Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016

Ο ΝΕΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΕΤΤ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Μεταξύ των «πυρών» των μεγάλων τηλεπικοινωνιακών παρόχων της χώρας βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) και ο υπό διαμόρφωση κανονισμός της για την εισαγωγή της τεχνολογίας VDSL vectoring στο δίκτυο πρόσβασης.



Ένας κανονισμός, ο οποίος -σε περίπτωση που δεν υπάρξουν δραστικές αλλαγές στο τελικό κείμενο που δεν αποκλείεται να είναι έτοιμο προς το τέλος Οκτωβρίου- θα φέρει δραστηρικές αλλαγές στην αγορά.

Η δημόσια διαβούλευση για τον κανονισμό του vectoring ολοκληρώθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου και τις τελευταίες 10 ημέρες ΟΤΕ και Vodafone, κατά κύριο λόγο, δείχνουν να βρίσκονται σε μία «μάχη» με αντικείμενο τον τρόπο με τον οποίο θα υλοποιηθεί το πιο βασικό κομμάτι του: αυτό που προβλέπει ότι το κομμάτι του δικτύου μεταξύ των τηλεπικοινωνιακών κόμβων του ΟΤΕ και των καμπινών στις γειτονιές (σ.σ. τα παλιά ΚΑΦΑΟ) θα μπορεί να το αναλάβει ένας από τους υπόλοιπους παρόχους, ο οποίος και θα αναλάβει την αναβάθμιση των υποδομών για να προσφέρει υψηλότερες ταχύτητες διακίνησης δεδομένων στους Έλληνες καταναλωτές.

Το vectoring, γνωστό και ως VDSL 2, είναι μία τεχνολογία που επιτρέπει την αύξηση των ταχύτητων λήψης δεδομένων μέχρι τα 100 Mbps, με τη χρήση της υφιστάμενης υποδομής χαλκού της χώρας. Όμως, για να είναι εφικτή η παροχή τόσο γρήγορων συνδέσεων θα πρέπει οι καμπίνες να είναι συνδεδεμένες με τον τηλεπικοινωνιακό κόμβο (γνωστός και ως Α/Κ) στον οποίο ανήκουν με οπτική ίνα, το αποκαλούμενο και fiber to the curve (FTTC). Ο ΟΤΕ έχει ξεκινήσει να εγκαθιστά τέτοιου είδους υποδομές και με αυτό τον τρόπο προσφέρει άλλωστε και συνδέσεις VDSL (μέχρι 50 Mbps) στη λιανική και στη χονδρική αγορά.

Για να μπορέσει, όμως, ο ΟΤΕ να «ανεβάσει» τις ταχύτητες ώστε όσον αφορά στη λήψη δεδομένων τουλάχιστον, να φθάνουν έως τα 100 Mbps, απαιτείται αναβάθμιση των καμπινών ώστε να υποστηρίζουν το vectoring.

Ο ΟΤΕ κατέθεσε το σχετικό αίτημα πριν περίπου 1,5 χρόνο, αλλά η καθυστέρηση που υπήρξε στην επιλογή του νέου προέδρου της ΕΕΤΤ, είχε ως αποτέλεσμα η ρυθμιστική αρχή να αρχίσει να ασχολείται πριν από μερικούς μήνες και το θέμα να αρχίσει πρόσφατα να απασχολεί το σύνολο της τηλεπικοινωνιακής αγοράς.

Ο ΟΤΕ έχει δηλώσει ότι το πλάνο του ήταν να αναβαθμίσει μέχρι το τέλος του 2018 σχεδόν το σύνολο των 18.000 καμπινών σε 174 αστικά κέντρα, όπου υπάρχει εμπορικό ενδιαφέρον.

Μέχρι το τέλος του 2016, υπολογίζεται ότι θα έχει ολοκληρώσει την αναβάθμιση 7000 καμπινών και μέχρι το τέλος του α' τριμήνου θα έχει φθάσει στις 7500 καμπίνες. Όμως, η διαδικασία αναβάθμισης πρόκειται να «παγώσει» με βάση τον νέο κανονισμό της ΕΕΤΤ.

Η ανησυχία της ρυθμιστικής αρχής -και των ανταγωνιστών του ΟΤΕ- είναι ότι αν ο ΟΤΕ προχωρήσει μόνος του στην αναβάθμιση όλων των καμπινών, πρακτικά θα έχει το μονοπώλιο στην διαχείριση της τηλεπικοινωνιακής υποδομής της χώρας όσον αφορά στα σταθερά δίκτυα επόμενης γενιάς. Τα σχέδια για τη δημιουργία ενός δεύτερου δικτύου πρόσβασης με τη χρήση οπτικών ινών χρονολογούνται εδώ και 10 χρόνια αλλά ουδέποτε υλοποιήθηκαν.

Και το vectoring μπορεί να θεωρείται «ενδιάμεση» τεχνολογία, όμως, η υλοποίηση του θα προσέφερε ανταγωνιστικές ταχύτητες (σ.σ. οι οπτικές ίνες προσφέρουν 100 Mbps σε πρώτη φάση) με πιο προσιτές τιμές. Γι' αυτό και τους τελευταίους μήνες παρατηρείται μία αλλαγή στη στρατηγική της Vodafone και της Wind, οι οποίες, ενώ την άνοιξη έκαναν λόγο για επενδύσεις σε δίκτυα οπτικών ινών, τώρα δεν δείχνουν να αντιτίθενται στο vectoring, διατηρώντας πάντως τα πλάνα τους

Οπότε η επιλογή της ΕΕΤΤ να «εμπλακεί» και να θέσει ως όρο να αναλάβουν και άλλοι πάροχοι αστικά κέντρα προκειμένου να αναβαθμιστούν, δεν αποτέλεσε έκπληξη προκειμένου να διατηρηθεί το επίπεδο του ανταγωνισμού.

Το ενδιαφέρον είναι πως ο ΟΤΕ δεν αντιτίθεται σε αυτή την επιλογή της ΕΕΤΤ.

Ο προβληματισμός που υπάρχει στον μεγαλύτερο τηλεπικοινωνιακό όμιλο της χώρας αφορά τη διαδικασία που έχει επιλεγεί, τουλάχιστον με βάση το κείμενο του κανονισμού που υπάρχει αυτή τη στιγμή, το οποίο και δεν είναι το τελικό.

Ο κανονισμός αναφέρει ότι ο ΟΤΕ θα αναλάβει τα αστικά κέντρα όπου έχει ήδη κάλυψη VDSL σε ποσοστό 80% των καμπινών του κάθε κέντρου ή θα την έχει «πιάσει» μέχρι το τέλος του α' τριμήνου του 2017 ή θα δεσμευτεί να την έχει πετύχει εντός ενός εξαμήνου.

Στη συνέχεια, οι υπόλοιποι πάροχοι θα δηλώσουν ποιά αστικά κέντρα θέλουν να αναλάβουν και θα έχουν περιθώριο δύο ετών για μίνιμουμ κάλυψη 40%.

Αν δύο πάροχοι θέλουν το ίδιο κέντρο, όποιος δηλώσει ότι θα πετύχει μεγαλύτερη κάλυψη, αυτός θα το αναλάβει. Σημειωτέον πως ένα κέντρο μπορεί να το αναλάβει μία κοινοπραξία και είναι πολύ πιθανό να δούμε τη Vodafone και τη Wind να προχωρούν σε μία τέτοια κίνηση ώστε να μπορέσουν να πάρουν περισσότερα κέντρα. Τέλος, τα κέντρα που θα μείνουν μετά και από αυτή τη δεύτερη διαδικασία θα μπορεί να τα πάρει ο ΟΤΕ, ενώ η διαδικασία αυτή θα ανανεώνεται ανά διετία.

Επενδύσεις
Επόμενο βήμα οι οπτικές ίνες

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι όλες οι πλευρές τάσσονται υπέρ των οπτικών ινών. Ο ΟΤΕ υποστηρίζει ότι ο τελικός στόχος είναι η οπτική ίνα να φθάσει στο σπίτι και αυτό αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των τεχνολογικών σχεδίων του. Από την άλλη πλευρά, Vodafone και Wind έχουν δηλώσει ότι θα υλοποιήσουν δίκτυα οπτικών ινών, ενώ και η Forthnet έχει ανακοινώσει αντίστοιχα πλάνα. Μάλιστα, η Vodafone έκανε γνωστό πρόσφατα ότι έχει ήδη ξεκινήσει εφαρμογών δικτύων οπτικών μέχρι το σπίτι (FTTC) στη Νέα Ιωνία, τη Φρεαττύδα, το Γηροκομείο, το Παγκράτι και τον Νέο Κόσμο. Μία άλλη «μάχη» αφορά τις επενδύσεις που είναι διατεθειμένοι να κάνουν οι πάροχοι. Ο ΟΤΕ κάνει λόγο για 1,3 δισ. ευρώ την επόμενη τετραετία, ενώ οι Vodafone και Wind έχουν αναφερθεί σε επενδύσεις 500 εκατ. ευρώ έκαστη μέχρι το 2020. Όμως, κανένας πάροχος δεν έχει γνωστοποιήσει το ποσοστό των επενδύσεων που θα αφορά τα σταθερά δίκτυα επόμενης γενιάς, με τον ΟΤΕ, απλώς, να έχει επισημάνει ότι προς τα δίκτυα σταθερής θα οδεύσει το μεγαλύτερο κομμάτι των προγραμματισμένων επενδύσεών του.

Κανονισμός
Για ποια ζητήματα θέλουν διαφορετική προσέγγιση Vodafone και ΟΤΕ

Ο ΟΤΕ διαφωνεί υποστηρίζοντας πως οι καμπίνες σε κέντρα με κάλυψη 80% που θα έχει ολοκληρώσει μέχρι το τέλος α' τριμήνου του 2017 φθάνουν στις 5.500. Αυτό σημαίνει ότι οι υπόλοιπες 2.000 καμπίνες όπου θα έχει υλοποιήσει VDSL θα μείνουν στον αέρα, καθώς δεν θα μπορεί να τις αναβαθμίσει σε vectoring. Οι 2.000 καμπίνες αντιστοιχούν σε περίπου 300.000 νοικοκυριά.

Επίσης, υποστηρίζει ότι πρακτικά για δύο χρόνια «παγώνουν» οι επενδύσεις που θα έκανε σε υποδομές VDSL, όπως και ότι λόγω της μικρότερης «κάλυψης» που ζητείται από τους ανταγωνιστές του, θα μείνουν ακάλυπτα 1,1 εκατ. νοικοκυριά. Τέλος, θεωρεί ότι το διάστημα των έξι μηνών είναι πολύ μικρό για να ολοκληρώσει τις εργασίες που απαιτούνται στα αστικά κέντρα που θα αναλάβει.

Αντιδράσεις υπάρχουν και από την άλλη πλευρά, όπως, για παράδειγμα, από τη Vodafone. Η τελευταία θεωρεί μεν ότι ο κανονισμός για το vectoring κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς με αυτό τον τρόπο θα αποφευχθεί το ενδεχόμενο ο ΟΤΕ να «κλείσει» τη συγκεκριμένη αγορά. Όμως, τα στελέχη της υποστηρίζουν ότι η διετία θα πρέπει να γίνει τριετία φοβούμενοι για τα εμπόδια που θα τους φέρει ο ΟΤΕ στη διαδικασία υλοποίησης των σχετικών εργασιών. Ταυτόχρονα, όμως, δεν δείχνουν να διαφωνούν στις προτάσεις που υπάρχουν για αύξηση του ποσοστού κάλυψης σε επίπεδα αρκετά πιο πάνω από το 40%.

Σημειώνεται ότι ο ΟΤΕ, σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις, δεν θα είχε αντίρρηση σε μία συμβιβαστική πρόταση όπου το εξάμηνο περιθώριο που του δίνεται θα γινόταν ένα έτος και ταυτόχρονα υπήρχε αύξηση του ποσοστού της υποχρεωτικής κάλυψης για τα κέντρα που θα αναλάβουν οι ανταγωνιστές του.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com