Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016

Πρώτα χρέος, μετά έξοδος στις αγορές

Ψάχνουμε λύση για το ελληνικό χρέος που θα καθησυχάσει τις αγορές, θα επιτρέψει την πλήρη εμπλοκή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και θα αποκαταστήσει την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές πριν λήξει το τρέχον πρόγραμμα, τον Ιούλιο του 2018.



Το μήνυμα αυτό έστειλε χθες η Φρανκφούρτη, με δηλώσεις του Μπ. Κερέ, μέλους της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ. Απαντώντας χθες σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών στο Ευρωκοινοβούλιο σχετικά με την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης υπογράμμισε πως για την ΕΚΤ, πρέπει πρώτα να ξέρουμε περισσότερα για τα μέτρα, το χρέος και πώς θα εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα, προτού προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα.

Αίσθηση προκάλεσαν την ίδια ώρα οι δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Οικονομίας Γ. Σταθάκη. Μιλώντας χθες στη Βουλή έκανε λόγο για κομβικό σημείο, και υποστήριξε πως πρέπει σε κάποια θέματα για το χρέος να ληφθούν, τώρα, αποφάσεις, ώστε έως τα Χριστούγεννα να έχουν κλείσει θέματα, που αφορούν στην ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους, που καλείται να κάνει το ΔΝΤ. «Αυτά πρέπει μέχρι τα Χριστούγεννα να κλείσουν, διαφορετικά δεν υπάρχει τρόπος», υποστήριξε ο υπουργός.

Χθες μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, ο κ. Κερέ έκανε λόγο για σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους, τις οποίες, όπως είπε, συνειδητοποιούν όλοι οι εμπλεκόμενοι. Ο αξιωματούχος που συμμετείχε στη μυστική συνάντηση στην Ουάσιγκτον για το ελληνικό χρέος, στην οποία εξετάστηκαν κατά κύριο λόγο τρία σενάρια για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα αναδιάρθρωσης, υπογράμμισε πως αυτή την περίοδο το Eurogroup συζητά για τα βραχυπρόθεσμα και τα μεσομακροπρόθεσμα μέτρα. «Προσδοκούμε για λύση που θα μπορεί να καθησυχάσει τις αγορές, να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στη δυναμική του ελληνικού χρέους, να επιτρέψει πλήρη εμπλοκή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα -που θα ενίσχυε την αξιοπιστία του προγράμματος- και να αποκαταστήσει την πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές πριν λήξει το τρέχον πρόγραμμα τον Ιούλιο του 2018, χωρίς να υπονομεύεται η μεταρρυθμιστική προσπάθεια», δήλωσε. Εμφανίστηκε πεπεισμένος πως εάν όλες οι πλευρές αναλάβουν τον ρόλο που τους αναλογεί, στο τέλος του προγράμματος η Ελλάδα θα είναι σε καλύτερη θέση για να δρέψει τα οφέλη της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης και η οικονομία της θα είναι ισχυρότερη και πιο ανθεκτική», τόνισε, προσθέτοντας ότι «η ΕΚΤ είναι δεσμευμένη να παίξει τον ρόλο της ως η κεντρική τράπεζα για το ευρώ και επομένως για την Ελλάδα». Προειδοποίησε όμως πως για να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα με επιτυχία και να αποκατασταθεί η πρόσβαση στις αγορές, σε διατηρήσιμη βάση, πέρα από όλα είναι ουσιώδες, οι ελληνικές αρχές να συνεχίσουν να δείχνουν σοβαρή δέσμευση στους στόχους και τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα. «Μόνο εάν αυτό συμβεί, θα μπορούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς στο πρόγραμμα να είναι σίγουροι, πως οι μεταρρυθμίσεις δεν θα αντιστραφούν, και αντίθετα θα ενισχυθούν μετά το πρόγραμμα, υποστηρίζοντας επομένως τη δυναμική ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας», υποστήριξε, εντείνοντας τις πιέσεις προς την Αθήνα. Διέκρινε πάντως με σαφήνεια το ρόλο της ΕΚΤ ως θεσμικό όργανο που έχει ως ρόλο να προετοιμάσει τη συζήτηση, την οποία θα κάνουν σε πολιτικό επίπεδο οι εκλεγμένες κυβερνήσεις για να λάβουν αποφάσεις. Από την πλευρά της Αθήνας ο Γ. Σταθάκης μιλώντας χθες στη Βουλή ξεκαθάρισε πως βρισκόμαστε σε κομβικό σημείο σχετικά με το χρέος, υπάρχουν διαφορετικές φωνές, και πρέπει να ληφθούν τώρα αποφάσεις, ώστε να διαμορφώσουμε με τη στρατηγική μας τις συνθήκες που θα δώσουν οριστική, μακροχρόνια και βιώσιμη λύση. «Πρέπει σε κάποια θέματα να ληφθούν τώρα αποφάσεις. Αυτό αφορά την περίφημη ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους, που καλείται να κάνει το ΔΝΤ. Αυτά πρέπει μέχρι τα Χριστούγεννα να κλείσουν, διαφορετικά δεν υπάρχει τρόπος. Το ΔΝΤ χρειάζεται αυτά τα δεδομένα. Αυτές οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν τώρα, για να έχουμε σαφή στρατηγική, για να καταστεί το χρέος βιώσιμο σε μακρά διάρκεια», εξήγησε. Πρόσθεσε δε πως υπάρχουν διαφορετικές φωνές εντός των θεσμών και για αυτό τον λόγο είναι κρίσιμο σημείο της στρατηγικής της Αθήνας, να κλείσει την αξιολόγηση.

Β. Σόιμπλε
Στην «έκρηξη» του Β. Σόιμπλε μετά τις δηλώσεις του αναπληρωτή διευθυντή του ΔΝΤ Ντ. Λίπτον, ο οποίος ψαλίδιζε τις προσδοκίες περί συμμετοχής του Ταμείου, και τον οποίο ο κ. Σόιμπλε αποκάλεσε πρακτικά αναρμόδιο, αναφέρεται η Frankfurter Allgemeine Zeitung. Σύμφωνα με την ανάλυση, ο Β. Σόιμπλε πρωτίστως ενδιαφέρεται να καταπνίξει εν τω γεννάσθαι τη διαμάχη που προκάλεσε το ΔΝΤ για το χρέος. Μακροπρόθεσμα δεν θα τα καταφέρει, και το γνωρίζει. Μόνο που δεν θέλει να μιλά γι' αυτό πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com