Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016

ΧΑΜΗΛΩΣΕ ΤΟΝ ΠΗΧΥ ΤΩΝ ΠΡΟΣΔΟΚΙΩΝ Ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Στην... παράταση θα κριθεί η επίτευξη πολιτικής συμφωνίας για την Ελλάδα, με το Β. Σόιμπλε όμως να έχει επιτύχει την καταρχήν του επιδίωξη:



Να περιοριστεί στις μίνιμουμ «παροχές» η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, εφόσον δεν υπάρξει κάποια απρόοπτη τροπή, και η ουσιαστική συζήτηση για τα μεσομακροπρόθεσμα μέτρα να μετατεθεί για την περίοδο μετά τις γερμανικές εκλογές. Οι επικεφαλής της τρόικας αναχώρησαν από την Ελλάδα, αφήνοντας ανοικτά «μέτωπα» και τη δεύτερη αξιολόγηση στον αέρα, ενώ κρίσιμο θα είναι το EuroWorkingGroup που πιθανόν θα συνεδριάσει την ερχόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι συζητήσεις με τους Θεσμούς θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες, σε τεχνικό επίπεδο και με τηλεδιασκέψεις. Είναι προφανές όμως πως η επίλυση του ελληνικού ζητήματος, έχει περάσει σε πολιτικό επίπεδο και είναι πια κατακόρυφα αυξημένος ο βαθμός αβεβαιότητας για την τροπή που θα πάρουν τα πράγματα. Με βάση το καλό σενάριο και ενώ στο παρασκήνιο, με έντονα διαμεσολαβητικό τον ρόλο της Κομισιόν με τη διακριτική στήριξη και της ΕΚΤ, ένα πρώτο σημαντικό ορόσημο για την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας θεωρείται η συνεδρίαση του Eurogroup, στις 26 Ιανουαρίου. Στο σενάριο αυτό, εφόσον καταστεί δυνατός ένας πολιτικός συμβιβασμός και με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, θα μπορούσε να δρομολογηθεί σταδιακά η έκθεση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και να μπορέσει να ανοίξει ο δρόμος για ένταξη των ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση.
Στην... παράταση στέλνει τη συμφωνία με την Ελλάδα ο Β. Σόιμπλε

Ένα κομβικό σημείο για αυτή την εξέλιξη θα μπορούσε να είναι η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ στις 9 Μαρτίου, σύμφωνα πάντα με το καλό σενάριο, αν και η απόφαση θα μπορούσε να ληφθεί και στην επόμενη συνεδρίαση του Απριλίου. Πρέπει να σημειωθεί πως ο πρώτος σημαντικός όγκος πληρωμών που αντιμετωπίζει το Δημόσιο για τόκους και χρεολύσια συγκεντρώνεται τον Φεβρουάριο με πληρωμές 1,5 δισ. ευρώ, και ακολουθεί ο Απρίλιος με πληρωμές 1,8 δισ. ευρώ. Το εξαιρετικά δύσκολο χρονικό σημείο εντοπίζεται τον Ιούλιο που η χώρα καλείται να πληρώσει 7,4 δισ. ευρώ.

Αυτό σημαίνει πως μέσα στο πρώτο δίμηνο του έτους θα πρέπει να έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις ώστε να ξεκινήσει να διοχετεύεται η προγραμματισμένη ρευστότητα μέσω των δόσεων προς την Ελλάδα. Αυτό προϋποθέτει ολοκλήρωση της αξιολόγησης και επίτευξη συμφωνίας και με το ΔΝΤ, κάτι που θέτουν ως όρο για τη συνέχιση παροχής χρηματοδότησης προς την Ελλάδα, βουλευτές του κόμματος της κ. Μέρκελ.

Ο Σόιμπλε χαμήλωσε τον πήχυ
Στο σημείο αυτό εξακολουθεί να εντοπίζεται το μεγάλο «αγκάθι», ενώ το κλίμα παραμένει βαρύ μετά τις τελευταίες εξελίξεις, με την παρέμβαση Τόμσεν, και την κρίση που πυροδότησαν οι εξαγγελίες του Έλληνα πρωθυπουργού οδηγώντας σε «πάγωμα» των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Η κίνηση αυτή προκάλεσε με τη σειρά της και ένα μίνι σχίσμα στο εσωτερικό των Θεσμών, καθώς κυρίως η πλευρά των Βρυξελλών την έκρινε αρνητικά, με ξένο αξιωματούχο να μη διστάζει να υπονοεί πως πρόκειται για πραξικοπηματικού χαρακτήρα κίνηση.

Ωστόσο, είναι προφανές πλέον, πως με την κίνηση αυτή ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών πέτυχε να χαμηλώσει αισθητά τον πήχυ των προσδοκιών για το ελληνικό ζήτημα. Από εκεί που η συζήτηση ήταν στο πώς θα «πακεταριστεί» η περιγραφή των μεσοπρόθεσμων μέτρων αναδιάρθρωσης για το χρέος, ώστε να διευκολυνθεί ο πολιτικός συμβιβασμός με το ΔΝΤ, ο καταρχήν στόχος στη φάση αυτή είναι να ξεπαγώσουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα. Ένα πακέτο άλλωστε που σε κάθε περίπτωση ήταν συνδεδεμένο με την πρώτη αξιολόγηση και όχι με τη δεύτερη που παραμένει ανοικτή.

Ετοιμότητα, σε τεχνικό επίπεδο
Πάντως, το «αγκάθι» των μεσοπρόθεσμων μέτρων παραμένει στο προσκήνιο. Ξένες πηγές εκτιμούν πως στο πλαίσιο της επίτευξης πολιτικού συμβιβασμού το πιθανότερο είναι στην όποια συμφωνία επιτευχθεί στο Eurogroup, να γίνεται μια γενικόλογη δέσμευση, σχετικά με την απόφαση των Ευρωπαίων να διατηρήσουν μεσοπρόθεσμα τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας κάτω από το 15% του ΑΕΠ, λαμβάνοντας όποια μέτρα απαιτηθεί. Μέτρα που θα περιγράφονται σε αδρές γραμμές, ώστε να μην προκύπτει πολιτικό πρόβλημα σε χώρες όπως η Ολλανδία, η Γαλλία και η Γερμανία που οδεύουν σε εκλογές το 2017.

Πάντως οι τεχνοκράτες στον ESM και την Αθήνα εξακολουθούν να εργάζονται προετοιμάζοντας τεχνικά όλες τις δέσμες μέτρων, βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, ώστε οι πολιτικοί στο Eurogroup να έχουν στο τραπέζι όλες τις εναλλακτικές όταν θα κληθούν να αξιολογήσουν τι θα περιλαμβάνεται και τι όχι στη νέα συμφωνία με την Ελλάδα. Μία συμφωνία που όπως όλα δείχνουν θα περιλαμβάνει τις μίνιμουμ παραχωρήσεις, ενώ δύσκολα θα αποδράσει από τη δέσμευση για διατήρηση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% για 3-5 χρόνια κατ' ελάχιστο.

ΕΠΙΚΡΙΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ

Οι Θεσμοί έχουν δημοσιεύσει μια επικριτική έκθεση, με την οποία αξιολογούν εάν τα μονομερή μέτρα που ανακοινώθηκαν από την Αθήνα είναι συμβατά με τις υποχρεώσεις τους που προκύπτουν από το πρόγραμμα, τόνισε χθες εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με τον ίδιο, η έκθεση είναι προκαταρκτική και είναι και αρκετά επικριτική, ενώ η γερμανική κυβέρνηση θα αξιολογήσει,
λεπτομερώς το περιεχόμενο της, την επόμενη εβδομάδα.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com