Είναι αυτονόητο ότι μετά τα γεγονότα στο Παρίσι, τίποτε δεν θα είναι όπως παλιά σε πολιτικό και γεωστρατηγικό επίπεδο στην Ευρώπη.
Η υπόθεση του Προσφυγικού, σε συνδυασμό με τον ανοικτό πόλεμο που άνοιξαν οι τρομοκράτες του ISIS, αλλάζει τα πάντα και το σαρωτικό κύμα δεν θα μπορούσε να αποφύγει η ευρωπαϊκή οικονομία.
Ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας, η οποία βρίσκεται στη δίνη της οικονομικής κρίσης και με μια συμφωνία με τους δανειστές να είναι ακόμη ανοικτή, οι εξελίξεις των επόμενων μηνών θα κρίνουν πολλά.
Δεν αποκλείεται να υπάρξουν περαιτέρω πιέσεις προς τη Γερμανία για χαλάρωση των σκληρών δημοσιονομικών όρων που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας, χωρίς αυτό να σημαίνει πλήρη αποφυγή από την πλευρά της Αθήνας ενός πλαισίου δημοσιονομικής ισορροπίας.
Οπως δεν αποκλείεται και ακόμη μεγαλύτερη βοήθεια στις χώρες που καλούνται να αντιμετωπίσουν το κυριότερο βάρος του Προσφυγικού. Ολα αυτά, δεν πρέπει να αποπροσανατολίσουν την ελληνική κυβέρνηση από τον πραγματικό στόχο. Δηλαδή, την υλοποίηση πολύ σημαντικών μεταρρυθμίσεων στον δημόσιο τομέα και τη Δικαιοσύνη, τους τομείς που πρέπει να «τρέξουν» για να έλθει η ανάπτυξη.
Ωστόσο, επειδή οικονομία είναι και το γενικότερο κλίμα, η Ελλάδα θα πρέπει να προσέξει ώστε να μη βρεθεί στο μάτι του τρομοκρατικού κυκλώνα. Η συνολική συμβολή του τουρισμού στο ελληνικό ΑΕΠ φτάνει ή και ξεπερνά το 20%, επομένως θα ήταν καταστροφική οποιαδήποτε εμπλοκή της χώρας σε περιπέτειες που θα την έβαζαν στο στόχαστρο ή θα δημιουργούσαν συνθήκες για δραματική υποχώρηση του τουριστικού ρεύματος.
Παράλληλα, οι αναταράξεις στη διεθνή οικονομία ασφαλώς και μπορεί να επηρεάσουν τις εν δυνάμει ξένες επενδύσεις στη χώρα μας, η οποία βρίσκεται πολύ κοντά στο θέατρο των συγκρούσεων των τζιχαντιστών με τον δυτικό κόσμο. Το χειρότερο απ’ όλα, βεβαίως, είναι να επικρατήσει ο φόβος σε όλη την Ευρώπη, που θα παγώσει τα πάντα. Τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων, το σχέδιο για ανάταξη των προβληματικών οικονομιών, την προσπάθεια για να μην υπάρξουν αναταράξεις που θα θέσουν σε κίνδυνο την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Γι’ αυτό τον λόγο και στην περίπτωση της οικονομίας ισχύει αυτό που είχε γράψει ο Νίκος Καζαντζάκης: «Αν μπορείς κοίταξε τον φόβο κατάματα και ο φόβος θα φοβηθεί και θα φύγει».