έχει συγκεκριμένες προσφορές όταν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των stress tests», δήλωσε άλλη μία πηγή. «Είναι πιθανό η τράπεζα του Qatar να έχει το προβάδισμα για αυτή την πώληση», αναφέρει το διεθνές πρακτορείο.

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι η Goldman Sachs και Morgan Stanley αναλαμβάνουν τον ρόλο του συμβούλου σχετικά με την πώληση. Σύμφωνα με πληροφορίες η διαδικασία του data room είναι έτοιμη να ξεκινήσει.

Από τη Finansbank αναφέρθηκε στο διεθνές πρακτορείο ότι δεν έχει να προσθέσει κάτι πέραν της ανακοίνωσης προς το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης την προηγούμενη εβδομάδα, η οποία ανέφερε ότι εξετάζονται εναλλακτικές για να καλυφθεί το ενδεχόμενο κεφαλαιακό έλλειμμα της Εθνικής Τράπεζας, αλλά δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση.

Η μετοχή της Finansbank στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης κινείται ανοδικά και αργά το μεσημέρι παρουσίαζε κέρδη της τάξεως του 2,43% . Σε διάστημα μηνός η άνοδος ήταν της τάξης του 90%.



 
website counter
friend finderplentyoffish.com