Μετά από μία χρονιά όπου οι ψηφιακές πληρωμές ήρθαν στο προσκήνιο λόγω της επιβολής ελέγχων κεφαλαίου (capital controls) το περασμένο καλοκαίρι, το 2016 αναμένεται να είναι ένα έτος που θα δούμε πολλές νέες και ιδιαίτερα καινοτομικές υπηρεσίες σχετικές με τις ηλεκτρονικές πληρωμές να καταφθάνουν στην ελληνική αγορά.
Ψηφιακά πορτοφόλια, πληρωμές μέσω Facebook και χρήση των smartphones για τη διεκπεραίωση συναλλαγών σε φυσικά σημεία πώλησης είναι ορισμένες από τις νέες υπηρεσίες που θα δούμε μέσα στο 2016.
Τα capital controls είχαν ως αποτέλεσμα οι Έλληνες καταναλωτές να μάθουν, στο δεύτερο μισό του 2015, να αρχίσουν να χρησιμοποιούν πολύ περισσότερο τις ηλεκτρονικές πληρωμές, και είναι χαρακτηριστικό ότι στο διάστημα Ιουλίου - Νοεμβρίου οι συναλλαγές με κάρτες υπερδιπλαστιάστηκαν. Όμως, ακόμη η Ελλάδα είναι πολύ πίσω σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη όσον αφορά τη χρήση των ψηφιακών μεθόδων διεκπεραίωσης των συναλλαγών, καθώς το ποσοστό στη χώρα μας είναι πλέον περίπου στο 10% όταν στις περισσότερες χώρες της ΕΕ είναι πάνω από 30%.
Αυξάνονται τα τερματικά
Εκεί που παρατηρείται μεγάλη αύξηση είναι στον αριθμό των εγκατεστημένων τερματικών, τα αποκαλούμενα και POS. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις, αυτή τη στιγμή στην ελληνική αγορά υπολογίζεται ότι λειτουργούν περίπου 190.000 - 200.000 τερματικά για συναλλαγές με κάρτες, όταν το αντίστοιχο νούμερο πριν την επιβολή των ελέγχων κεφαλαίου (capital controls) ήταν στις 150.000 - 160.000. Όσον αφορά τον συνολικό αριθμό των επιχειρήσεων με POS, αυτός είναι πιο δύσκολο να εκτιμηθεί αλλά οι ίδιες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι πρέπει να κινείται στα επίπεδα των 160.000 αυτή τη στιγμή, όταν πριν από τα capital controls ήταν στις 100.000 - 120.000. Το πιο ενδιαφέρον, όμως, είναι πως ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να είναι αμείωτος τους επόμενους μήνες. Ο αριθμός των αιτήσεων που κατατίθενται φθάνει πολλές φορές και τις 1000 ημερησίως. Πάντως, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μέσα στο 2016 ο αριθμός των POS που θα λειτουργούν στην ελληνική αγορά να φθάσει στο όριο των 300.000, ενώ το «ταβάνι» εκτιμάται πως είναι κοντά στα 400.000 τερματικά.
Επόμενες υπηρεσίες
Από τις πρώτες εβδομάδες του 2016 αναμένεται να δούμε αρκετές νέες υπηρεσίες. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η Εθνική Τράπεζα έχει ξεκινήσει πιλοτικά να προσφέρει τη δυνατότητα για μεταφορά χρημάτων μέσω του Facebook Messenger, υπηρεσία που θεωρείται αρκετά καινοτόμα. Επίσης, μέσα στο α' τρίμηνο της φετινής χρονιάς μία από τις συστημικές τράπεζες, μετά την πλήρη αναβάθμιση των υπηρεσιών e-banking που πραγματοποίησε μέσα στο 2015, σχεδιάζει να ξεκινήσει τη λειτουργία ψηφιακού πορτοφολιού, το οποίο θα χρησιμοποιείται για τη διεκπεραίωση κάθε είδους συναλλαγής.
Ψηφιακό πορτοφόλι ετοιμάζει ακόμη και ένας μεγάλος επιχειρηματικός όμιλος που διαθέτει ένα τεράστιο δίκτυο σημείων πώλησης και ο οποίος βρίσκεται σε φάση απόκτησης άδειας ηλεκτρονικής τραπεζικής. Ακόμη, κάνουν την εμφάνισή τους και νέοι «παίκτες», όπως είναι, για παράδειγμα, το γερμανικό startup Number26, οι υπηρεσίες του οποίου είναι από τις αρχές Δεκεμβρίου διαθέσιμες και στην Ελλάδα. Το συγκεκριμένο startup προσφέρει τη δυνατότητα να ανοίξει κάποιος λογαριασμό μέσα σε ελάχιστα λεπτά με την ταυτοποίηση των στοιχείων του να γίνεται μέσω video κλήσης (!), ενώ η κάρτα δεν χρειάζεται παρά μερικές ημέρες για να φθάσει στα χέρια του πελάτη.
Τέλος, μέσα στο 2016 θα δούμε να επανέρχεται στο προσκήνιο το θέμα της δυνατότητας για συναλλαγές με τη χρήση smartphones σε φυσικά σημεία πώλησης. Το Apple Pay δεν είναι βέβαιο αν θα το δούμε στην Ελλάδα μέσα στο 2016, αλλά οι προετοιμασίες για το Samsung Pay έχουν ήδη ξεκινήσει. Επιπλέον, είναι πολύ πιθανό και κάποια από τις μεγάλες τράπεζες να ξεκινήσει την παροχή αντίστοιχων δυνατοτήτων χωρίς, όμως, να υπάρχει η ανάγκη για τη χρήση ειδικής κάρτας SIM, όπως είναι αυτή τη στιγμή.