Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015

Κίνα: Θα κατασκευάσει τον μεγαλύτερο επιταχυντή σωματιδίων στον κόσμο

Η Κίνα θα αρχίσει την κατασκευή του μεγαλύτερου επιταχυντή σωματιδίων στον κόσμο μεταξύ του 2020 και του 2025, αναφέρει ο κινεζικός τύπος, κάτι που αναμένεται να επιτρέψει στους επιστήμονες να μάθουν περισσότερα για τη λειτουργία του σύμπαντος.



"Το τελικό σχέδιο θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2016", δήλωσε ο Ουάνγκ Γιφάνγκ, διευθυντής του κινεζικού Ινστιτούτου Φυσικής Υψηλών Ενεργειών –που υπάγεται στην κινεζική Ακαδημία Επιστημών– στην εφημερίδα China Daily.

Αν το σχέδιο αυτό πραγματοποιηθεί, θα είναι τουλάχιστον δύο φορές μεγαλύτερο από τον κυριότερο επιταχυντή που υπάρχει σήμερα, ο οποίος έχει κατασκευαστεί από τον Cern (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών) και από τις δύο πλευρές των γαλλο-ελβετικών συνόρων: τον LHC – τον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων.

Ο τελευταίος επέτρεψε να επιβεβαιωθεί το 2012 η ύπαρξη του μποζονίου Χιγκς, του στοιχειώδους σωματιδίου που θεωρείται το κύριο σημείο της θεμελιώδους δομής της ύλης.

Είναι ακριβώς το μποζόνιο του Χιγκς που είναι στην καρδιά του κινεζικού σχεδίου, καθώς ο επιταχυντής που σχεδιάζει να κατασκευάσει το Πεκίνο μπορεί να παραγάγει, σε μία πρωτοφανή κλίμακα, εκατομμύρια αυτών των σωματιδίων, δηλαδή πολύ περισσότερα από τα εκατοντάδες που δημιουργεί ο ευρωπαϊκός LHC, μήκους 27 χλμ., έναντι "50 έως 100 χλμ." της μελλοντικής κινεζικής εγκατάστασης.

"Το LHC παράγει μποζόνια του Χιγκς μαζί με πολλά άλλα σωματίδια", εξηγεί ο Ουάγνκ Γιφάνγκ. "Η μελλοντική εγκατάστασή μας δημιουργεί ένα περιβάλλον εξαιρετικά καθαρό, που δεν θα παράγει παρά μόνο μποζόνια του Χιγκς".

Αυτός ο νέος κινεζικός επιταχυντής μπορεί να δημιουργήσει επτά φορές περισσότερη ενέργεια από εκείνη του Cern, που μόλις διπλασίασε σχεδόν την ισχύ του, στα 13Tev.

Το τελευταίο "φθάνει στα όριά του σε όρους επιπέδου ενέργειας", εξηγεί ο Ουάνγκ Γιφάνγκ. "Φαίνεται αδύνατη μια ισχυρή αύξηση της ενέργειας στην παρούσα εγκατάσταση".

Ενώ τα μέτρα λιτότητας έχουν οδηγήσει πολλές αναπτυγμένες χώρες σε δημοσιονομικές περικοπές στα ερευνητικά σχέδιά τους χωρίς συγκεκριμένες εφαρμογές, η Κίνα επενδύει μαζικά στη βασική –και εφαρμοσμένη– έρευνα με τη φιλοδοξία να γίνει από τους παγκόσμιους ηγέτες στις επιστήμες, στη βιολογία και στην κοσμολογία.

Οι σκέψεις για το σχέδιο αυτό άρχισαν το 2013, λίγο μετά την ανακάλυψη του μποζονίου του Χιγκς, σύμφωνα με μία παρουσίαση που έκανε ο Ουάνγκ Γιφάνγκ στη Γενεύη η οποία εμφανίζεται στην ιστοσελίδα του ινστιτούτου του.

Είχε αναφερθεί στην Τσινχουανγκντάο, μια πόλη-λιμάνι της βορειοανατολικής Κίνας, και σημείο αφετηρίας του Μεγάλου Τείχους, ως την ιδανική τοποθεσία για τον επιταχυντή, σημειώνοντας τις θαυμάσιες γεωλογικές συνθήκες της τοποθεσίας.

"Είναι μα μηχανή για τον κόσμο και (δημιουργημένη) από τον κόσμο: όχι μια κινέζικη (μηχανή)", πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας τη συμμετοχή ξένων φυσικών στο σχέδιο.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com