Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016

«Ρύθμιση χρέους δεν θα φέρει επενδυτές»

Κανείς επενδυτής δεν θα φέρει τα λεφτά του στη χώρα μόνον και μόνον επειδή έγινε ρύθμιση του χρέους και η επιστροφή στην κανονικότητα δεν είναι μόνον ζήτημα υλοποίησης κάποιων τυπικών απαιτήσεων αλλά μίας βαθύτερης, ουσιαστικής και μόνιμης αλλαγής στον τρόπο που λειτουργεί το κράτος και η οικονομία, επισημάνει ο ΣΕΒ στο τελευταίο δελτίο για την οικονομία, που κυκλοφόρησε.



Σχολιάζοντας την επικαιρότητα, οι αναλυτές του ΣΕΒ τονίζουν ότι στη σημερινή συγκυρία η ουσιαστική ρύθμιση του χρέους με άμεση ανακοίνωση του περιεχομένου της, όπως ζητά το ΔΝΤ θα έδινε το μήνυμα στις αγορές ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο και αυτό θα μπορούσε να βελτιώσει άρδην τις προσδοκίες των επενδυτών, αποκαθιστώντας την εμπιστοσύνη στις προοοπτικές της οικονομίας. Υπενθυμίζουν όμως ταυτόχρονα ότι η απόφαση του Eurogroup της 25ης Μαίου 2016, μπορεί να αφήνει περιθώρια για ρύθμιση του χρέους αλλά μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος και παράλληλα υποστηρίζει ότι οι εκλογές στη Γαλλία και κυρίως στη Γερμανία καθυστερούν προσχηματικά τις εξελίξεις.

Ο ΣΕΒ τονίζει ότι χωρίς σαφή δέσμευση της χώρας και στήριξη με πράξεις ότι θέλουμε η Ελλάδα να γίνει τόπος προσέλκυσης επενδύσεων και όχι χώρα φυγής και εξαγοράς επιχειρήσεων θα είναι εξαιρετικά δύσκολη η έξοδος από την κρίση.

Η ταχεία ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης μπορεί να αποτελέσει ένα θετικό βήμα, εφόσον συμβεί. Θα πρέπει όμως να ακολουθηθεί από πρόσθετες πρωτοβουλίες για το κτίσιμο της αξιοπιστίας που απαιτείται, ώστε να αρχίσουν οι αγορές να εμπιστεύονται τη χώρα, δημιουργώντας συνθήκες ανάκαμψης της οικονομίας.

Μόνον έτσι θα αρχίσουν να γίνονται επενδύσεις που είναι απαραίτητες για την ταχεία αύξηση των εισοδημάτων και της απασχόλησης, καθώς και για την έξοδο από την κρίση.

Η γεφύρωση των διιστάμενων απόψεων μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαϊκών Θεσμών ως προς την απόδοση των μέτρων περιορισμού του ελλείμματος του συνταξιοδοτικού συστήματος, το μείγμα πολιτικής που στηρίζεται υπέρμετρα στην υπερφορολόγηση και την ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους είναι απολύτως αναγκαία για την επιστροφή σε σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Όσο παραμένει η διάσταση απόψεων μεταξύ ΔΝΤ και ευρωπαϊκών θεσμών, η Ελλάδα βρίσκεται εγκλωβισμένη μεταξύ σφύρας και άκμονος, τονίζει ο ΣΕΒ, καθώς είναι δύσκολο να τελεσφορήσει η ελληνιική διεκδίκηση για άμεση και ουσιαστική ρύθμιση του χρέους πριν το τέλος του έτους και παραμένει μετέωρη όποια άλλη ενέργεια δεν έχει συμφωνηθεί ακόμα και η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com