Τρίτη 5 Απριλίου 2016

Πλήρη ηλεκτρονικοποίηση και νέες υπηρεσίες προωθούν τα επιμελητήρια

Η πλήρης ηλεκτρονικοποίηση και αυτοματοποίηση των διαδικασιών του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ), από την υποβολή αιτήσεων και δικαιολογητικών, μέχρι την έκδοση και δημοσίευση των σχετικών ανακοινώσεων αποτελεί έναν από τους άμεσους στόχους της επιμελητηριακής κοινότητας όπως είπε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) και του Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΕΒΕΑ) Κωνσταντίνος Μίχαλος σε σχετική εκδήλωση.




Στην εκδήλωση του ΕΒΕΑ και του Οικονομικού Επιμελητηρίου για διαδικαστικά θέματα σχετικά με το ΓΕΜΗ ο Κωνσταντίνος Μίχαλος υπενθύμισε ότι το ΓΕΜΗ, είναι μια βάση ηλεκτρονικών δεδομένων, που καταγράφει τα στοιχεία και την εξέλιξη κάθε μορφής εμπορικής οντότητας. Ενοποιεί και ψηφιοποιεί όλα τα επιμέρους χειρόγραφα μητρώα και δίνει τη δυνατότητα σε κάθε πολίτη να έχει πρόσβαση, μέσω διαδικτύου, στην ταυτότητα οποιουδήποτε επιτηδευματία.

Ως μητρώο δημοσιότητας και νομιμοποίησης των επιχειρήσεων που καταχωρούνται σε αυτό, σε συνδυασμό με την Υπηρεσία Μιας Στάσης -για τη σύσταση των εταιριών- το ΓΕΜΗ αποτελεί ένα σύγχρονο ηλεκτρονικό εργαλείο.

"Ένα εργαλείο που δημιουργεί πολλαπλά οφέλη για την επιχείρηση και για την οικονομία. Μειώνει τη γραφειοκρατία και τις διοικητικές επιβαρύνσεις, αλλά και το κόστος σύστασης για τις επιχειρήσεις. Εξοικονομεί έτσι χρόνο και χρήμα για τον επιχειρηματία και διευκολύνει την υλοποίηση νέων επιχειρηματικών σχεδίων.

Ταυτόχρονα, το ΓΕΜΗ συμβάλει σημαντικά και στην αναδιοργάνωση του δημοσίου τομέα, εξοικονομώντας οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους. Περιορίζει τη διαφθορά και την κακοδιοίκηση, που αποτελούν παράγωγα της πολυπλοκότητας, της ασάφειας και της αδιαφάνειας σε θεσμικά πλαίσια και διαδικασίες" όπως υπογράμμισε ο ίδιος.

Μια επίσης σημαντική δυνατότητα του ΓΕΜΗ είναι η παροχή πολύτιμων πρωτογενών στατιστικών στοιχείων, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν στο πλαίσιο του οικονομικού προβληματισμού. Μπορούν να αποτελέσουν ένα σημαντικό εργαλείο στο σχεδιασμό στοχευμένων πολιτικών και δράσεων στήριξης της επιχειρηματικότητας.

"Δεν είναι τυχαίο ότι το ΓΕΜΗ και η Υπηρεσία Μιας Στάσης για τη σύσταση επιχειρήσεων, είχαν καταλυτικό ρόλο στη βελτίωση της θέσης της Ελλάδας -σε διεθνείς κατατάξεις όπως αυτή της Παγκόσμιας Τράπεζας- ως προς τη φιλικότητα του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Σε συνδυασμό με μεταρρυθμίσεις όπως η κατάργηση του απαιτούμενου ελάχιστου κεφαλαίου για την ίδρυση ΕΠΕ και Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών Εταιρειών, είχαν ως αποτέλεσμα να πραγματοποιήσει η Ελλάδα ένα άλμα 110 θέσεων στην κατάταξη Doing Business 2014, ως προς τη διευκόλυνση της ίδρυσης νέων επιχειρήσεων - και να αναφέρεται μάλιστα ως παράδειγμα καλής πρακτικής στον τομέα αυτό" είπε ο πρόεδρος του ΚΕΕΕ και του ΕΒΕΑ και πρόσθεσε ότι: "έκτοτε, ελάχιστα έγιναν για την περαιτέρω βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Δυστυχώς, τα πράγματα κινήθηκαν προς την αντίθετη κατεύθυνση, ειδικά σε τομείς όπως το ύψος της φορολογίας και η πρόσβαση σε πιστώσεις".

Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος γνωστοποίησε ότι επίκεντρο των προσπαθειών είναι η πλήρης ηλεκτρονικοποίηση και αυτοματοποίηση των διαδικασιών, από την υποβολή αιτήσεων και δικαιολογητικών, μέχρι την έκδοση και δημοσίευση των σχετικών ανακοινώσεων, η ευρύτερη δυνατή αυτοματοποίηση των επιμέρους λειτουργιών του συστήματος για την αποτελεσματική και διαφανή είσπραξη και κατανομή των πόρων του ΓΕΜΗ, ενώ προγραμματίζονται -μέσω της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος- η οργάνωση νέων υπηρεσιών, με την αξιοποίηση των πρωτογενών στοιχείων που αποθηκεύονται και ταξινομούνται στο ΓΕΜΗ. Οι υπηρεσίες αυτές αφορούν, μεταξύ άλλων, κλαδικές αναλύσεις, αναπτυξιακές τάσεις ανά κλάδο, Παρατηρητήριο Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας κ.ά.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com