Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

Ακριβότερο κατά 11% το πετρέλαιο θέρμανσης - Συμβουλές στους καταναλωτές

Με υψηλότερη τιμή κατά περίπου 11% ξεκίνησε η πώληση του πετρελαίου θέρμανσης. Τα αίτια που πυροδοτούν το κόστος είναι οι αυξημένοι έμμεσοι φόροι ΕΦΚ και ΦΠΑ αλλά και η άνοδος των τιμών διύλισης λόγω της πρόσφατης απόφασης του ΟΠΕΚ να μειώσει την παραγωγή του αργού πετρελαίου.



Μάλιστα, αν και είναι νωρίς για προβλέψεις, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης να αγγίξει και το 1 ευρώ το λίτρο, τους επόμενους μήνες. Η πώληση του καυσίμου άρχισε επίσημα από σήμερα ωστόσο η σαφής εικόνα για το ύψος των τιμών θα φανεί μέσα στις επόμενες μέρες. Έτσι, οι εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών κινούνται με τιμές μεταξύ τον 0,92 και 0,93 ευρώ το λίτρο και τα βενζινάδικα πωλούν με μία μέση τιμή της τάξης των 0,95 ευρώ το λίτρο.

Πέρυσι την πρώτη μέρα έναρξης διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, η μέση τιμή που είχε καταγράψει το Παρατηρητήριο Υγρών Καυσίμων του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης ήταν στα 0,838 ευρώ το λίτρο με το εύρος να κυμαίνεται από το 0,81 έως και τα 0,89 ευρώ το λίτρο ανάλογα με την περιοχή και τα περιθώρια κέρδους των βενζινοπωλών και των εταιριών εμπορίας πετρελαιοειδών.
Ακριβότερο κατά 11% το πετρέλαιο θέρμανσης - Συμβουλές στους καταναλωτές

Για τρεις λόγους το πετρέλαιο θέρμανσης είναι ακριβότερο από πέρυσι.

1. Από την Παρασκευή τέθηκε σε ισχύ ο νέος υψηλότερος ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης. Ανεβαίνει στο 0,28 ευρώ από 0,23 ευρώ το λίτρο. Η αύξηση του αποφασίστηκε για δημοσιονομικούς λόγους στο πλαίσιο του κλεισίματος της πρώτης αξιολόγησης του μνημονίου.

2. Υψηλότερος όμως είναι και ο νέος συντελεστής ΦΠΑ καθώς ανέβηκε στο 24% από 23%. Ο φόρος τρέχει εδώ και μήνες ωστόσο το πετρέλαιο θέρμανσης κάνει πρεμιέρα στην αγορά από το ερχόμενο Σάββατο.
Ακριβότερο κατά 11% το πετρέλαιο θέρμανσης - Συμβουλές στους καταναλωτές

3. Ανοδικά κινούνται όμως και οι τιμές των διυλιστηρίων συγκριτικά με πέρυσι. Στις 15 με 23 Οκτωβρίου ήταν στο 0,34 με 0,35 ευρώ το λίτρο, ενώ τώρα είναι στο 0,39 ευρώ το λίτρο. Η αύξηση από πέρυσι έχει να κάνει κατά κύριο λόγο με την τελευταία ανοδική πορεία των διεθνών τιμών των πετρελαιοειδών (Μπρεντ κ.λπ.) εξαιτίας της απόφασης του ΟΠΕΚ να μειώσει την παραγωγή του αργού πετρελαίου.

Οι εκτιμήσεις της αγοράς για τη ζήτηση πετρελαίου θέρμανσης κατά τις πρώτες μέρες διάθεσης του καυσίμου δεν είναι θετικές. Οι προβλέψεις των εταιριών εμπορίας και των πρατηρίων κάνουν λόγο για υποτονικές πωλήσεις. Κι αυτό επειδή, όπως εξηγούν, πολλά νοικοκυριά έσπευσαν και γέμισαν τις δεξαμενές των κατοικιών τους, τον περασμένο Απρίλιο όταν σταμάτησε η διάθεση του πετρελαίου. Το κίνητρο ήταν η χαμηλότερη τιμή καθώς αυτή είχε διαμορφωθεί στα 0,764 ευρώ το λίτρο.

Όπως και να χει τα επίπεδα του κόστους αγοράς του συγκεκριμένου καυσίμου για φέτος είναι απαγορευτικά με δεδομένες τις αυξημένες φορολογικές επιβαρύνσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι οικογένειες.

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ
Δέκα συμβουλές για αγορά πετρελαίου

Η γενική γραμματεία Καταναλωτή δίνει 10 συμβουλές στα νοικοκυριά κατά την αγορά πετρελαίου ώστε να μην πέσουν θύματα κλοπής. Συστήνει, λοιπόν, στους καταναλωτές:

1. Να κάνουν έρευνα αγοράς προτού προβούν σε παραγγελία πετρελαίου ώστε να επιλέξουν την οικονομικότερη τιμή. Οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται για τις τιμές των καυσίμων από το Παρατηρητήριο Υγρών Καυσίμων της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή www.fuelprices.gr

2. Πριν την παραλαβή πετρελαίου καλό είναι να έχει πραγματοποιηθεί συντήρηση - ρύθμιση του συστήματος κεντρικής θέρμανσης. Με τον τρόπο αυτό καταναλώνεται λιγότερο πετρέλαιο, επιτυγχάνεται εξοικονόμηση χρημάτων και υπάρχει αποφασιστική συμβολή στη δημιουργία καθαρότερου περιβάλλοντος. Ο καταλληλότερος χρόνος για τη συντήρηση της εγκατάστασης είναι αμέσως μετά τη λήξη της περιόδου θέρμανσης (δηλ. Απρίλιο - Μάιο) ώστε να μη μείνουν τα κατάλοιπα της καύσης κατά την περίοδο του καλοκαιριού και γίνεται πιο δύσκολος ο καθαρισμός της.

3. Κατά την παραλαβή του πετρελαίου πρέπει να τηρούνται όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα ασφαλείας προς αποφυγή ατυχημάτων.

4. Η παραλαβή του πετρελαίου να γίνεται κατά προτίμηση από δύο άτομα, ώστε ο έλεγχος των προμηθευτών να είναι μεγαλύτερος.

5. Το χρώμα του πετρελαίου, το οποίο και αποτελεί ένδειξη της ποιότητάς του, πρέπει να είναι κόκκινο και διαυγές και όχι θολό.

6. Αυτός που παραλαμβάνει το πετρέλαιο πρέπει να καταγράφει πάντοτε την ποσότητα του πετρελαίου που υπάρχει στη δεξαμενή τόσο πριν όσο και μετά την παραλαβή, παρουσία του βυτιοφορέα.

7. Κατά την παραλαβή του πετρελαίου καλό είναι να μην εμπιστεύονται μόνο το μετρητή του βυτιοφόρου αλλά να χρησιμοποιούν και δικό τους διαγραμμισμένο μέτρο

8. Αυτός που παραλαμβάνει το πετρέλαιο καλό είναι να γνωρίζει ακριβώς τις διαστάσεις της δεξαμενής για να μπορεί να υπολογίσει πόσα λίτρα πετρελαίου αντιστοιχούν σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής. π.χ. αν μια δεξαμενή έχει μήκος 2,0 μέτρα, πλάτος 1,25 μέτρα και ύψος 1 μέτρο, τότε η συνολική χωρητικότητά της είναι 2,5 κυβικά μέτρα ( 2 x1,25x1=2.5 m 3) ή 2.500 λίτρα. Επομένως, σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής αντιστοιχούν 25 λίτρα (2.500:100=25)

9. Να μετρούν την ανύψωση της στάθμης του πετρελαίου μέσα στη δεξαμενή, αφού κατασταλάξει ο αφρός και έχουν παρέλθει 5 - 6 λεπτά.

10. Η πληρωμή του πετρελαίου πρέπει να γίνεται εφόσον λάβουν το απαραίτητο παραστατικό στοιχείο (απόδειξη) στο οποίο πρέπει να αναγράφεται το ύψος της στάθμης του πετρελαίου στη δεξαμενή πριν και μετά την παραλαβή και όχι μόνο τα λίτρα, καθώς και να υπάρχουν συμπληρωμένα όλα τα απαιτούμενα από το νόμο στοιχεία (όπως ονοματεπώνυμο και διεύθυνση του πελάτη, Α.Φ.Μ., η ποσότητα του πετρελαίου , το ποσό πληρωμής, η ώρα παράδοσης κ.λπ.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com