Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016

Η ΙΔΙΩΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΧΕΙ ΠΕΘΑΝΕΙ, ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

«Γυμνοί» μπροστά στις κυβερνοαπειλές είναι οι χρήστες ψηφιακών συσκευών, τα δεδομένα των οποίων βρίσκονται πρακτικά διάσπαρτα μέσα στο Διαδίκτυο και ο έλεγχος που γίνεται δύσκολα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ουσιαστικός.




Την ίδια στιγμή, όταν «σερφάρουμε» στο Διαδίκτυο υπάρχουν ειδικά προγράμματα που παρακολουθούν τις κινήσεις μας και αποκαλούνται trackers. Και τέτοια προγράμματα δεν είναι πολύ μακριά η εποχή που θα βρίσκονται μέσα σε ειδικές, μικρού μεγέθους συσκευές που θα τοποθετούνται παντού, ακόμη και στα ρούχα μας.

Η περιγραφή που έκανε πριν από μερικές ημέρες ο Σεργκέι Λόζγκιν, ένας από τους καλύτερους ερευνητές της ρωσικής Kaspersky Lab, μίας μεγαλύτερης εταιρείας ασφάλειας πληροφοριακών συστημάτων παγκοσμίως, ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα στο πλαίσιο της παρουσίασης των νέων προγραμμάτων προστασίας της ρωσικής εταιρείας, δημιουργεί, όπως είναι προφανές, περίεργα συναισθήματα. Ιδίως, όταν ο κ. Λόζγκιν σπεύδει να προσθέσει ότι «η ιδιωτικότητα έχει πεθάνει».
Στο στόχαστρο των «κυβερνοεγκληματιών»

Από την άλλη πλευρά, όπως επεσήμανε ο Ρώσος ερευνητής, αυτή η στενή «παρακολούθηση» γίνεται επειδή, στις περισότερες περιπτώσεις οι ίδιοι οι χρήστες έχουμε δώσει την άδεια στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Διαδίκτυο για να το κάνουν. Συνήθως με αντάλλαγμα τη δωρεάν χρήση προϊόντων και υπηρεσιών. Το ένα πρόβλημα είναι πως χρησιμοποιούνται αυτά τα δεδομένα από τις εταιρείες που τα συγκεντρώνουν, αλλά αυτό είναι και ένα θέμα της σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ των καταναλωτών και των επιχειρήσεων αυτών, στις οποίες περιλαμβάνονται όλα τα μεγάλα ονόματα και όχι μόνο. Το έτερο πρόβλημα, και ίσως το πιο δυσεπίλυτο, είναι ότι οι κυβερνοεγκληματίες θέλουν αυτά τα στοιχεία και προσπαθούν να τα αποκτήσουν.

Λύσεις ασφαλείας
Το ερώτημα που τίθεται είναι, φυσικά, τι μπορούμε να κάνουμε ως καταναλωτές προκειμένου να περιορίσουμε, τουλάχιστον, το εύρος του προβλήματος αυτού.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Λόζγκιν, καταρχήν δεν πρέπει να φθάσουμε στο σημείο της... παράνοιας. Πρακτικά, δεν είναι εφικτό πλέον να μη δίνουμε κανένα από τα προσωπικά δεδομένα μας online ή για τη χρήση ορισμένων υπηρεσιών.

Απλά, θα πρέπει να προσαρμοστούμε σε αυτά τα δεδομένα και να είμαστε προσεκτικοί.

Ένα βασικό στοιχείο είναι ότι θα πρέπει να κρατάμε κοντά μας -δηλαδή σε σημείο που εμείς θεωρούμε πιο ασφαλές- τα δεδομένα εκείνα που είναι πιο σημαντικά. Και επιπλέον να χρησιμοποιούμε λύσεις ασφαλείας για όλες τις ψηφιακές συσκευές μας, όπως είναι, για παράδειγμα, η νέα έκδοση του Kasperky Internet Security - multi-device, η επίσημη παρουσίαση του οποίου ήταν η αφορμή για τη συνέντευξη Τύπου που παρευρέθηκε ο κ. Λόζγκιν.

Εργαλεία
Ο Ρώσος ερευνητής ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι στην Ελλάδα το 18% των χρηστών έχει δεχθεί «επίθεση» από κάποια απειλή μέσω του Διαδικτύου, ενώ τόνισε ότι έχει αυξηθεί ο αριθμός των επιθέσεων τύπου ransomware, όπου ο υπολογιστής «κλειδώνει» και ζητούνται λύτρα. Σύμφωνα με τα στελέχη της Kaspersky Lab, η νέα έκδοση του λογισμικού της προσφέρει προστασία από τέτοιου είδους επιθέσεις, Όπως επίσης παρέχει εργαλεία όπως είναι η διαχείριση του λογισμικού και των εφαρμογών ώστε να είναι εγκατεστημένη στη συσκευή μας η πιο πρόσφατη -και συνήθως λιγότερο ευάλωτη- έκδοση.

Σημειωτέον πως το Kaspersky Internet Security είναι μία λύση ασφαλείας για όλες τις συσκευές και λειτουργεί σε περιβάλλοντα Windows, Mac και Android. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς οι κυβερνοαπειλές δεν περιορίζονται μόνο στους προσωπικούς υπολογιστές, αλλά έχουν επεκταθεί και στις φορητές συσκευές όπως είναι τα smartphones. Άλλωστε, το 67% των καταναλωτών συνδέεται στο Διαδίκτυο από διαφορετικές συσκευές, ενώ το 88% των καταναλωτών αποθηκεύουν προσωπικά στοιχεία σε κάποια συσκευή. Όπως είναι ενδιαφέρον ότι το 82% των χρηστών συνδέεται στο Διαδίκτυο από δημόσια WiFi hotspots, τα οποία σε αρκετές περιπτώσεις δεν είναι και ιδιαίτερα ασφαλή.



 
website counter
friend finderplentyoffish.com