Η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 1,8% στο τρίτο τρίμηνο του 2016, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015, υψηλότερα από το 1,5% που είχε αρχικά εκτιμηθεί.
Οι νέες αναθεωρημένες εκτιμήσεις που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, αποδείχθηκαν καλύτερες των προσδοκιών της αγοράς, η οποία εντοπίζει στα νέα στοιχεία σαφέστερες ενδείξεις πλέον πως το 2016 θα κλείσει σε μέσα επίπεδα με ανάπτυξη και όχι με οριακή ύφεση που είναι η επίσημη πρόβλεψη κυβέρνησης και Θεσμών.
Αξίζει να σημειωθεί πως σε ετήσια βάση, πρόκειται για την πιο ισχυρή αύξηση που έχει καταγράψει το ΑΕΠ από το πρώτο τρίμηνο του 2008. Με τις επιδόσεις του τρίτου τριμήνου σε μέσα επίπεδα φέτος στο εννεάμηνο καταγράφεται οριακή ανάπτυξη 0,16%, κλείνοντας με τον τρόπο αυτό, σε τεχνικό επίπεδο, μια βαθιά υφεσιακή φάση για την ελληνική οικονομία. Το μεγάλο στοίχημα, τώρα, είναι πόσο εφικτό θα αποδειχθεί στην πράξη να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες, κυρίως η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση, εφόσον ολοκληρωθεί η αξιολόγηση εγκαίρως, και υπάρξει συμφωνία για το χρέος, ώστε η οικονομία να μπορέσει να τρέξει με ρυθμό 2,7% το 2017 και να μην εκτροχιαστεί το πρόγραμμα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής η άνοδος του ΑΕΠ στηρίχθηκε στην αύξηση 5,1% στης καταναλωτικής δαπάνης των νοικοκυριών και στη σημαντική αύξηση 10,2% που σημείωσαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών, στο τρίτο τρίμηνο του 2016 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Άνοδος 12,6% καταγράφηκε στον ακαθάριστο σχηματισμό παγίου κεφαλαίου, αν και συνολικά ο ακαθάριστος σχηματισμός κεφαλαίου στην οικονομία μειώθηκε κατά 16,9%. Οι εισαγωγές παρουσίασαν αύξηση 12% σε ετήσια βάση. Πρέπει επίσης να σημειωθεί πως το τρίτο τρίμηνο του 2016, ήταν το δεύτερο διαδοχικό μέσα στο 2016, που το ΑΕΠ κατέγραψε θετικό πρόσημο, συγκρινόμενο με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, του 2016. Δηλαδή σε τριμηνιαία βάση, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,8% στο τρίτο τρίμηνο του 2016 σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2016 ενώ η αντίστοιχη μεταβολή στο δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με το πρώτο ήταν 0,4%.
Η εκτίμηση για αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,8% σε τριμηνιαία βάση αναθεωρήθηκε επίσης ανοδικά από την ΕΛΣΤΑΤ, αφού η προηγούμενη εκτίμηση έκανε λόγο για άνοδο 0,5%. Η ΕΛΣΤΑΤ απέδωσε τις αναθεωρήσεις στη χρησιμοποίηση στοιχείων που δεν ήταν διαθέσιμα κατά την πρώτη εκτίμηση, όπως στοιχεία για την εξέλιξη του ισοζυγίου πληρωμών, του κύκλου εργασιών στον κλάδο υπηρεσιών και στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού.
ΕΛΣΤΑΤ: Ισχυρότερη ανάπτυξη της οικονομίας το γ' τρίμηνο
Οι νέες προβλέψεις εξέπληξαν ευχάριστα την αγορά, που ανέμεναν θετικές εξελίξεις, αλλά μικρότερο ρυθμό ανόδου του ΑΕΠ. Αναλυτές εκτιμούν πως τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η οικονομία έπιασε πάτο στο δεύτερο τρίμηνο και αναμένουν πως το 2016 θα κλείσει με ανάπτυξη και όχι με οριακή ύφεση, δημιουργώντας έτσι μια θετική βάση για ισχυρή ανάκαμψη, 2,7% το 2017.
Η Κομισιόν, η κυβέρνηση και η ΤτΕ αναμένουν μέση ύφεση 0,3% φέτος, πρόβλεψη που εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά στο τέταρτο τρίμηνο, θα αποδειχθεί απαισιόδοξη. Το δύσκολο μέτωπο είναι τι θα γίνει το 2017, που είναι εκ των πραγμάτων μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά, αφού στα μέσα του 2018 λήγει το τρέχον πρόγραμμα στήριξης. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι οι στόχοι του 2017 πρέπει να επιτευχθούν, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν δημιουργηθεί μέσα στο προσεχές δίμηνο οι κατάλληλες συνθήκες, ώστε μεταξύ άλλων η χώρα να μπορέσει να απευθυνθεί στις διεθνείς αγορές μέσα στο έτος και να μην υπάρξουν δημοσιονομικές αποκλίσεις. Στο πλαίσιο αυτό εξαιρετικά κρίσιμη παράμετρος είναι η προσέλκυση ξένων επενδύσεων για να μπορέσει να χρηματοδοτηθεί η ανάπτυξη, και η σταδιακή αποκατάσταση φθηνότερου δανεισμού για τις ελληνικές τράπεζες και τις ελληνικές επιχειρήσεις. Οι κίνδυνοι στη διαδικασία παραμένουν ισχυροί, με δεδομένο το ιδιαίτερα σύνθετο περιβάλλον στην Ευρωζώνη που μπορεί να μεταβάλει κρίσιμες παραμέτρους στο, ούτως ή άλλως, δύσκολο εγχείρημα ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας τον επόμενο χρόνο.
Θετικό πρόσημο
Το τρίτο τρίμηνο, ήταν το δεύτερο διαδοχικό μέσα στο 2016, που το ΑΕΠ κατέγραψε θετικό πρόσημο, συγκρινόμενο με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο.
Σε τριμηνιαία βάση, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,8% στο τρίτο τρίμηνο του 2016 σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο ενώ η αντίστοιχη μεταβολή στο δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με το πρώτο ήταν 0,4%.
Στο κλείσιμο
Αναλυτές εκτιμούν πως τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η οικονομία έπιασε πάτο στο δεύτερο τρίμηνο και αναμένουν πως το 2016 θα κλείσει με ανάπτυξη και όχι με οριακή ύφεση, δημιουργώντας έτσι θετική βάση για ισχυρή ανάκαμψη, 2,7% το 2017.