Την ίδια στιγμή που στην Αθήνα, τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο παίζεται μια σκληρή πολιτική διελκυστίνδα για το επίδομα στους συνταξιούχους, αλλά βασικά για τα μέτρα των επόμενων ετών, στο Χίλτον γίνονται κρίσιμες διαβουλεύσεις.
Ενα από τα θέματα που απασχολούν Θεσμούς και κυβέρνηση είναι ο εξωδικαστικός συμβιβασμός και το ακαταδίωκτο των τραπεζιτών αλλά και στελεχών του Δημοσίου, τα οποία θα βάζουν την υπογραφή τους στις αναδιαρθρώσεις δανείων. Σε κούρεμα οφειλών, ακόμη και σε πτώχευση εταιρειών.
Είναι προφανές ότι η σύγκρουση της κυβέρνησης με τον Σόιμπλε και το ΔΝΤ «πουλάει» περισσότερο. Ομως, η υπόθεση των «κόκκινων» δανείων είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία. Τόσο ο κεντρικός τραπεζίτης, Γ. Στουρνάρας, όσο και κορυφαίοι υπουργοί, ο ΣΕΒ, η ΕΣΕΕ κ.λπ. έχουν χτυπήσει τον κώδωνα του κινδύνου για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Εχουν ξεκαθαρίσει ότι ανάκαμψη δεν θα υπάρξει αν δεν τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο απομείωσης των NPL’s κατά 40 δισ. ευρώ και πλέον. Εχουν πει ότι η οικονομία θα συνεχίσει να βουλιάζει αν δεν υπάρξουν ρυθμίσεις για το ιδιωτικό χρέος, για τις οφειλές των πολιτών στην εφορία.
Κι ενώ πρόκειται για θέμα ζωής ή θανάτου η αναδιάρθρωση των δανείων και των λοιπών χρεών, εδώ και μήνες τα σχέδια μένουν στα χαρτιά, είτε με ευθύνη της κυβέρνησης είτε λόγω της αδιαλλαξίας των δανειστών. Ο καιρός περνά, νοικοκυριά και επιχειρήσεις βουλιάζουν στα χρέη, οι επαγγελματίες κακοπληρωτές έχουν κηρύξει στάση πληρωμών, τα ληξιπρόθεσμα χρέη ξεπερνούν τα 93 δισ. και τα κόκκινα δάνεια έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τα 110 δισ. ευρώ.
Είναι μια συνηθισμένη διαδικασία στην Ελλάδα. Ολοι ασχολούνται με θέματα που εντυπωσιάζουν και μένουν στην άκρη τα ουσιώδη.
Αν δεν υπάρξουν εδώ και τώρα λύσεις, αν δεν κλείσει άμεσα ένας συμβιβασμός ώστε τα στελέχη να προστατεύονται όταν προχωρούν σε ρυθμίσεις μέσω του εξωδικαστικού συμβιβασμού, τότε σε μερικούς μήνες η οικονομία θα βουλιάξει.
Και, δυστυχώς, θα έχει επιλεγεί για ακόμη μια φορά η λογική της στρουθοκαμήλου...