«Μαύρη τρύπα» 150 εκατ. ευρώ αναμένεται να προκαλέσει στα Ελληνικά Ταχυδρομεία η απόρριψη από την ΕΕΤΤ του αιτήματος του Οργανισμού για την αποζημίωση της καθολικής υπηρεσίας την τριετία 2013 - 2015.
Η Εθνική Επιτροπή Τλεπικοινωνιών - Ταχυδρομείων απέρριψε το αίτημα της διοίκησης των ΕΛΤΑ για την αποζημίωση της «Καθολικής Υπηρεσίας» των ετών 2013 - 2014 - 2015, χαρακτηρίζοντάς το «εκπρόθεσμο»!
Εάν ισχύσει η απόφαση, την οποία η διοίκηση των ΕΛΤΑ δεν αποδέχεται και θα αντιπαλέψει, ο οργανισμός κινδυνεύει να «διαγράψει» έσοδα 150 εκατ. (50 εκατ. ετησίως) για υπηρεσίες τις οποίες έχει επιτελέσει. Το εντυπωσιακό είναι ότι η ΕΕΤΤ έθεσε στο αρχείο, ως εκπρόθεσμο, το αίτημα των ΕΛΤΑ, παραγνωρίζοντας ότι η όποια καθυστέρηση οφείλεται στην ίδια την Επιτροπή, η οποία ήταν «ακέφαλη» επί ενάμιση χρόνο.
Ειδικότερα, ο τέως πρόεδρος Κ. Λουρόπουλος παραιτήθηκε τον Ιανουάριο του 2015 και αντικαταστάθηκε, τον Μάιο του 2016, από τον Δ. Τσαμάκη. Το διάστημα αυτό, η ΕΕΤΤ δεν μπορούσε να λάβει κρίσιμες αποφάσεις, όπως αυτή των ΕΛΤΑ.
«Η αποζημίωση για την παροχή των Καθολικών Υπηρεσιών, που μέχρι σήμερα δεν έχει καταβληθεί ούτε στο ελάχιστο, αποτελεί υποχρέωση του κράτους προς τα ΕΛΤΑ. Η άρνηση της πολιτείας να ικανοποιήσει την εν λόγω αξίωση του οργανισμού, εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για την ίδια την ύπαρξη του και είναι ένα ζήτημα που πρέπει να λυθεί άμεσα», επισημαίνουν ταχυδρομικοί.
Το κονδύλι των «Καθολικών Υπηρεσιών» και η αποτύπωσή του στις οικονομικές καταστάσεις του οργανισμού αποτέλεσε πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ της νέας διοίκησης των ΕΛΤΑ και του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο διατηρεί το 90% των δικαιωμάτων ψήφου.
Στην έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, της Κυριακής 4 Σεπτεμβρίου, υπήρξε εισήγηση για τη μη αποτύπωση του κόστους των «Καθολικών Υπηρεσιών» στις οικονομικές καταστάσεις του οργανισμού. Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα, παρόλο που ο οργανισμός παρέμενε υπόχρεος για την παροχή της «Καθολικής Υπηρεσίας», λογιστικά να μην εμφανιζόταν δικαιούχος της αποζημίωσης.
Μάλιστα, με βάση τη σχετική εισήγηση, ο οργανισμός θα εμφάνιζε σωρευτικές ζημιές 90 εκατ. ευρώ για τα έτη 2014 και 2015.
Μάλιστα επισημαίνουν ότι η στρέβλωση της οικονομικής θέσης του οργανισμού θα είχε άμεσες οικονομικές και νομικές συνέπειες, δηλαδή αποκλεισμό από διαγωνισμούς (διαβατήρια, ΔΕΗ, Τοπική Αυτοδιοίκηση κ.λπ.), αφαίρεση της άδειας εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας, έως και? άμεση πτώχευση.
Τελευταία στιγμή υπήρξε ανατροπή της παραπάνω εισήγησης (ψήφοι 6 κατά ? 4 υπέρ), με αποτέλεσμα το κόστος της «Καθολικής Υπηρεσίας» να καταγραφεί ως έσοδο στις οικονομικές καταστάσεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα, ανατρέποντας έτσι τα σενάρια, όσων επεξεργάζονταν το αντίθετο.