Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Όλη η χώρα ένα απέραντο hotspot

Χαοτική είναι η κατάσταση που επικρατεί σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, με τη χώρα ολόκληρη να μετατρέπεται σε ένα απέραντο hotspot.



Η καταπάτηση της συμφωνίας των Βρυξελλών - λίγες ώρες μετά τη σύναψή της - από τα Σκόπια αλλά και η στάση που τηρεί η Αυστρία προβληματίζουν ιδιαίτερα την κυβέρνηση, ενώ σε εξέλιξη είναι η αστυνομική επιχείρηση, που ξεκίνησε από τις 7:30 το πρωί, για την απομάκρυνση των Αφγανών από τον καταυλισμό της Ειδομένης.

Ηδη το ΥΠΕΞ επέδωσε διάβημα διαμαρτυρίας για την πρωτοβουλία διοργάνωσης στη Βιέννη Διάσκεψης των Υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της Αυστρίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση:
Χαοτική η κατάσταση με το προσφυγικό - Όλη η χώρα ένα απέραντο hotspot

«Ο πολιτικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης κ. Πέτρος Μαυροειδής, επέδωσε, χθες, στην εδώ Πρέσβη της Αυστρίας, κυρία Andrea Ikić-Böhm, διάβημα διαμαρτυρίας για την πρωτοβουλία διοργάνωσης στη Βιέννη Διάσκεψης των Υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της Αυστρίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών, κ. Νίκου Κοτζιά, ο κ. Μαυροειδής τόνισε, μεταξύ άλλων, στην Πρέσβη της Αυστρίας ότι με τη μονομερή και καθόλου φιλική προς τη χώρα μας ενέργεια αυτή επιχειρείται να ληφθούν, εν τη απουσία της Ελλάδας, αποφάσεις που αφορούν άμεσα την Ελλάδα και τα ελληνικά σύνορα.
Χαοτική η κατάσταση με το προσφυγικό - Όλη η χώρα ένα απέραντο hotspot

Ανέφερε, επίσης, ότι προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι η πρωτοβουλία αυτή ανακοινώθηκε λίγες μόνο ώρες μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίo εξέτασε διεξοδικά το ζήτημα του προσφυγικού, υιοθετώντας και σχετικά συμπεράσματα.

Τέλος, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα, η οποία επωμίζεται ένα δυσανάλογο βάρος μιας προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης που προκλήθηκε από ενέργειες άλλων, θα εξακολουθήσει να υπερασπίζεται τις αρχές, τις αξίες, το όραμα και το όνομα της Ενωμένης Ευρώπης και θα αντικρούσει όλους αυτούς που υπονομεύουν στην πράξη τη συνοχή και το όραμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Aντίστοιχο διάβημα διαμαρτυρίας επιδόθηκε και από την Πρεσβεία μας στη Βιέννη προς το Υπουργείο Εξωτερικών της Αυστρίας».

Σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας καταφέρθηκε με σκληρή γλώσσα κατά της Αυστρίας, λέγοντας ότι «λυπάμαι για την Αυστρία» που «πανικόβλητη συμμαχεί με άλλες χώρες», ενώ κατηγόρησε την ΠΓΔΜ για «πραξικοπηματική ενέργεια», μετά την απόφασή της να κλείσει τα σύνορά της, εγκλωβίζοντας στην Ελλάδα χιλιάδες πρόσφυγες.

«Πέντε αρχηγοί Αστυνομιών κατήργησαν την απόφαση αρχηγών κρατών στη σύνοδο Κορυφής» τόνισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και πρόσθεσε: «Πιέζουμε όπως μπορούμε. Ο πρωθυπουργός μιλάει με αρχηγούς κρατών και εγώ με ομολόγους μου, εξαντλούνται όλα τα διπλωματικά περιθώρια».

Ανέφερε ότι είναι σε επαφή με την ολλανδική προεδρία, η Κομισιόν εκφράζει τη δυσαρέσκεια της και αύριο ο ίδιος, στη σύνοδο των ομολόγων του στις Βρυξέλλες, θα διατυπώσει τη θέση της Ελλάδας.

Επίσης, εξέφρασε τη λύπη του για την πρωτοβουλία της Αυστρίας να συγκαλέσει την Τετάρτη τη σύσκεψη των χωρών του βαλκανικού διαδρόμου χωρίς την Ελλάδα. Έκανε μάλιστα λόγο για κίνηση λυπηρή για την Αυστρία, μίλησε για ενέργεια που κρύβει βαθύ αντιευρωπαϊσμό, καθώς χαρακτηρίζει την Ελλάδα πηγή εισόδου των μεταναστών στην ΕΕ, ενώ η είσοδος είναι τα παράλια της Τουρκίας και ταυτόχρονα καλεί στη σύσκεψη χώρες εκτός ΕΕ, παραβιάζοντας ευρωπαϊκές αποφάσεις. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι η κίνηση αυτή μπορεί να ανακόψει τις προσφυγικές ροές προς τη Βόρεια Ευρώπη, αλλά θα αυξήσει την παράνομη μετανάστευση.

Αναφερόμενος στο κλείσιμο των συνόρων από τα Σκόπια, είπε ότι μας δημιουργούν προβλήματα αλλά θα τα αντιμετωπίσουμε. Έκανε μάλιστα γνωστό ότι κατασκευάζονται νέοι χώροι. Πρόσθεσε ότι αναμένεται να υπάρξει στις αρχές μία αναστάτωση, την οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε ενωμένοι εμείς οι Έλληνες.

Νωρίτερα, ο κ. Μουζάλας σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ προειδοποίησε ότι η Ελλάδα θα σκληρύνει τη στάση της προς τις γειτονικές χώρες που δεν δέχονται τους πρόσφυγες, αυξάνοντας τις διπλωματικές πιέσεις.

«Πέντε αστυνομικοί διευθυντές των χωρών του Βίζεγκραντ και δυστυχώς της Αυστρίας κατάργησαν την απόφαση που πήραν οι πρωθυπουργοί 15 ώρες πριν. Αυτά είναι πρωτοφανή πράγματα για την ευρωπαϊκή ιδέα» είπε ο κ. Μουζάλας και κάλεσε τους Έλληνες πολίτες να βοηθήσουν, εκτιμώντας ότι πολύ γρήγορα η κατάσταση θα είναι υπό έλεγχο. «Το παλεύουμε. Εχουμε σχέδιο. Θα τα καταφέρουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο ερώτημα με ποιο ακριβώς τρόπο θα αντιδράσει η Ελλάδα, ο κ. Μουζάλας απάντησε: «Θα κάνουμε διαβήματα, θα ασκήσουμε διπλωματικές πιέσεις. Και με κάποια από αυτά τα κράτη θα ξαναβρεθούμε στην ΕΕ, όταν μοιράζονται χρήματα για τις αγροτικές καλλιέργειες ή για την παιδεία, όταν θα υποστηρίξουμε την ένταξή τους στην ΕΕ».

Σε ερώτηση αν αναφέρεται στην ΠΓΔΜ και τη Σερβία, ο κ. Μουζάλας υπογράμμισε ότι η προειδοποίηση από ελληνικής πλευράς απευθύνεται σε όποιο κράτος ψήφισε αυτές τις διατάξεις και διατηρεί μια στάση εξόχως ανθελληνική επειδή -όπως είπε- είναι εξόχως ρατσιστική και αντιπροσφυγική η συμπεριφορά τους.

«Εξαιρώ την Αυστρία δεν θέλω να τη χαρίσω στους Βίζεγκραντ, έχει υποδεχτεί 100.000 ανθρώπους. Νομίζουμε όμως ότι αντιδρά σπασμωδικά, με λάθος τρόπο, κάνει κακό αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη και στην ιδέα της Ευρώπης», πρόσθεσε.

Ο κ. Μουζάλας, μιλώντας πάνω από το σκάφος του λιμενικού, ανοιχτά της Μυτιλήνης, όπου μαζί με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες παρακολούθησαν μια ακόμα επιχείρηση διάσωσης, διαβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση παρά τις δυσκολίες, προχωράει με σχέδιο και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η κρίση θα αντιμετωπιστεί.

Έκανε γνωστό ότι η κυβέρνηση έχει εκπονήσει και "σχέδιο Β" για την προσωρινή φιλοξενία των προσφύγων, ενώ διαβεβαίωσε ότι όσοι εισέρχονται στο ελληνικό έδαφος καταγράφονται και πιστοποιούνται, σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΕ. Τόνισε δε, ότι αν η Τουρκία μπλοκάρει τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, τότε θα αναλάβει μεγάλη ευθύνη. "Εμείς είμαστε υπέρ του σχεδίου του ΝΑΤΟ" ξεκαθάρισε ο κ. Μουζάλας και, καταλήγοντας, είπε ότι η Ελλάδα παλεύει και θα τα καταφέρει ενάντια στις ξενοφοβίες και στις επιθέσεις που δέχεται η χώρα

Στο τραπέζι η πιθανότητα δημιουργίας νέων «relocation camp»
Η πιθανότητα δημιουργίας νέων κέντρων μετεγκατάστασης προς προώθηση προσφύγων-μεταναστών, σε άλλες περιοχές εξετάζεται για τον διαχωρισμό των εθνοτήτων, διευκρίνιζαν αρμόδιες πηγές του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας, με αφορμή πληροφορίες περί δημιουργίας νέων κέντρων. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι δεν πρόκειται για hot spots αλλά για relocation camps.

Οι ίδιες πηγές επαναλάμβαναν ότι γίνονται συσκέψεις των συναρμόδιων υπουργών για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. Εξάλλου, όσον αφορά στο επιχειρησιακό σχέδιο για την επιτήρηση-έλεγχο των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο, αρμόδιες πηγές του ΓΕΕΘΑ επισήμαναν την απαράβατη αρχή του ΝΑΤΟ οι αποφάσεις να λαμβάνονται με ομοφωνία.

Σε περίπτωση που δεν υπάρξει ομοφωνία στο επίπεδο της στρατιωτικής επιτροπής - η οποία καταρτίζει το εν λόγω σχέδιο- τότε το θέμα θα παραπεμφθεί στην επιτροπή μονίμων αντιπροσώπων του ΝΑΤΟ σε επίπεδο πρέσβεων. Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία θέτει ζητήματα στο υπό κατάρτιση από την στρατιωτική επιτροπή του ΝΑΤΟ επιχειρησιακό σχέδιο της Συμμαχίας, προσπαθώντας να αναιρέσει με αυτόν τον τρόπο τη θετική θέση της στην συμφωνία που επιτεύχθηκε στο πολιτικό σκέλος του ΝΑΤΟ - σε επίπεδο υπουργών 'Αμυνας- για την αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού.

Σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο πρέσβεων τότε το θέμα θα παραπεμφθεί στο συμβούλιο των υπουργών 'Αμυνας του ΝΑΤΟ.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com