Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

Μοντέλο Ευρώπης για το Ασφαλιστικό

Να αναζητηθούν λύσεις στο Συνταξιοδοτικό ακολουθώντας τα υπάρχοντα συστήματα ασφάλισης και συνταξιοδότησης που έχουν οι προηγμένες χώρες στη Δυτική Ευρώπη, γιατί το υπάρχον σύστημα κάτω από τις δεδομένες φορολογικές, επιχειρηματικές και ασφαλιστικές μεταβολές δεν θα μπορεί να εγγυηθεί βιώσιμες συντάξεις στα επόμενα χρόνια, ήταν η ουσία των τοποθετήσεων στο συνέδριο της Ένωσης Αναλογιστών Ελλάδος που διεξήχθη με παρουσία όχι μόνο αναλογιστών, οικονομικών συμβούλων και ανώτερων στελεχών από την ασφαλιστική αγορά αλλά και πολιτικών που έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην πορεία του συνταξιοδοτικού συστήματος στην Ελλάδα. Εντύπωσε προκάλεσε η απουσία στελεχών της κυβέρνησης, που εκλήφθη ως απόρριψη κάθε επικοινωνίας για τεχνοκρατική προσέγγιση.




To Aσφαλιστικό αποτελεί βασικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας και πρέπει να υπάρξει άμεση λύση, δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Αναλογιστών Ελλάδος, Πάνος Δημητρίου (CEO της Generali Hellas). «Το σημερινό σύστημα που βασίζεται στην Αλληλεγγύη των Γενεών δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες λόγω της αλλαγής των σημερινών εργασιακών και δημογραφικών δεδομένων και η λύση του Συνταξιοδοτικού πρέπει να βγει από το 'κάδρο' της πολιτικής αντιπαράθεσης» , τόνισε ο κ. Δημητρίου.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος στον χαιρετισμό του πρότεινε το άνοιγμα διαλόγου μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών για τη δημιουργία Εθνικού Επαγγελματικού Ταμείου για παροχή επικουρικών συντάξεων. Επισήμανε επίσης την ανάγκη επαναρύθμισης των εργασιακών σχέσεων προκειμένου να προκύψουν συνταξιοδοτικά σχήματα που θα είναι βιώσιμα και τόνισε ότι η εισφοροδιαφυγή και η φοροδιαφυγή είναι υπεύθυνες για τα ελλείμματα των Ταμείων. Ο εκπρόσωπος του ΣΕΒ, Κωνσταντίνος Μπίτσιος αναφέρθηκε στην στρατηγική αξιοποίηση του συστήματος των τριών πυλώνων με τον πρώτο πυλώνα να αφορά την κρατική χρηματοδότηση, το β' πυλώνα τα επαγγελματικά ταμεία για επικουρική σύνταξη και το γ' πυλώνα τα συστήματα της ιδιωτικής ασφάλισης, μέσα από σοβαρές μελέτες και ποσοτικές αναλύσεις.

Εξετάζοντας τη σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα και διεθνώς, ο κ. Παναγιώτης Ζαμπέλης (CEO ΑΟΝ Hewitt) προέβλεψε ότι οι συντάξεις θα μειωθούν και άλλο, ο κ. Γιώργος Ραουνάς (Γενικός Διευθυντής της KPMG) αναφέρθηκε στα συνταξιοδοτικά μοντέλα που υπάρχουν σε Ολλανδία, Φινλανδία και Βρετανία, ο κ. Αγγέλου (CEO Lux Actuaries) αναφέρθηκε σε στατιστικά και δημογραφικά χαρακτηριστικά που διαμορφώνουν τις συνταξιοδοτικές ανάγκες στην Ευρώπη, ο κ. Ζυμπίδης (Pruden-tial) τόνισε την ανάγκη μίας ισορροπημένης συνεργασίας μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, ο κ. Χοστελίδης (PWC) αναφέρθηκε στη διαμόρφωση των συνθηκών, ενώ η κα Μαριάννα Ανυφαντή (Sany Consulting) επισήμανε τους τρόπους χρηματοδότησης των Ταμείων στο εξωτερικό μέσα από επενδύσεις μακράς πνοής κυρίως σε έργα υποδομών.

O τέως Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ν. Φράγκος αναφέρθηκε στην αρχιτεκτονική του νέου συνταξιοδοτικού συστήματος ενώ οι κ. Μιλτιάδης Νεκτάριος, Πλάτων Τήνιος και Γ. Συμεωνίδης αναφέρθηκαν στην εναλλακτική πρόταση για τη λύση του Συνταξιοδοτικού που είναι η ισότιμη συμμετοχή υπό αυστηρή εποπτεία της ιδιωτικής ασφάλισης.

Ιδιαίτερη αναφορά στην κρίση και το Συνταξιοδοτικό έκανε ο πρώην υπουργός κ. Γιαννίτσης.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com