Τρίτη 21 Ιουνίου 2016

ΜΕ ΟΡΙΖΟΝΤΑ ΤΟ 2021 ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Tο όραμα της κυβέρνησης για «δίκαιη ανάπτυξη και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας με ορίζοντα το 2021», τους τομείς αιχμής πάνω στους οποίους θα στηριχθούν, τις δράσεις που πρόκειται άμεσα να αναληφθούν, αλλά και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν παρουσίασε ο Αλ. Τσίπρας στην ομιλία του στη διάρκεια της πανηγυρικής εκδήλωσης στο Μουσείο της Ακρόπολης.



Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε τη δημιουργία one stop business center για επενδυτές και επιχειρηματίες, νέο ηλεκτρονικό σύστημα αδειοδότησης επιχειρήσεων, άρση της γραφειοκρατίας και ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης με στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών αλλά και εκσυγχρονισμό του πτωχευτικού δικαίου.

«Αυτές τις μέρες κλείνει ένας κύκλος για τη χώρα» είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στη νέα σελίδα που ανοίγει μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, που για πρώτη φορά έβαλε στο τραπέζι το θέμα του χρέους. «Στο επίκεντρο πλέον μπαίνει η Ανάπτυξη» τόνισε, ενώ επιχειρώντας να καταδείξει τις διαφορές από τις προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες υπογράμμισε ότι για την παρούσα κυβέρνηση ανάπτυξη «σημαίνει δημιουργία οικονομίας με παραγωγική εξειδίκευση, επούλωση τραυμάτων του κοινωνικού κράτους, ευρύ φάσμα παραγωγικών δραστηριοτήτων, συνεργατικά σχήματα κοινωνικής οικονομίας, επιχειρηματικότητα που προσανατολίζεται στην παραγωγή βιώσιμων και αξιοπρεπώς αμειβόμενων θέσεων εργασίας». «Το δικό μας όραμα: Δίκαιη Ανάπτυξη, δηλαδή Βιώσιμη και Δημοκρατική» ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός, διευκρινίζοντας πως αυτό εμπεριέχει τη σταδιακή ένταξη στην παραγωγή όλου εκείνου του δυναμικού που βρίσκεται στη γκρίζα ζώνη της ανεργίας.

Περιλαμβάνει δρομολογημένα έργα στις υποδομές και την ενέργεια ύψους 5 δισεκατομμυρίων μέσα την επόμενη πενταετία. Επιπλέον 6,75 δισεκατομμύρια θα πέσουν στην οικονομία μέχρι το τέλος του 2016 από το τρέχον ΕΣΠΑ, ενώ ο νέος αναπτυξιακός νόμος προβλέπει συνολικές επενδύσεις ύψους 13 δισ. μέχρι το 2021. Σε ότι αφορά την ανεργία σημείωσε πως στόχος είναι ως το 2021 να μειωθεί η ανεργία στο μισό του σημερινού της ύψους

Αναπτυξιακά εργαλεία
Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Τσίπρας στα αναπτυξιακά εργαλεία που θα αξιοποιηθούν στην προσπάθεια αυτή. Όπως είπε «για δεύτερη συνεχόμενη φορά, καταφέρνουμε να αυξήσουμε το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων κατά 250 εκατ. Ευρώ». Επεσήμανε πως «η επικείμενη επαναφορά του waiver, εξασφαλίζει περισσότερη και φθηνότερη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία», ενώ διευκρίνισε πως και «ο μηχανισμός αναδιάρθρωσης επιχειρηματικών δανείων βοηθά την αναχρηματοδότηση των βιώσιμων επιχειρήσεων».

Ειδικά για το νέο αναπτυξιακό νόμο ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «επιδιώκει τη δημιουργία καινοτόμων, εξωστρεφών, δυναμικών επιχειρήσεων, την αύξηση της απασχόλησης, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην επανεκβιομηχάνιση και στους διεθνώς εμπορεύσιμους τομείς, στηρίζει περιοχές με μειωμένη αναπτυξιακή δυναμική, ενώ απλοποιεί διαδικασίες για ταχύτερη εξυπηρέτηση των επενδυτών».

Για το ΕΣΠΑ είπε ότι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου ενεργοποιούνται οι προσκλήσεις ύψους 9 δισ., ενώ τα κονδύλια συνδέονται με τις προτεραιότητες του νέου αναπτυξιακού νόμου: αγροδιατροφή, υγεία και φάρμακα, τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, ενέργεια, περιβάλλον και βιώσιμη ανάπτυξη, μεταφορές και εφοδιαστική αλυσίδα, υλικά και κατασκευές, πολιτισμό και τουρισμό. Επιπλέον μέχρι το τέλος του 2016, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το κλείσιμο του προηγούμενου ΕΣΠΑ, τα ΕΣΠΑ 2014-2020, τα αγροτικά προγράμματα και τους πόρους του Αναπτυξιακού, υπάρχουν διαθέσιμα 6,75 δις ευρώ. Από πακέτο Junker εξάλλου ήδη έχουν εγκριθεί για ένταξη 42 επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους 5,6 δις. ευρώ.

Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας
Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε καθησυχαστικός για το νέο ταμείο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας λέγοντας πως δίνει τη δυνατότητα της ορθολογικής και επωφελούς για το Δημόσιο συμφέρον, εκμετάλλευσης της κρατικής περιουσίας και τονώνει την επενδυτική δραστηριότητα.

Επανεκκίνηση μεγάλων έργων
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στο ξεμπλοκάρισμα των μεγάλων έργων, λέγοντας συγκεκριμένα ότι οι 5 οδικοί άξονες (Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα, Μαλιακός-Κλειδί, Ολυμπία Οδός, Ιονία Όδος, Ε65) θα ολοκληρωθούν εντός του έτους και ως το α’ εξάμηνο του 2017. Για το Μετρό της Θεσσαλονίκης ανέφερε πως επανεκκινούν οι εργασίες σε 4 σταθμούς, και δημιουργούνται 1500 θέσεις εργασίας άμεσα, ενώ μπαίνει ο τελικός ορίζοντας ολοκλήρωσης του έργου που περιλαμβάνει τη λειτουργία της βασικής γραμμής και την επέκταση μέχρι την Καλαμαριά, εντός το 2020. Ο πρωθυπουργός μίλησε και για τα νέα έργα που σχεδιάζονται και συγκεκριμένα:

• Τη Γραμμή 4 του Μετρό Αθήνας, όπου δημοπρατείται εντός του 2016 το πρώτο τμήμα εκτιμώμενου προϋπολογισμού 1,5 δισ. ευρώ.

• Το Αεροδρόμιο στο Καστέλλι για το οποίο στα τέλη Ιουλίου υποβάλλονται οι δεσμευτικές οικονομικές προσφορές, με εκτιμώμενο ύψος του έργου είναι κοντά στα 850 εκατομμύρια.

• Και επίσης, το Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης, το σιδηροδρομικό ΠΑΘΕ που θα έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του 2018, την Επέκταση του ΤΡΑΜ προς το Κερατσίνι, το τμήμα «Λαμία-Ξυνιάδα» του οδικού άξονα Κεντρικής Ελλάδας Ε65, που ξεκινά μέσα στο 2016, τον αυτοκινητόδρομο Πάτρα-Πύργος για τον οποίο μέχρι το τέλος του 2016 θα έχει ολοκληρωθεί η σειρά των δημοπρατήσεων και θα έχουν αναδειχθεί ανάδοχοι.

Ενέργεια
Για τον τομέα της ενέργειας ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις έναρξη των εργασιών κατασκευής του ελληνικού τμήματος του Αγωγού Φυσικού Αερίου ΤΑΡ, με προϋπολογισμό 2 δις ευρώ, και 8.000 θέσεις εργασίας, αλλά και στο σχεδιαζόμενο αγωγό Φυσικού Αερίου IGB «γέφυρα» για την μεταφορά φυσικού αερίου προς τις χώρες της νοτιοανατολικής και κεντρικής Ευρώπης.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com