Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΓΙΑ ΝΑ «ΠΕΙΣΕΙ» Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Μια άλλη, διαφορετική, αντιπολιτευτική τακτική εισήγαγε την Τρίτη, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για το Ασφαλιστικό, ο Κυρ. Μητσοτάκης, καθώς απέφυγε τις λαϊκιστικές -ως επί το πλείστον- κορόνες των αντιπολιτευομένων, παρουσίασε συγκεκριμένες προτάσεις- κάποιες εκ των οποίων αντιδημοφιλείς, ενώ δεν δίστασε να παραδεχθεί λάθη της παράταξής του, ακόμη και δικά του.



Ο πρόεδρος της ΝΔ, στην πρώτη -δύσκολη λόγω του αντικειμένου- προσωπική του σύγκρουση με τον Αλ. Τσίπρα, εμφανίστηκε με σαφείς και τεκμηριωμένες θέσεις (ανεξάρτητα αν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς με αυτές) και πρότεινε συγκεκριμένα εναλλακτικά μέτρα, επιδιώκοντας από την πρώτη στιγμή να αποτυπώσει το προσωπικό του ύφος και στιλ στην αντιπολιτευτική τακτική του κόμματός του.

Συνεργάτες του επισημαίνουν με νόημα ότι «είναι η πρώτη φορά που αρχηγός της αντιπολίτευσης δεν ενέδωσε στη "γοητεία" των ανέξοδων υποσχέσεων και των μέτρων που δεν θίγουν κανένα», αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι αυτή την τακτική ακολούθησαν και προηγούμενοι πρόεδροι της ΝΔ πριν αυτοί αναλάβουν κυβερνητικές ευθύνες.

Αντίθετα, λένε, ο Κυρ. Μητσοτάκης για την αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού συστήματος πρότεινε και αντιδημοφιλή μέτρα που θα μπορούσαν να του στοιχίσουν πολιτικά και ως τέτοια αναφέρουν τον συμψηφισμό των οφειλόμενων εισφορών των αγροτών στον ΟΓΑ με τις αγροτικές επιδοτήσεις, την ακύρωση των προγραμματισμένων μισθολογικών αυξήσεων στο δημόσιο, καθώς και τη διακηρυγμένη θέση του να μην κλείνουν οι δρόμοι από τις αγροτικές κινητοποιήσεις.

Την Τετάρτη, μάλιστα, μιλώντας σε μία κλειστή συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΕΒΕΑ υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση υφίσταται τις συνέπειες των υποσχέσεων που έδωσε για πράγματα που δεν μπορούσε να υλοποιήσει» και πως «η ΝΔ δεν πρόκειται να ακολουθήσει αυτήν την τακτική» και δήλωσε ότι ο ίδιος θα πολιτευθεί με διαφορετική φιλοσοφία «λέγοντας αλήθειες έστω και αν δεν ακούγονται ευχάριστα».

Το δεύτερο στοιχείο διαφοροποίησης του κ. Μητσοτάκη, από την έως τώρα κρατούσα πρακτική, είναι -σύμφωνα με επιτελικά στελέχη της Λ. Συγγρού- ότι τόλμησε να παραδεχτεί, αλλά και να επικρίνει λάθη της ΝΔ, επισημαίνοντας αφενός ότι «κάναμε και εμείς διορισμούς με κομματικά κριτήρια» και αφετέρου αναγνωρίζοντας την παρελκυστική τακτική του κόμματος σε μεταρρυθμιστικές προσπάθειες του ασφαλιστικού συστήματος. Εκανε, μάλιστα, ειδική αναφορά στη μεταρρυθμιστική προσπάθεια του Τ. Γιαννίτση υπενθυμίζοντας τη φράση του ότι «για να υπάρξει μια σταθερή λύση στο ασφαλιστικό χρειάζεται μια νέα κοινωνική συμφωνία», συμπληρώνοντας πως αυτή «δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς συλλογική αναγνώριση λαθών» και σημειώνοντας ότι «και η δική μας παράταξη δεν βοήθησε όσο έπρεπε».

Διεύρυνση
Πολλοί δε είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η αναφορά του στον Τ. Γιαννίτση «μόνο τυχαία δεν ήταν» και πως εντάσσεται στην προσπάθειά του να προσεγγίσει μετριοπαθή κεντρογενή ακροατήρια και να διευρύνει την επιρροή της ΝΔ σε άλλες δυνάμεις και πέραν της Κεντροδεξιάς, αφού, όπως έλεγε, θέλει να οικοδομήσει ένα κόμμα που θα εκτείνεται από τα όρια της Σοσιαλδημοκρατίας έως τη φιλευρωπαϊκή δημοκρατική Δεξιά.

Συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ επισημαίνουν ότι «με τη νέα αντιπολιτευτική τακτική που εισαγάγει στην πολιτική ζωή ο Κυρ. Μητσοτάκης, αλλάζουν οι όροι του πολιτικού παιχνιδιού» και τονίζουν πως «η κεντροδεξιά παράταξη είναι και πάλι παρούσα». Η εποχή, σημειώνουν «που ο κ. Τσίπρας έπαιζε μόνος του πέρασε και πλέον δεν θα είναι κυρίαρχος» και υπενθυμίζουν τη φράση του κ. Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια της εσωκομματικής προεκλογικής περιόδου, όταν έλεγε ότι «με εμένα πρόεδρο ο Τσίπρας θα περάσει δύσκολα».

Κάτι, ωστόσο, που θα αντιμετωπίσει και θα πρέπει να υπερβεί ο κ. Μητσοτάκης, θα είναι ενστάσεις που ενδεχομένως υπάρξουν στο εσωτερικό του κόμματός του, εξ αιτίας της αντιδημοφιλούς ρητορικής του και κάποιων μέτρων που υποστήριξε ή στο μέλλον θα υποστηρίξει και κάποιοι θα χαρακτηρίσουν ως... νεοφιλελεύθερα. Υπάρχουν στελέχη και βουλευτές της λεγόμενης λαϊκής δεξιάς ή της υπερδεξιάς πτέρυγας του κόμματος, που μετά τον... «μήνα του μέλιτος» αναμένεται να βάλουν ζητήματα στον κ. Μητσοτάκη και να αντιδράσουν με την υιοθέτηση κάποιων «αντιλαϊκών» μέτρων ή πολιτικών, κάτι που πολλοί εσωκομματικοί του «φίλοι» έκαναν και κατά την περίοδο της υπουργικής του θητείας, χαρακτηρίζοντας νεοφιλελεύθερες τις επιλογές του.

Ο πρόεδρος της ΝΔ γνωρίζοντας, προφανώς, τι πρόκειται να αντιμετωπίσει φρόντισε να τους στείλει το μήνυμα, μιλώντας στη... νύφη για να τα ακούσει η... πεθερά.

Το δίλημμα σήμερα, είπε «είναι η επιλογή ανάμεσα στο χθες του λαϊκισμού, της στασιμότητας και του κομματικού κράτους, που εκπροσωπεί ο ΣΥΡΙΖΑ και στο αύριο της αλήθειας, των δίκαιων και αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, που εμείς εκπροσωπούμε και θα βγάλουν τη χώρα από την κρίση». Ναι, πρόσθεσε «στις μεταρρυθμίσεις που μπορεί να είναι δύσκολες, μεταρρυθμίσεις με κοινωνική ευθύνη και με εθνικό πρόσημο» και τόνισε ότι «μπορούμε να τα καταφέρουμε, αν όλα γίνουν με σχέδιο, με αλήθεια και όχι με ψεύτικες υποσχέσεις και μεγάλα λόγια».

 
website counter
friend finderplentyoffish.com