Μηνύματα στην ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει εδώ και τώρα στις επώδυνες αλλαγές στο ασφαλιστικό και να πάρει επιπρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα για να κλείσει την "τρύπα" του 2016 εστάλησαν από την πλευρά των Βρυξελλών, την ώρα που στην Αθήνα από το υπουργείο Οικονομικών τονίζουν πως τα μέτρα δεν αποτελούν "κάποια νέα απαίτηση των θεσμών".
O επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, με επιστολή του στο ολλανδικό Κοινοβούλιο, ζήτησε να υπάρξει "μεγαλύτερη σαφήνεια όσον αφορά τις περαιτέρω μεταρρυθμίσεις για το ασφαλιστικό και τα επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν από την ελληνική κυβέρνηση", σημειώνοντας ότι για το ακριβές περιεχόμενο των εν λόγω μέτρων "οι θεσμοί εξακολουθούν να βρίσκονται σε συνομιλίες με τις ελληνικές αρχές".
Από την πλευρά του, κορυφαίος αξιωματούχος της Ευρωζώνης υπογράμμισε πως δεν έχει προσδιοριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία επιστροφής των εκπροσώπων των δανειστών στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι το βασικό στην παρούσα φάση είναι η λήψη αποφάσεων.
Σύμφωνα με το Mega, μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, ο εν λόγω αξιωματούχος είπε πως παραμένουν πολλές ακόμη οι διαφορές στα ανοιχτά θέματα, μεταξύ των οποίων το ασφαλιστικό, τόνισε πως θα πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα για το 2016 τα οποία θα πρέπει να προσδιοριστούν, ενώ έθεσε ως προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης τη λειτουργία του νέου ταμείου ιδιωτικοποιήσεων.
Ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης ανέφερε ακόμη αιχμηρά πως πολλοί υπουργοί στην Ελλάδα μοιάζουν να μην έχουν συνειδητοποιήσει τι συμφώνησε η ελληνική πλευρά με τους δανειστές το καλοκαίρι, ενώ έβγαλε "κίτρινη κάρτα" για τους διορισμούς και το πελατειακό κράτος, χαρακτηρίζοντας ενίοτε απογοητευτική την κατάσταση στην Ελλάδα.
Την ίδια ώρα στην Αθήνα, λίγες ώρες μετά την "κραυγή αγωνίας" από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, η κυβερνητική εκπρόσωπος πετούσε το μπαλάκι στους δανειστές προειδοποιώντας ότι καμία πλευρά δεν έχει περιθώρια για χάσιμο χρόνου, ενώ από το υπουργείο Οικονομικών σχολίαζαν για την επιστολή Ντάισελμπλουμ ότι ο επικεφαλής του Eurogroup "πουθενά δεν ζητά επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα τα οποία πρέπει να πάρει η ελληνική κυβέρνηση".
Τα συγκεκριμένα μέτρα μέτρα, σημείωναν πηγές του ΥΠΟΙΚ, "αποτελούν υποχρέωση με βάση τη συμφωνία με τους εταίρους και μέρος της συνεχιζόμενης διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, συμπεριλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2016, είναι συνολικού ύψους 1% του ΑΕΠ και προγραμματίζονται να νομοθετηθούν το 2016 και να εφαρμοστούν τα έτη 2017 και 2018".
Καθυστερήσεις
Μεγάλες αναμένεται να είναι οι καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρακτορείου ΜΝΙ.
Στο ρεπορτάζ του πρακτορείου κορυφαίος αξιωματούχος της ΕΕ κάνει τρεις πολύ συγκεκριμένες αναφορές:
- Πρώτον, η απόσταση είναι μεγάλη. «Υπάρχει ακόμη μεγάλο κενό ανάμεσα σε αυτά που ζητάμε και το τι έχει δώσει η ελληνική κυβέρνηση μέχρι τώρα» λέει χαρακτηριστικά.
- Δεύτερον, οι Θεσμοί δεν επιστρέφουν στην Αθήνα αν δεν υπάρξουν συγκεκριμένες προτάσεις. Μάλιστα ο ίδιος λέει ότι το κουαρτέτο δεν διατύπωσε συγκεκριμένες απαιτήσεις επειδή δεν υπήρχαν συγκεκριμένα στοιχεία.
- Τρίτον, «οι διαπραγματεύσεις μπορεί να κρατήσουν μήνες». Μάλιστα με τη φράση «δεν βλέπω πραγματικές χρηματοδοτικές ανάγκες για την Ελλάδα ως τον Ιούνιο» ο ίδιος αξιωματούχος αναφέρεται εμμέσως στον «χρηματοδοτικό γκρεμό» του Ιουλίου όταν η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει υποχρεώσεις 3,5 δισ. ευρώ συμπεριλαμβανομένων ομολόγων 2,3 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ.