Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Οι πολίτες εμπιστεύονται περισσότερο ιδιωτικές επιχειρήσεις παρά το κράτος

Επιχειρηματίες εναντίον πολιτικών σημειώσατε... ένα. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από το νέο Trust Barometer της διεθνούς εταιρείας μάρκετινγκ Edelman που καταγράφει μεγάλο χάσμα στον βαθμό εμπιστοσύνης που δείχνουν οι πολίτες στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα τους και στις κυβερνήσεις τους.



Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας-βαρόμετρο που πραγματοποιήθηκε σε σύνολο 33.000 ατόμων από 28 χώρες, η εμπιστοσύνη προς τις επιχειρήσεις έχει εκτιναχθεί στα υψηλότερα επίπεδα από την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης, καθώς οι καταναλωτές «ποντάρουν» σε αυτές για την τόνωση της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Ειδικότερα το 80% των ερωτώμενων -έναντι 74% το 2015- εκτιμούν ότι μία εταιρεία μπορεί να λάβει συγκεκριμένες δράσεις και πρωτοβουλίες με στόχο αφενός την αύξηση της κερδοφορίας της, αφετέρου τη βελτίωση των οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών της κοινωνίας μέσα στην οποία δραστηριοποιείται και αναπτύσσεται.
Οι πολίτες εμπιστεύονται περισσότερο ιδιωτικές επιχειρήσεις παρά το κράτος

Οι πολίτες εμπιστεύονται περισσότερο και συγκεκριμένα σε ποσοστό 74% τους τεχνολογικούς ομίλους, ακολουθεί ο κλάδος των τροφίμων και ποτών με 64% κι έπονται οι εταιρείες καταναλωτικών αγαθών (61%), οι τηλεπικοινωνίες (60%), οι αυτοκινητοβιομηχανίες (60%), ο ενεργειακός κλάδος (58%), οι φαρμακοβιομηχανίες (53%) και τέλος οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (51%).

Ρυθμίσεις
Σε όλους τους κλάδους, πάντως, οι καταναλωτές επιθυμούν την επιβολή αυστηρότερων ρυθμίσεων στις επιχειρήσεις, αλλά δεν εμπιστεύονται τους κυβερνώντες και δεν ελπίζουν πως αυτοί θα αναπτύξουν και θα εφαρμόσουν τους κατάλληλους κανόνες. Είναι, λοιπόν, σαφές ότι υπάρχει παγκόσμια δυσαρέσκεια σχετικά με την ικανότητα των κυβερνήσεων να χαράξουν πολιτικές που να εξυπηρετούν τα συμφέροντα των πολιτών και όχι των ελίτ. Γεγονός που συνδέεται αναμφίβολα με την πρόσφατη κρίση. Πιο αξιόπιστες, σε παγκόσμιο επίπεδο, θεωρούνται από το 66% οι οικογενειακές επιχειρήσεις οι οποίες στηρίζονται αποκλειστικά στην καλή φήμη για την επιβίωσή τους, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά για τις εισηγμένες στο χρηματιστήριο και τις κρατικές επιχειρήσεις διαμορφώνονται αντίστοιχα σε 42% και 46%.

Ως οι πιο γνωστοί επιχειρηματίες αναφέρθηκαν ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ο Μπιλ Γκέιτς, ο Στιβ Τζομπς, ο Τιμ Κουκ, ο Κάρλος Σλιμ και ο Τζακ Μα.

Βάσει των στοιχείων της Edelman, τις εταιρείες της χώρας τους εμπιστεύονται περισσότερο οι Μεξικάνοι: συγκεκριμένα το 76% δίνει «ψήφο εμπιστοσύνης» στις επιχειρήσεις, ενώ το ποσοστό για την κυβέρνηση της χώρας είναι μόλις 32%! Η έντονη δυσπιστία που υπάρχει απέναντι στις κρατικές αρχές δικαιολογείται κατά τους ειδικούς απόλυτα από τα υψηλά ποσοστά βίας που εκδηλώνεται στη χώρα και σε μεγάλο βαθμό σχετίζεται με τη διακίνηση ναρκωτικών, τα σκάνδαλα διαφθοράς και τα δυσθεώρητα επίπεδα φτώχειας.

Εξίσου μεγάλη είναι η «ψαλίδα» στη Βραζιλία όπου το 64% εμπιστεύεται τις επιχειρήσεις και μόλις το 21% την κυβέρνηση της Ντίλμα Ρούσεφ, αλλά περιορίζεται σημαντικά στην Ινδία όπου ο επιχειρηματικός κόσμος υπερτερεί του πολιτικού έναντι λίγων μονάδων (69% και 65% αντίστοιχα).

Αλλά και στις μεγάλες δυτικές οικονομίες, (στους Αγγλοσάξονες, δηλαδή Ηνωμένες Πολιτείες και Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και τη Γερμανία) οι πολίτες έχουν επίσης μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον επιχειρηματικό τομέα απ' ό,τι στις κυβερνήσεις. Είναι ενδεικτικό πως στις ΗΠΑ η διαφορά είναι της τάξης των 12 μονάδων και στο Ηνωμένο Βασίλειο των δέκα μονάδων.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι μόνο σε μια μικρή ομάδα χωρών, η κυβέρνηση προηγείται των εταιρειών στην εμπιστοσύνη. Ειδικότερα, πρόκειται για την Κίνα, τη Ρωσία και τη Νότια Κορέα όπου οι πολίτες είναι απόλυτα προσηλωμένοι στους πολιτικούς αρχηγούς και ηγέτες.

Ειδικά για την Κίνα αξίζει να αναφερθεί ότι το ποσοστό εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση διαμορφώνεται στο 79%, τέσσερις μονάδες υψηλότερα έναντι του 2015. Εξίσου, όμως, ανοδικά έχει κινηθεί το ποσοστό εμπιστοσύνης και στις επιχειρήσεις (στο 70% με άνοδο 12 μονάδων) και αυτό παρά τις έντονες διακυμάνσεις των χρηματιστηριακών δεικτών που από το καλοκαίρι του περασμένου έτους προκάλεσαν αλλεπάλληλες φορές πανικό στις αγορές του πλανήτη.

Διαφθορά
Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κατά τους αναλυτές στο γεγονός ότι έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς οι προσπάθειες του Πεκίνου για την πάταξη της διαφθοράς.

Σε γενικές πάντως γραμμές η εμπιστοσύνη στους Θεσμούς σημειώνει φέτος το μεγαλύτερο άλμα που έχει καταγραφεί ποτέ στα 16 χρόνια διεξαγωγής της έρευνας. Ενώ όμως ο βαθμός εμπιστοσύνης των ενημερωμένων ομάδων κοινού βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί ποτέ, είναι κάτω από 50% για τον γενικό πληθυσμό.

Οι εισοδηματικές ανισότητες και οι αποκλίνουσες προσδοκίες για το μέλλον αποτελούν τη βάση διεύρυνσης του χάσματος, με ενδεχόμενες συνέπειες την άνοδο του λαϊκισμού στην πολιτική, την παρεμπόδιση της καινοτομίας και την ενίσχυση του προστατευτισμού και ?εθνικισμού? στο εμπόριο, επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος (CEO) της Edelman, Ρίτσαρντ Έντελμαν.

Ο ίδιος επισημαίνει πως η έρευνα αναδεικνύει επίσης τον ρόλο γεφύρωσης αυτού του χάσματος που μπορούν να παίξουν οι επιχειρήσεις, καθώς, ενώ ο γενικός πληθυσμός εξακολουθεί να βλέπει με σκεπτικισμό την επιχειρηματικότητα, ωστόσο για το 61% των ερωτηθέντων αποτελεί τον πιο ικανό θεσμό για να ανταποκριθεί στις ραγδαίες αλλαγές, σε αντίθεση με 41% για τις κυβερνήσεις και 55% για τους Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς.

«Οι επιχειρήσεις μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό μέρος της λύσης, καθώς δεν συνδέονται με την πολιτική, λειτουργούν γρήγορα και καταγράφουν την πρόοδό τους. Το νέο μοντέλο απαιτεί από τους CEOs να δρουν ανταποκρινόμενοι στα ζητήματα της εποχής και να δείχνουν προσωπικό ενδιαφέρον για την ευημερία της κοινωνίας», επισημαίνουν στελέχη της Edelman.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com