Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

Οι τέσσερις προτεραιότητες για την οικονομία

Τέσσερις άμεσους στόχους έβαλε ο πρωθυπουργός κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων, προτάσσοντας την αποκατάσταση της οικονομικής σταθερότητας, την ανάκαμψη της οικονομίας και επιστροφή στην ανάπτυξη, την ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους και τη ριζική μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης με ταυτόχρονη πάταξη της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας.



Ο κ. Τσίπρας επέμεινε στην ανάγκη προσέλκυσης επενδύσεων, ενώ ξεκαθάρισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι το πρώτο εξάμηνο του 2017 να έχει αποκατασταθεί η ρευστότητα και να έχει ανακτηθεί η έξοδος στις αγορές.

Οι προτεραιότητες
Συγκεκριμένα όπως είπε με ορίζοντα τους επόμενους είκοσι μήνες, και αμέσως μετά την «ταχύτατη και επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, υπάρχουν τρεις άμεσες προτεραιότητες»:

Η απομείωση του χρέους, με την ελληνική πλευρά να προτείνει επιμήκυνση πληρωμών, μείωση επιτοκίων και μετατροπή τους σε σταθερά, ρήτρα ανάπτυξης και μια μακρά περίοδο χάριτος.
Η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, κατά την οποία, όπως διευκρίνισε ο κ. Τσίπρας, «οι τράπεζες που θα χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση με χρήματα του ελληνικού δημοσίου θα έχουν και το αντίστοιχο μάνατζμεντ».
Ιδιαίτερα μεγάλη σημασία δίνει η κυβέρνηση και στην προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων. Για τον σκοπό αυτό, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, συγκροτείται Ειδικός Φορέας Προσέλκυσης Επενδύσεων ο οποίος θα συσταθεί με Π.Δ. και θα έχει την ευθύνη για τη δημιουργία, την εκπόνηση και την ανάπτυξη επενδυτικών σχεδίων, τη δημιουργία του αναγκαίου θεσμικού πλαισίου, τη δημιουργία και προστασία των ελληνικών brands και την ενίσχυση δημιουργίας νέων επιχειρήσεων.

Τα ανοιχτά μέτωπα
Σε ό,τι αφορά τα ανοιχτά σημεία της συμφωνίας, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε «τέσσερις μεγάλες μάχες».

Για τα κόκκινα δάνεια είπε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να εξασφαλιστεί η προστασία της πρώτης κατοικίας, για όσους αποδεδειγμένα δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν και να αποτραπεί η δυνατότητα αγοράς δανείων από τα λεγόμενα distress funds.
Για την επαναρύθμιση της αγοράς εργασίας, σημείωσε ότι κύριος στόχος είναι η επαναφορά του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των προστατευτικών ρυθμίσεων για τη μισθωτή εργασία, η σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση διακρίσεων για τους νέους εργαζομένους.
Στα ανοιχτά ζητήματα, ο πρωθυπουργός συμπεριέλαβε και τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ, με την παρουσίαση «ρεαλιστικού, εναλλακτικού σχεδίου που θα εξασφαλίζει το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τον δημόσιο χαρακτήρα των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας».
Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός και στο νέο Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας, σημειώνοντας ότι στη διαπραγμάτευση πρέπει να ξεκαθαριστούν ζητήματα που αφορούν τις υποχρεωτικές ιδιωτικοποιήσεις και να εξασφαλιστούν οι όροι, ώστε η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας να γίνεται με γνώμονα την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος.

Μάλιστα ζήτησε στα μέτωπα αυτά να υπάρξει η ευρύτερη δυνατή συναίνεση των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου, με «κοινή δράση προοδευτικών και αντινεοφιλελεύθερων δυνάμεων, όπως συμβαίνει και στην Ευρώπη».

Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την επιστροφή στην ανάπτυξη, θέτοντας ως βασικούς του άξονες τη φορολογική μεταρρύθμιση, για απλό, σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστημα και την αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων και του ΕΣΠΑ, με στόχο να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ. Επίσης προανήγγειλε τη θέσπιση νέου αναπτυξιακού νόμου και την ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας, μέσω της οποίας θα ενισχυθούν οι τομείς του Τουρισμού, της Ναυτιλίας, της Βιομηχανίας και της Αγροτικής Παραγωγής. Παράλληλα τόνισε την ανάγκη στήριξης της αγροτικής παραγωγής, με την αξιοποίηση πόρων 20 δισ. ευρώ στην προγραμματική περίοδο 2015- 2021 και επανακαθορισμό της έννοιας «αγρότης κατά κύριο επάγγελμα».

Η Δημόσια Διοίκηση
Κάνοντας λόγο για ανάγκη ριζικής μεταρρύθμισης στη Δημόσια Διοίκηση, προανήγγειλε εξορθολογισμό οργανογραμμάτων των υπουργείων, αξιολόγηση των εποπτευόμενων φορέων, μείωση του γραφειοκρατικού φόρτου, απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των νέων επιχειρήσεων, νέο θεσμικό πλαίσιο αξιολόγησης προσωπικού, σύσταση εθνικού μητρώου για τα στελέχη υψηλών προσόντων και νέο σύστημα εσωτερικής κινητικότητας.

Το Ασφαλιστικό
Ο Αλ. Τσίπρας όμως δεσμεύθηκε και για «συνολική μεταρρύθμιση και βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος», ζητώντας μάλιστα «σε αυτή την εθνική προσπάθεια η αντιπολίτευση να σταθεί αρωγός και να συμβάλει δημιουργικά». Στο πλαίσιο αυτό εξήγγειλε τον εξορθολογισμό και την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, την κατάργηση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και την επίλυση του χρηματοδοτικού προβλήματος των Ταμείων με εξασφάλιση νέων πόρων, την καταπολέμηση της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας, την αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, την πλήρη ηλεκτρονική διασύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων των ασφαλιστικών ταμείων και των ΚΕΠ και τέλος τη στόχευση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών σε μεγαλοοφειλέτες μέσα από την αξιοποίηση της σχετικής λίστας των ασφαλιστικών ταμείων για την αύξηση των εσόδων τους.

Η διαφθορά
Ειδικό κεφάλαιο στις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού αποτέλεσε η αντιμετώπιση της διαφθοράς. Όπως είπε, στόχοι της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθούν οι διασταυρώσεις καταθέσεων και φορολογικών δηλώσεων που έχει ξεκινήσει ήδη το ΣΔΟΕ, να ελεγχθούν εξονυχιστικά όλες οι λίστες των φοροφυγάδων και κυρίως η λίστα Λαγκάρντ, να εξυγιανθεί το πλαίσιο λειτουργίας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και να διαλευκανθούν όλες οι ανοιχτές υποθέσεις από την Αγροτική Τράπεζα μέχρι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, να παταχθεί το λαθρεμπόριο καπνικών και οινοπνευματωδών ποτών, να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο για τη σύναψη των δημοσίων συμβάσεων, να ενισχυθούν όλα τα ελεγκτικά σώματα της Δημόσιας Διοίκησης και να ολοκληρωθεί η διαδικασία κάθαρσης στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Εκλογικός νόμος
Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στις θεσμικές παρεμβάσεις που είναι αποφασισμένη να προχωρήσει η κυβέρνηση, προαναγγέλλοντας ότι θα ανοίξει άμεσα ο κοινωνικός διάλογος για την αλλαγή του Συντάγματος αλλά και του εκλογικού νόμου, ώστε η επόμενη Βουλή να είναι αναθεωρητική.

Αναστολή ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση
Ο πρωθυπουργός, αναφέρθηκε εξάλλου στο θέμα του 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, αναγγέλλοντας την αναστολή του μέτρου, τουλάχιστον μέχρι την ψήφιση του προϋπολογισμού στα μέσα Νοέμβρη, ώστε να βρεθούν ισοδύναμα σε συνεννόηση με τους θεσμούς αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Υπέρ Βαγγέλη
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η «παρέμβαση» του Αλ. Τσίπρα στα εσωτερικά της ΝΔ. Όταν κατά την εξαγγελία της αναστολής του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση και την εξεύρεση ισοδυνάμων υπήρξε αντίδραση από την αντιπολίτευση, ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Β. Μεϊμαράκη, είπε: «Ελπίζω να είστε εσείς εκείνος που θα μου ζητάτε ισοδύναμα μέτρα για το δημόσιο συμφέρον».
 
website counter
friend finderplentyoffish.com