Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

Τα POS άλλαξαν τις συνήθειες επιχειρηματιών και καταναλωτών

Χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες, ελαίω των capital controls μπαίνουν δυναμικά στη ζωή του Ελληνα καταναλωτή -που αντιλαμβάνεται πλήρως και τη χρησιμότητά τους- ενώ μοιραία εισέρχονται -σε ορισμένες περιπτώσεις βιαίως- και στη ζωή των επαγγελματιών.




Οι τελευταίοι δεν μπορούν να «ξεφύγουν» από τις ανάγκες ή και την επιθυμία των πελατών τους, καθώς κινδυνεύουν σε αντίθετη περίπτωση να χάσουν την πελατεία τους, αν αρνηθούν να προσαρμοστούν. Και αυτό αποτελεί ίσως και τη μόνη θετική πτυχή των capital controls που κατά τα άλλα έχουν διαλύσει την αγορά. Από τη στιγμή που επιβλήθηκαν το capital controls οι νέες εκδόσεις χρεωστικών καρτών ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο, ενώ παράλληλα παρατηρήθηκε έκρηξη της ζήτησης από την πλευρά των ελευθέρων επαγγελματιών κάθε ειδικότητας, προκειμένου να εγκαταστήσουν συσκευές POS για να δέχονται χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες αντί μετρητών. Χωρίς την εγκατάσταση των μαγικών αυτών μηχανών πολλοί μικροεπιχειρηματίες ή και ελεύθεροι επαγγελματίες θα έχαναν εισόδημα, καθώς δεν υπήρχαν μετρητά για τις συγκεκριμένες υπηρεσίες. Συγχρόνως οι γρηγορότεροι παίχτες στην αγορά πήραν την πελατεία, αφού ο ανταγωνισμός σε αυτές τις περιπτώσεις είναι συχνά αδυσώπιτος.

Παρατράγουδα
Ασφαλώς στην αρχή δεν έλλειψαν τα παρατράγουδα όπου μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις που διέθεταν POS προφασίστηκαν βλάβες ή χρησιμοποίησαν άλλες δικαιολογίες «εκβιάζοντας» για την πληρωμή με μετρητά. Ιδιαίτερα την πρώτη περίοδο των capital controls που οι φήμες για ένα ενδεχόμενο «κούρεμα καταθέσεων» ήταν έντονες και κανένας δεν ήθελε να διατηρεί μεγάλα ποσά σε λογαριασμούς.

Μόνον που ο πανδαμάτωρ χρόνος και η συνεχιζόμενη έλλειψη σε μετρητά έφερε μοιραία τις ισορροπίες που έπρεπε να φέρει. Ετσι παρά τις αντιρρήσεις κλάδων ή και μεμωνομένων επαγγελματιών, όλοι χτυπούν σιγά σιγά την πόρτα των τραπεζών για την απόκτηση του πολυπόθητου POS, ενώ απέναντι στις τράπεζες στάθηκε και η Viva Wallet που «χτύπησε» διαφημιστικά με τις πωλήσεις της τη συγκεκριμένη αγορά.

Τερματικά
Το σύνολο των μηχανημάτων- τερματικών POS που έχουν εγκατασταθεί από τις τράπεζες, αλλά και από την ιδιωτική εταιρεία Viva Wallet, ακόμα δεν είναι διαθέσιμο, ωστόσο όλες οι πλευρές συνομολογούν ότι υπάρχει αυξημένη ζήτηση. Αιτήσεις από δικηγόρους και γιατρούς, φαρμακοποιούς οδοντιάτρους και εκπαιδευτικούς που πραγματοποιούν ιδιαίτερα, αιτήσεις από κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής φιγουράρουν στα γκισέ των τραπεζών. Η πρόσβαση όμως για την απόκτηση ενός POS δεν είναι ανοιχτή σε όλους. Υπάρχουν προϋποθέσεις. Από την πλευρά των τραπεζών, το ύψος των χρεώσεων προμήθειας για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές συνεκτιμά τρία κριτήρια. Το πρώτο είναι η φερεγγυότητα (αν ο επιτηδευματίας είναι στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ, κ.λπ.), το δεύτερο αφορά το μέγεθος του τζίρου για τις επιχειρήσεις και το τρίτο, το μέσο όρο της δυνητικής συναλλαγής με κάρτα, σε σχέση με τον συνολικό τζίρο. Οι τράπεζες δεν χρεώνουν τα μηχανάκια στους πελάτες τους μολονότι το κόστος τους δεν είναι μικρό και ανέρχεται από 200-400 ευρώ.

Τα μηχανάκια όμως δίνονται σε επιχειρήσεις ή επαγγελματίες που ο τζίρος τους μπορεί να αποσβέσει την επένδυση. Οι μελέτες δείχνουν πως απαιτείται ένας τζίρος της τάξεως των 30.000 ευρώ. Εκτός από τον τζίρο ως απόλυτο μέγεθος, οι τράπεζες συνυπολογίζουν ένα ακόμη σημαντικό μέγεθος: Τι κομμάτι αυτού του τζίρου μπορεί να διενεργηθεί μέσω καρτών. Οι χρεώσεις προμήθειας από τις τράπεζες για τους μεγάλους πελάτες του λιανεμπορίου και των υπηρεσιών, κυμαίνονται μεταξύ 0,9% και 1% του συνόλου των συναλλαγών πλέον 8 λεπτών του ευρώ ανά συναλλαγή σταθερής χρέωσης (περίπου). Σε μικρότερους τζίρους η προμήθεια είναι μεταξύ 1,5%-1,6% πλέον των σταθερών χρεώσεων.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com