Τρεις δέσμες βραχυπρόθεσμων μέτρων για αναδιάρθρωση μέρους του ελληνικού χρέους, που θα εφαρμοστούν σταδιακά, από τις αρχές του 2017 έως και τα μέσα του 2018 και έχουν σωρευτικό αντίκτυπο τη μείωση του λόγου χρέους προς το ΑΕΠ κατά 21,8 ποσοστιαίες μονάδες, το 2060, παρουσιάζονται τη Δευτέρα στο Eurogroup.
Πρόκειται για ένα πρώτο, σημαντικό για την αγορά, βήμα για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους. Πρέπει δε να σημειωθεί πως τα σενάρια που επεξεργάζονται οι τεχνοκράτες σχεδιάστηκαν ώστε να "κουμπώνουν" και σε παραμέτρους που είχε θέσει το ΔΝΤ, προκειμένου να διευκολυνθεί και η ευρύτερη συζήτηση για το χρέος. Τα μέτρα επικεντρώνονται στην επέκταση ωριμάσεων για συγκεκριμένα δάνεια στα 32,5 από 28,3 χρόνια. Κυρίως όμως μείωση του επιτοκιακού κινδύνου για μέρος των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα και για κάποια μελλοντικά. Η «δεξαμενή» χρέους στην οποία θα εφαρμοστούν οι νέες παρεμβάσεις εκτιμάται πως θα φθάνει τα 60 - 65 δισ. ευρώ,. Σε αυτά εντάσσονται ομόλογα του EFSF που κατέχουν ελληνικές τράπεζες. Όπως έχει γράψει η "Η" η μετατροπή σε σταθερό επιτόκιο, πιθανόν σε μια ζώνη 1% - 1,5%, θα προχωρήσει με έκδοση ομολόγου, πολυετούς διάρκειας, ίσως έως και 30 χρόνια, από τον ΕSM, με το οποίο θα γίνει η ανταλλαγή.
Σε δημοσίευμά της χθες, η Wall Street Journal επικαλείται εξασέλιδο έγγραφο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, με ημερομηνία 25 Νοεμβρίου 2016, που προτείνει μέτρα επέκτασης ωριμάσεων για κάποια χρεόγραφα και «κλείδωμα» επιτοκίου για ορισμένα από τα ελληνικά δάνεια, ώστε να προστατευθεί από μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων. Με τα μέτρα αυτά, επισημαίνεται, πως το ελληνικό χρέος θα μπορούσε να μειωθεί κατά περίπου ένα πέμπτο το 2060. Δηλαδή, ο σωρευτικός αντίκτυπος των μέτρων αυτών, το 2060, θα μείωνε τον λόγο χρέος προς ΑΕΠ κατά 21,8 ποσοστιαίες μονάδες. Με βάση στοιχεία του Μαίου, το 2060 προβλέπεται ότι ο λόγος χρέος προς ΑΕΠ θα είναι 104,9%. Ο ESM επιβεβαίωσε χθες πως ο επικεφαλής του Κλ. Ρέγκλινγκ θα παρουσιάσει έγγραφο με πιθανά μέτρα ελάφρυνσης του χρέους στο Eurogroup τη Δευτέρα, ενώ για το δημοσίευμα έκανε λόγο για «έγγραφο εργασίας του ESM, που δεν έχει ακόμη εγκριθεί από το Eurogroup».
Σχέδιο για ελάφρυνση του χρέους έως το 2060
O ESM προτείνει τρεις δέσμες βραχυπρόθεσμων μέτρων με σημαντικότερο το «κλείδωμα» του επιτοκίου που πληρώνει η Ελλάδα για τρέχοντα, αλλά και μελλοντικά, δάνεια, προστατεύοντας τη χώρα από την πληρωμή υψηλότερων επιτοκίων στο μέλλον.
Προβλέπεται επίσης η ανταλλαγή των ομολόγων κυμαινόμενου επιτοκίου που βρίσκονται στην κατοχή των ελληνικών τραπεζών μετά τις ανακεφαλαιοποιήσεις με ομόλογα σταθερού επιτοκίου και τη χρήση swap επιτοκίων για να «κλειδώσουν» πληρωμές της Ελλάδας για κάποια δάνεια από τον ESM.
Περιλαμβάνονται επίσης, σύμφωνα με το δημοσίευμα και μέτρα για να γίνουν κάποιες μελλοντικές πληρωμές του ESM προς τη χώρα σε σταθερό επιτόκιο.
Στα προτεινόμενα μέτρα περιλαμβάνεται επίσης η επέκταση της ωρίμασης κάποιων δανείων στα 32,5 χρόνια από τα 28,3 χρόνια.
Ένα άλλο μέτρο θα είναι η άρση του «προστίμου» στα επιτόκια που θα πλήρωνε η Ελλάδα το 2017 για ορισμένα δάνειά της, που σχετίζονται με παλαιούς στόχους ιδιωτικοποιήσεων. Η επέκταση αυτού του μέτρου από το 2018 και μετά θα εξεταστεί αργότερα.
Αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο μέρος του χρέους, περίπου το 69% είναι σε κυμαινόμενο επιτόκιο και το μεγάλο στοίχημα για την Ελλάδα είναι ένα μεγάλο μέρος αυτού να κλειδώσει σε σταθερό, ώστε οι επενδυτές να έχουν ένα συγκεκριμένο ορίζοντα για τις πληρωμές που αντιμετωπίζει η χώρα.
Στη φαρέτρα του ESM βρίσκεται πλήθος χρηματοοικονομικών εργαλείων, διαθέσιμων στην αγορά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να προχωρήσει σταδιακά το πρώτο σκέλος της αναδιάρθρωσης του χρέους, χωρίς να προκύπτει δημοσιονομικό ρίσκο για τα κράτη - μέλη, που αποτελεί μία ξεκάθαρη κόκκινη γραμμή γ ια το Β. Σόιμπλε.