Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ: ΑΠΟ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΣΗ

Βαλβίδα εκτόνωσης, ή ακόμη και έξοδο κινδύνου, από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει, αναζητεί το Μαξίμου.



Μόνη, χωρίς συμμάχους στο πολιτικό και κοινωνικό πεδίο, μετά την καθαρή άρνηση των κομμάτων και κυρίως της αξιωματικής αντιπολίτευσης να παράσχουν στήριξη, αλλά και με τις αντιδράσεις των επαγγελματικών ομάδων να ενισχύονται και να διευρύνονται καθημερινά, η κυβέρνηση δείχνει να πορεύεται χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο, επενδύοντας αποκλειστικά στην πόλωση και τον κοινωνικό αυτοματισμό.

Εγκλωβισμένοι στις Συμπληγάδες δανειστών και κοινωνίας, με τους πρώτους να απαιτούν πρόσθετες επώδυνες ρυθμίσεις στο σχέδιο Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό και τους πολίτες να εμφανίζονται απρόθυμοι για νέες θυσίες, οι επιτελείς του Μαξίμου εξετάζουν όλα τα πιθανά σενάρια αντιστροφής του αρνητικού κλίματος: από ένα γενναίο ανασχηματισμό με επιστράτευση ακόμη και προσώπων που δεν ανήκουν στο στενό κομματικό πλαίσιο, μέχρι μια - ηρωική προσφυγή σε κάλπες, ποντάροντας στο «χαρτί» του αιφνιδιασμού.

Επικοινωνιακά παιχνίδια
Η πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή για το ασφαλιστικό, την οποία προκάλεσε ο Αλ. Τσίπρας, είναι ίσως η πλέον ενδεικτική της έντονης ανησυχίας που επικρατεί στο πρωθυπουργικό επιτελείο. Με δεδομένο, αφενός ότι η κυβερνητική πρόταση δεν έχει πάρει ακόμη την τελική μορφή της, καθώς το κουαρτέτο δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του (αν και μέσω διαρροών έχουν σταλεί τα πρώτα αρνητικά μηνύματα), και αφετέρου ότι η αντιπολίτευση έχει ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να δώσει συναίνεση, το κοινοβουλευτικό πολύωρο σόου, δεν φάνηκε να έχει καμία ουσία, πλην της προσπάθειας να «εκτεθεί» ο αρχηγός της ΝΔ και να ταυτιστεί με τις σκληρές απαιτήσεις των δανειστών.

Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που απέδιδαν τη σπουδή του κ. Τσίπρα για τη διεξαγωγή μιας άνευ σημασίας συζήτηση στη Βουλή, στην ανησυχία που επικρατεί στο Μαξίμου, μετά την αλλαγή ηγεσίας στη ΝΔ και τις ανατροπές που φάνηκε να προκαλεί με το «καλημέρα», στην εκλογική βάση. Κάποιοι μάλιστα σχολίαζαν δηκτικά πως «από την κοινοβουλευτική διεύρυνση την οποία ευαγγελιζόταν η κυβέρνηση, τελικώς βρέθηκε αντιμέτωπη με τη δημοσκοπική συρρίκνωση».

Το σίγουρο πάντως είναι ότι η κυβέρνηση στην παρούσα φάση, ρίχνει το βάρος της στην επικοινωνιακή διαχείριση του προβλήματος, ελπίζοντας πως αν «περιχαρακωθεί» ιδεολογικά, θέτοντας έστω και σε επίπεδο ρητορικής σαφείς διαχωριστικές γραμμές από τον «ακραία φιλελεύθερο» -όπως τον χαρακτηρίζει- Κυρ. Μητσοτάκη, θα περιορίσει τη συνεχή αιμορραγία ψηφοφόρων που καταγράφει. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, πως το βράδυ της συζήτησης στη Βουλή, πριν καν ολοκληρωθούν οι δευτερολογίες των πολιτικών αρχηγών, το Μαξίμου έσπευσε να προβεί σε διαρροές μέσω non paper, αποφαινόμενο ότι «έχασε κατά κράτος ο Κυρ. Μητσοτάκη ς, συντασσόμενος κάτω από τις φτερούγες του ΔΝΤ».

Σε κάθε περίπτωση, η ανακάλυψη «εχθρών» είναι κάτι στο οποίο κατ’ εξακολούθηση έχει επιδοθεί η κυβέρνηση. Έτσι, εκτός από τον «κοινοβουλευτικό εχθρό», ήτοι τη ΝΔ, το Μαξίμου επανέφερε εκ νέου το σχέδιο στοχοποίησης δημοσιογράφων που υπονομεύουν την «προσπάθεια» που γίνεται, ενώ επιχείρησε να δημιουργήσει ρήγματα και στις τάξεις των εργαζομένων, με τις καταγγελίες περί αγροτοπατέρων, αλλά και δικηγόρων με γραβάτες Armani, «που είναι φυσικό να μην επιθυμούν μια ασφαλιστική μεταρρύθμιση με δίκαιη κατανομή των βαρών!», όπως υποστηρίζουν κυβερνητική κύκλοι.

Η επικοινωνιακή αντεπίθεση της κυβέρνησης, πάντως, αναμένεται να συνεχιστεί και να κορυφωθεί το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, εξετάζεται και η επιστροφή της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών από την κυβερνητική εκπρόσωπο -το γνωστό briefing- που από τον περασμένο Ιούνιο είχε σταματήσει, με στόχο «την καλύτερη δυνατή επικοινωνία των θέσεων της κυβέρνησης στα ΜΜΕ, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή, που σειρά σκληρών νομοσχεδίων θα πρέπει να περάσουν από τη Βουλή».

Σενάρια ανασχηματισμού ή εκλογών

Σε επίπεδο πολιτικών κινήσεων και πρωτοβουλιών, ωστόσο, τα περιθώρια ελιγμών της κυβέρνησης φαίνεται ότι είναι πολύ πιο περιορισμένα. Η οριακή πλειοψηφία των 153 βουλευτών και μάλιστα ενόψει της ψήφισης κρίσιμων μέτρων, αλλά και οι καθυστερήσεις των δανειστών να προχωρήσουν στην πολυαναμενόμενη αξιολόγηση ώστε να ανοίξει και η συζήτηση για το χρέος, ανατρέπουν τους σχεδιασμούς του Μαξίμου.

Ήδη πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων είχαν διακινηθεί σενάρια για ανασχηματισμό και μάλιστα εντός Ιανουαρίου. Οι σκέψεις αυτές, σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχουν εγκαταλειφθεί, ενώ οι προτάσεις που υπάρχουν ξεκινούν από ένα απλό «ανακάτεμα της τράπουλας» με απομάκρυνση των προσώπων που έχουν συνδεθεί με τα πιο σκληρά μέτρα και νομοσχέδια, μέχρι ένα σαρωτικό ανασχηματισμό που θα επιστράτευε πρόσωπα εγνωσμένου κύρους και τεχνοκράτες, δίνοντας αέρα ανανέωσης στην κυβέρνηση, και εκπέμποντας σήμα προσήλωσης στις μεταρρυθμίσεις, προς του δανειστές. Η κίνηση αυτή όμως, φαίνεται πως δεν είναι άμεσα υλοποιήσιμη.

Και αυτό γιατί η χώρα βρίσκεται εν μέσω αξιολόγησης και η μετακίνηση ή απομάκρυνση υπουργών που έχουν αναλάβει τα «καυτά» χαρτοφυλάκια θα δημιουργούσε προσκόμματα στη διαδικασία, ενώ θα συναντούσε και την αντίδραση των δανειστών. Επιπλέον η «έλευση» τεχνοκρατών στο κυβερνητικό σχήμα, θα προκαλούσε μπαράζ ενστάσεων μέσα στο κόμμα, από βουλευτές που βρίσκονται στην? αναμονή ελπίζοντας σε υπουργοποίηση, ενώ θα ενίσχυε τις φωνές κριτικής στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, ότι «το Μαξίμου προσπαθεί δια της πλαγίας, δηλαδή του ανασχηματισμού, να δημιουργήσει την κυβέρνηση τεχνοκρατών, που εδώ και μήνες απορρίπτει μετ’ επιτάσεως». Στο ασφυκτικό πλαίσιο που δημιουργείται για την κυβέρνηση, πάντως, υπάρχουν και κάποιοι οι οποίοι εισηγούνται την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Ένα βασικό επιχείρημα υπέρ του εκλογικού αιφνιδιασμού είναι να μη δοθεί στον Κυρ. Μητσοτάκη χρόνος ανασυγκρότησης της ΝΔ. Πολλώ δε μάλλον όταν οι πρώτες δημοσκοπήσεις δίνουν ήδη αέρα ανατροπής του πολιτικού σκηνικού.

Παράλληλα με τον τρόπο αυτό δεν θα συνεχιστεί επί μακρόν η φθορά της κυβέρνησης, λόγω της ψήφισης του ασφαλιστικού, του φορολογικού των αγροτών και άλλων επώδυνων μέτρων. Εξάλλου ακόμη και η συζήτηση για το χρέος που αποτελεί το μοναδικό αντίβαρο στην εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική φαίνεται ότι θα αργήσει ακόμη πολύ. Βέβαια, υπάρχουν και εκείνοι που προειδοποιούν ότι έχουν αλλάξει πολλά από την περυσινή χρονιά, και η εύκολη επικράτηση του Αλ. Τσίπρα δύο φορές εντός του 2015, δεν σημαίνει ότι θα επαναληφθεί νομοτελειακά...


 
website counter
friend finderplentyoffish.com