Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΠΕΝΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΚΑΤΩΤΕΡΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ ΤΟΥ

Υπό τον φόβο ότι θα χάσουν την εργασία τους και σε θέσεις που απαιτούν λιγότερα προσόντα από αυτά που διαθέτουν, εξαναγκάζονται να εργάζονται οι Έλληνες.




Είναι ενδεικτικό ότι το 32% των εργαζομένων δηλώνει ότι είναι πιθανό να χάσει την εργασία του σε διάστημα ενός έτους, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη είναι μόλις 13%. Την ίδια ώρα, ο ένας στους δύο εργαζόμενους θεωρεί ότι είναι υπερεπαρκής για τη θέση στην οποία απασχολείται, με τη χώρα μας να κατέχει το τρίτο υψηλότερο ποσοστό στην Ε.Ε. μετά τη Βρετανία και την Αυστρία.

Η αναντιστοιχία εκπαίδευσης - εργασίας φαίνεται πως έχει μεγαλύτερο «κόστος» για τους πτυχιούχους στην Ελλάδα: ο ένας στους πέντε αποφοίτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εργάζεται σε θέση κατώτερη των προσόντων του, κυρίως ως πωλητής ή σε εργασία γραμματειακής φύσεως, με συμβόλαια μερικής απασχόλησης και κατά μέσο όρο 30% χαμηλότερες αποδοχές. Στην Ε.Ε., το αντίστοιχο μισθολογικό «πέναλτι» για τους υπερεπαρκείς εργαζόμενους είναι 21%.

Ειδικότερα, το φαινόμενο της κακής αντιστοίχισης επαγγελματικών προσόντων, το οποίο έχει ενταθεί στα χρόνια της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας, αποτελεί το αντικείμενο της πρώτης πανευρωπαϊκής έρευνας που πραγματοποίησε το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (Cedefop), με επιστημονικό υπεύθυνο τον εμπειρογνώμονα κ. Κωνσταντίνο Πουλιάκα. Στην έρευνα συμμετείχαν συνολικά 49.000 εργαζόμενοι, ηλικίας 24-65 ετών, από τις 28 χώρες-μέλη της Ε.Ε. Για την Ελλάδα, συλλέχθηκαν στοιχεία από 2.000 εργαζόμενους, ενώ η έρευνα έλαβε χώρα την άνοιξη του 2014.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com