Σε φάση «ανασύνταξης» και επιστροφής σε ρυθμούς κανονικότητας επιθυμεί να εισέλθει η κυβέρνηση, καθώς για πρώτη φορά μετά από ένα μεγάλο διάστημα δυσκολιών και εμποδίων οι επιτελείς του Μαξίμου βλέπουν ότι οι συνθήκες που διαμορφώνονται στα μεγάλα ανοιχτά μέτωπα επιτρέπουν την εκπόνηση πιο μακρόχρονων σχεδίων και τη χάραξη στρατηγικής σε ζητήματα που αν και αποτελούσαν βασικές προτεραιότητες της προεκλογικής ατζέντας και αφορούν την καθημερινότητα του πολίτη μέχρι τώρα αναγκαστικά είχαν περάσει σε δεύτερη μοίρα.
Αφήνοντας πίσω τη σύγκρουση στη Βουλή, αλλά χωρίς να ξεχνούν τον «πόλεμο» κατά της διαπλοκής, στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι παρά τις δυσκολίες που εξακολουθούν να υφίστανται, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει συμπαγής ώστε να μην υπάρξουν «κίνδυνοι» σε επερχόμενες κρίσιμες ψηφοφορίες. Παράλληλα η πόλωση του πολιτικού κλίματος, μέσω της σκληρής αντιπαράθεσης με την αντιπολίτευση και το εκρηκτικό κλίμα στη Βουλή, θεωρείται ότι λειτούργησε ως «ένεση» συσπείρωσης τόσο των βουλευτών όσο και των ψηφοφόρων.
Η αξιολόγηση
Βασικό λόγο αισιοδοξίας για την κυβέρνηση αποτελεί πρωτίστως η επιστροφή της τρόικας μέσα στο Σαββατοκύριακο. Η επανέναρξη από την προσεχή Δευτέρα των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, έδωσε ανάσα ανακούφισης στο κυβερνητικό επιτελείο, καθώς διέψευσε οριστικά το μπαράζ αρνητικών δηλώσεων και δυσοίωνων δημοσιευμάτων, που έκαναν λόγο για αδιέξοδο και μεγάλο χάσμα που χωρίζει τις δύο πλευρές.
Αξιολόγηση και χρέος το στοίχημα του Αλέξη Τσίπρα
Πλέον στο Μαξίμου εκτιμούν ότι έχουν τεθεί οι σωστές βάσεις και προβλέπουν με βεβαιότητα ότι η ολοκλήρωση της συμφωνίας θα επιτευχθεί εντός των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων και σίγουρα πριν από το Πάσχα. Αν και τα αγκάθια παραμένουν τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το θέμα των «κόκκινων» δανείων, ωστόσο και με δεδομένο ότι σε άλλα ζητήματα όπως το φορολογικό και το ασφαλιστικό, το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής έχει διανυθεί (με όλες τις αναγκαίες υποχωρήσεις που χρειάστηκε να γίνουν), η πρόβλεψη αυτή φαίνεται ότι δεν είναι εκτός πραγματικότητας.
Επιπλέον ενθαρρυντικό μήνυμα αποτελούν οι θετικές δηλώσεις από Ευρωπαίους αξιωματούχους, ακόμη και από τους λεγόμενους «σκληρούς», όπως το Β. Σόιμπλε, που έως τώρα μας είχαν συνηθίσει μόνο σε έντονη κριτική και καταστροφολογικές διαπιστώσεις. Σε κάθε περίπτωση ο σχεδιασμός που υπάρχει προβλέπει όχι μόνο την επίτευξη συμφωνίας εντός Απριλίου αλλά και συνολική διευθέτηση των εκκρεμών ζητημάτων, καθώς το ενδεχόμενο τμηματικής αξιολόγησης έχει απορριφθεί από το Μαξίμου.
Το χρέος και η αλλαγή του κλίματος
Η εξέλιξη αυτή αποτελεί αναγκαία «συνθήκη» στο κυβερνητικό πλάνο προκειμένου να προχωρήσουν τα επόμενα βήματα, ήτοι η έναρξη της πολυαναμενόμενης συζήτησης για χρέος και ακολούθως η επανεκκίνηση της οικονομίας.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τη διευθέτηση του χρέους, πέραν του ότι αποτελεί βασικό στόχο της κυβέρνησης και εκπεφρασμένη βούληση της κυβέρνησης, ήδη από την προεκλογική περίοδο, εκτιμάται ότι μπορεί να λειτουργήσει «λυτρωτικά» και στο επικοινωνιακό πεδίο, αφού θα αποτελέσει αντίβαρο στο μπαράζ φορολογικών επιβαρύνσεων των πολιτών αποδεικνύοντας ότι οι «θυσίες» έπιασαν τόπο.
Παράλληλα ένα τέτοιο επιχείρημα μεγάλου «ειδικού βάρους» επιζητούν εναγωνίως εδώ και μήνες και οι βουλευτές και τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος ως όπλο στη φαρέτρα τους όταν έρχονται σε επαφή με τους ψηφοφόρους τους. Τα περιστατικά προπηλακισμών από «αγανακτισμένες» κοινωνικές ομάδες εξάλλου, λόγω επιβολής μνημονιακών μέτρων, το τελευταίο διάστημα είχαν προσλάβει διαστάσεις επιδημίας και η επιθυμία αντιστροφής του αρνητικού κλίματος αποτελούσε επιθυμία -αν όχι απαίτηση- όλων των στελεχών του κυβερνώντος κόμματος.
Η ανάπτυξη
Βέβαιο συνακόλουθο μιας ευνοϊκής ρύθμισης για το χρέος, θεωρείται από το Μαξίμου να υπάρξουν και τα πρώτα -έστω δειλά- βήματα στην κατεύθυνση της ανάταξης της οικονομίας και για τον λόγο αυτό στοχεύουν αμέσως μετά το Πάσχα να μπει σε τροχιά υλοποίησης η νέα αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας. Ήδη πολλά κορυφαία στελέχη αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχουν μιλήσει για επιστροφή στην ανάπτυξη εντός του δεύτερου εξαμήνου του έτους και για τον λόγο αυτό έχει αποφασιστεί αμέσως με την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης να ξεκινήσουν να υλοποιούνται με ταχείς ρυθμούς οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες που αφορούν στην παραγωγική ανασυγκρότηση της Ελλάδας.
Στο πλαίσιο αυτό, ήδη βαίνουν προς ολοκλήρωση η σύσταση του Αναπτυξιακού Συμβουλίου, η νομοθέτηση και η εφαρμογή του νέου αναπτυξιακού νόμου και η ίδρυση του Αναπτυξιακού Ταμείου. Ενδεικτική της πυρετώδους προετοιμασίας που γίνεται στο συγκεκριμένο τομέα εξάλλου, είναι και η υιοθέτηση σειράς δράσεων για τις οποίες προ ημερών το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής έδωσε το «πράσινο» φως και μεταξύ άλλων θέτουν ως προτεραιότητες και βασικούς στόχους για την ανάπτυξη την αποκατάσταση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας, τον εκσυγχρονισμό του κράτους, την αύξηση της απασχόλησης, τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας με προώθηση εξαγωγών και επενδύσεων και την αποτελεσματική αξιοποίηση πηγών και εργαλείων χρηματοδότησης.
«Όχι» σε παροχολογία, «ναι» σε μέτρα στήριξης
Σε πρώτο πλάνο όμως αναμένεται να μπουν και οι δράσεις για την ανακούφιση μεγάλων τμημάτων της ελληνικής κοινωνίας που έχουν πληγεί από τα επαχθή μέτρα του μνημονίου, ενώ αναμένεται να αναδειχθούν και θέματα καθημερινότητας και καλύτερης διαβίωσης του πολίτη. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι μόλις την περασμένη Πέμπτη συνεδρίασε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής που ασχολήθηκε με σειρά θεμάτων των λεγόμενων κοινωνικών υπουργείων. Η κυβέρνηση, σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί να εισέλθει σε νέο κύκλο «παροχολογίας», αφού κάτι τέτοιο εκτός από ανέφικτο θα ήταν και καταστροφικό, αφού να αναβίωνε τακτικές του παρελθόντος τις οποίες και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει «πληρώσει» ακριβά. Ωστόσο, στο Μαξίμου επιμένουν ότι η εφαρμογή του λεγόμενου «παράλληλου προγράμματος» κάθε άλλο παρά έχει εγκαταλειφθεί και σημειώνουν ότι ήδη έχουν προχωρήσει αρκετές πρωτοβουλίες ενώ σύντομα -και μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης- θα προστεθούν και νέες.
Στο πλαίσιο αυτό τονίζουν πως έχουν προωθηθεί αναγκαίες ρυθμίσεις στην Παιδεία, την Υγεία και την Δημόσια Διοίκηση, και επιπλέον έχουν γίνει βήματα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης με μείωση της ανεργίας κατά 2% πρώτη φορά μετά από χρόνια. Σύντομα, εξηγούν, θα κατατεθούν νομοσχέδια για την αγροτική οικονομία και την Παιδεία.