Τα στοιχεία για τις αποποιήσεις κληρονομιών είναι συγκλονιστικά και θα έπρεπε να απασχολήσουν μια σοβαρή πολιτεία που δεν ασχολείται με τα ελάχιστα αφήνοντας τα μείζονα.
Σε όλα τα Ειρηνοδικεία της χώρας κατατέθηκαν το 2015 συνολικά 45.627 αιτήσεις αποποίησης κληρονομιάς, έναντι 29.200 το 2013. Μέσα σε δύο χρόνια η αύξηση διαμορφώθηκε στο 63,99%.
Δηλαδή, πάνω από 45 χιλιάδες Ελληνες κληρονόμησαν κάτι, αλλά δεν το αποδέχθηκαν. Κυρίως ακίνητα που, ωστόσο, βαρύνονταν με χρέη τα οποία αδυνατούσαν να πληρώσουν οι κληρονόμοι. Υπάρχει κι άλλη μια αιτία. Το γεγονός ότι η ακίνητη περιουσία είναι σήμερα ένα απίστευτο βάρος που δεν μπορεί κανείς να αντέξει. Οι υπερβολικοί φόροι, και κυρίως ο ετήσιος ΕΝΦΙΑ, καθιστoύν δυσχερή τη θέση όσων διαθέτουν σήμερα μια αξιοσέβαστη περιουσία.
Το ακίνητο, που κάποτε ήταν το καταφύγιο των Ελλήνων, έχει μετατραπεί σε «παγίδα φόρων» στην οποία κανείς δεν θέλει να πιαστεί. Μια βόλτα να κάνει κάποιος σε γειτονιές της Αθήνας, αλλά και σε χωριά της επαρχίας και θα διαπιστώσει ότι χιλιάδες σπίτια και αγροτεμάχια έχουν παραδοθεί στον... πανδαμάτορα χρόνο. Η εγκατάλειψη ή η «κατάληψη» από άγνωστους είναι η συχνότερη εικόνα. Η αγορά ακινήτων έχει γεμίσει με «κουφάρια», τα οποία κανείς δεν επιθυμεί να έχει για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι η αξία τους έχει ευτελισθεί έπειτα από οκτώ και πλέον χρόνια πτώσης στην τιμή των ακινήτων. Είναι τόσο απαξιωμένα, που δεν μπορούν να πουληθούν ούτε για μερικές χιλιάδες ευρώ. Το γεγονός και μόνο ότι γκαρσονιέρες και δυάρια στο κέντρο της Αθήνας πωλούνται στην τιμή ενός... μεταχειρισμένου αυτοκινήτου, δείχνει την κατάντια της ακίνητης περιουσίας.
Το δεύτερο είναι ότι καθίσταται πλέον δύσκολη και η ενοικίαση κι όταν βρεθεί μισθωτής, το κράτος έρχεται να πάρει ένα μεγάλο μέρος των ενοικίων ως φόρο.
Τα επόμενα χρόνια οι αποποιήσεις κληρονομιών θα αυξάνονται. Τα παιδιά δεν θα θέλουν ούτε το πατρικό και η ελληνική κτηματαγορά θα βιώσει μια πρωτόγνωρη εικόνα χιλιάδων απαξιωμένων ακινήτων.