Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

ΚΛΑΟΥΣ ΡΕΓΚΛΙΝΓΚ Βιώσιμο το χρέος, εάν εφαρμοσθούν οι μεταρρυθμίσεις

Οι μεταρρυθμίσεις και η επιστροφή στην ανάπτυξη είναι τα «κλειδιά» για την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους, υποστήριξε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλ. Ρέγκλινγκ, «ψαλιδίζοντας» εμμέσως πλην σαφώς τις προσδοκίες για το εύρος της νέας αναδιάρθρωσης του χρέους, το οποίο εκτινάχθηκε στα 314,5 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου.



Ο κ. Ρέγκλινγκ εκτίμησε πως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα μπορεί να αναπτύσσεται με ρυθμούς επαρκείς για την αποπληρωμή του χρέους της και τη στήριξη μίας κοινωνικής υποδομής που αναμένεται σε μία δυτική χώρα. «Και αυτό, καθώς από τη μία πλευρά οι όροι δανεισμού μας είναι πολύ ευνοϊκοί. Έχουμε πολύ μεγάλες διάρκειες αποπληρωμής. Επομένως, το επίπεδο του χρέους από μόνο του δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία, όταν προσπαθούμε να εκτιμήσουμε το βάρος του ελληνικού χρέους. Είναι πολύ χαμηλότερο απ΄ ό,τι δείχνει ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ», υποστήριξε.

Στο πλαίσιο αυτό, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία επιστροφής στην ανάπτυξη, ως αναγκαίας παραμέτρου για τον έλεγχο του ελληνικού χρέους, ασκώντας έντονη κριτική στην κυβέρνηση. Όπως είπε, οι σωστές πολιτικές επανέφεραν την ανάπτυξη το 2014. Φέτος όμως, ότι διακόπηκε επειδή «η νέα κυβέρνηση επιχείρησε μία διαφορετική προσέγγιση για έξι ή επτά μήνες. Αντέστρεψαν κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις και η χώρα είχε πάλι προβλήματα».

Ωστόσο τόνισε πως σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η Ελλάδα με τις κατάλληλες μεταρρυθμίσεις μπορεί να πετύχει τον υψηλότερο δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρώπη, και σταδιακά μετά από λίγο να αρχίσει να μειώνεται και το χρέος και η χώρα να μπορέσει να βγει από τα προβλήματά της. «Αυτό είναι δυνατό, αλλά απαιτεί τη συνέχιση των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών», κατέληξε ο επικεφαλής του ESM.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, το δημόσιο χρέος παρουσίασε μικρή αύξηση στα 314,5 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου από 312,8 δισ. που ήταν στο τέλος Ιουνίου. Σημαντικά αυξημένα στο 1,15 δισ. ευρώ ήταν τα ταμειακά διαθέσιμα στο τέλος εννεαμήνου από 77,3 εκατ. που ήταν στο τέλος Ιουνίου, ενώ το υφιστάμενο ύψος εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου από 15,66 δισ. ευρώ περιορίστηκε σε 14,89 δισ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο. Το υπουργείο προβλέπει ότι φέτος το δημόσιο χρέος θα διαμορφωθεί στο 180,2% του ΑΕΠ ή 316,5 δισ. ευρώ και θα αυξηθεί περαιτέρω στα 187,8% του ΑΕΠ ή 327,6 δισ. ευρώ το 2016.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com