Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

Η ΑΓΚΥΡΑ ΕΠΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ «ΓΚΡΙΖΩΝ» ΖΩΝΩΝ

Φόβους ότι η κυβέρνηση θα βρεθεί σύντομα αντιμέτωπη και με τη διαχρονική επεκτατική πολιτική της Τουρκίας, την οποία επί δεκαετίες στηρίζει με την οριοθέτηση «γκρίζων» ζωνών περίπου στο μισό Αιγαίο, εκφράζουν διπλωματικές και στρατιωτικές πηγές, επισημαίνοντας ότι σταθερά και μεθοδικά αμφισβητεί τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Ανατολικό Αιγαίο.



Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι η πίεση που δέχεται η Τουρκία στα νότια και δυτικά σύνορά της, σε συνδυασμό με τη σύγκρουσή της με τη Ρωσία, δημιουργούν συνθήκες- κυρίως για εσωτερικούς επικοινωνιακούς λόγους- για τη δημιουργία κλίματος έντασης στο Αιγαίο, τονίζοντας, ωστόσο, ότι αυτή είναι μια πάγια τακτική της τουρκικής κυβέρνησης. Ωστόσο δεν αποκλείουν ακόμη και την πρόκληση ενός «θερμού» επεισοδίου.

Οι ανησυχίες και οι προβληματισμοί αυτοί εντάθηκαν την Πέμπτη μετά τη νέα προκλητική κίνηση της Τουρκίας να εκδώσει ΝΟΤΑΜ, λίγο μετά την πτώση του ελληνικού ελικοπτέρου στην Κίναρο, με την οποία επιχείρησε να απαγορεύσει την προσέγγιση των ελληνικών σωστικών συνεργείων στην περιοχή του ατυχήματος, χαρακτηρίζοντας άκυρη την ελληνική ΝΟΤΑΜ που είχε προηγουμένως εκδοθεί, αμφισβητώντας έτσι τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή και διεκδικώντας ταυτόχρονα να αναλάβει εκείνη την επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης.

Εμπλοκή ΝΑΤΟ
Με την κίνησή της αυτή, υποστηρίζουν διπλωματικοί κύκλοι, η Τουρκία έθεσε και πάλι το ζήτημα των «γκρίζων» ζωνών στο Αιγαίο, την ώρα μάλιστα που στις Βρυξέλλες αποφασιζόταν η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών, απόφαση που κανείς επί του παρόντος δεν μπορεί να προβλέψει το πώς θα υλοποιηθεί και αν εντέλει θα διευκολύνει ή όχι τις τουρκικές επιδιώξεις.

Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν ότι η πρόκληση της Πέμπτης ήταν συνέχεια και κλιμάκωση της επιθετικής τακτικής της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα, καθώς είχε προηγηθεί (όπως αποκαλύφθηκε επίσης την Πέμπτη) η κλήση του Ελληνα πρέσβη στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την πτήση, στα τέλη Ιανουαρίου, του Πάνου Καμμένου πάνω από τα Ιμια για να ρίξει στεφάνι στη θάλασσα όπου πριν από 20 χρόνια έχασαν τη ζωή τους τρεις αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας.

Η κυβέρνηση προσπάθησε να υποβαθμίσει το επεισόδιο της Πέμπτης, αποφεύγοντας κάθε δήλωση, ενώ ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Ευάγ. Αποστολάκης ερωτηθείς για τη νέα τουρκική πρόκληση, αρκέστηκε να αναφερθεί στο χρονικό των εξελίξεων και στην υποσημείωση ότι αυτή είναι μια πάγια τακτική της Τουρκίας.

ΤΟ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ
Σύμφωνα με τον κ. Αποστολάκη στις 4:05 τα ξημερώματα της Πέμπτης, όταν χάθηκε το ίχνος του ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού, οι ελληνικές αρχές εξέδωσαν ΝΟΤΑΜ για να ξεκινήσει η διαδικασία της έρευνας και διάσωσης. Αμέσως ο τουρκικό κέντρο επιχειρήσεων της Κωνσταντινούπολης εξέδωσε δική του ΝΟΤΑΜ, με το οποίο ζητούσαν να αναλάβουν εκείνοι το έλεγχο των ερευνών στην περιοχή και θεωρούσαν παράνομη την έρευνα και διάσωση που διενεργούσαν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις στην Κίναρο.

Η ελληνική πλευρά, δια της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, αντέδρασε και εξέδωσε νέα ΝΟΤΑΜ με την οποία ακύρωνε την τουρκική, χαρακτηρίζοντάς την μη υπαρκτή. Θα πρέπει, ωστόσο, να επισημανθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από τη ΝΟΤΑΜ Α0701/16 με την οποία η Τουρκία θεώρησε την παράνομη την έρευνα και διάσωση στην Κίναρο, η τουρκική πλευρά είχε εκδώσει άλλες 4 ΝΟΤΑΜ με τις οποίες είχε αποκρούσει 3 ελληνικές που αφορούσαν τη δέσμευση περιοχών για την πραγματοποίηση ασκήσεων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι περιοχές που δέσμευσε με ΝΟΤΑΜ η ελληνική πλευρά κάλυπταν περιοχές που παρανόμως είχε δεσμεύσει η Τουρκία για όλο το 2016 (με την ΝΟΤΑΜ Α5884/15) και περιέχουν τομείς στα ελληνοτουρκικά σύνορα, τα οποία κατά την άποψη της Τουρκίας είναι ασαφείς και βρίσκονται στα ανατολικά της Μεγίστης. Με άλλη ΝΟΤΑΜ η ελληνική πλευρά δέσμευσε, επίσης, περιοχές όπως ο Αγ. Ευστράτιος, τα Ψαρά, η Χίος, η Τήλος, η Χάλκη, η Ικαρία, η Λήμνος, η Μυτιλήνη και η Σάμος, οι οποίες κατά την Τουρκία είναι αποστρατιωτικοποιημένες ζώνες, επικαλούμενη τη συμφωνία των έξι δυνάμεων, τη Συνθήκη της Λοζάνης και τη συνθήκη των Παρισίων και υποστηρίζει ότι σε αυτές τις ζώνες δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί κανένα σενάριο στρατιωτικών ασκήσεων.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com