Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017

Αναπτυξιακό σοκ κατά των Μνημονίων

Οι τελευταίες έρευνες που είδαν το φως της δημοσιότητας για τις συνέπειες της κρίσης στην ελληνική κοινωνία απλώς επιβεβαίωσαν την κατάσταση που επικρατεί στα νοικοκυριά και την πραγματική οικονομία.




Πολίτες εγκλωβισμένοι σε υπέρογκα χρέη, με περιουσία την οποία δεν μπορούν να κεφαλαιοποιήσουν γιατί έχει χάσει την αξία της, αλλά και με διαρκή την αίσθηση ότι «πάλι με χρόνους με καιρούς, πάλι δικά μας θα ’ναι».

Μεγάλο μέρος του πληθυσμού, ακόμη και σήμερα, πιστεύει ότι θα τελειώσει η κρίση, η οικονομία θα επιστρέψει στα χρόνια των «παχιών αγελάδων», οι μισθοί θα απογειωθούν, οι συντάξεις θα αυξηθούν εκ νέου και γενικώς τα νοικοκυριά θα επανέλθουν στην προτεραία κατάσταση.

Πρόκειται για μια λάθος αντιμετώπιση της κατάστασης που βιώνει η Ελλάδα και η οποία για να ανατραπεί χρειάζεται χρόνος και μεγάλη προσπάθεια. Ή όπως λέει και ο ποιητής «θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία».

Κατ’ αρχάς πρέπει οι Ελληνες να συνειδητοποιήσουν ότι μόνο με καθημερινή προσπάθεια θα λυθούν τα δεσμά των μνημονίων. Και, κατά δεύτερον, το πολιτικό σύστημα οφείλει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και να αλλάξει τακτική. Πολιτικές που προάγουν την αδιαφάνεια, την κομματοκρατία και μια διαρκή σχέση συναλλαγής κράτους - πολιτών δεν μπορεί να γίνεται αποδεκτή έπειτα από τα όσα έχει περάσει η χώρα.

Η μάχη κατά της κρίσης, των μνημονίων, των υπερβολικών και πολλές φορές σκόπιμων απαιτήσεων της τρόικας θα κερδηθεί μόνον εφόσον αλλάξει η Ελλάδα.

Το πρόγραμμα που προωθεί η κυβέρνηση σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα για τη δημιουργία 300 χιλιάδων θέσεων εργασίας είναι ασφαλώς σημαντικό και μακάρι να μην αποτελεί ακόμη μια προσπάθεια να καλυφθούν επικοινωνιακά τα λάθη που έγιναν όλα αυτά τα χρόνια και οδήγησαν σε συνεχή μέτρα φτωχοποίησης της κοινωνίας.

Όμως, απαιτείται κάτι περισσότερο, είναι απαραίτητο ένα αναπτυξιακό και επενδυτικό σοκ που θα ανατρέψει τη στασιμομιζέρια που επικρατεί. Κι εδώ πρέπει να δώσει το βάρος της η κυβέρνηση. Υπάρχουν στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό επενδυτές που διψούν για να κάνουν δουλειές. Θέλουν να επενδύσουν σε μια χώρα που πράγματι έχει γίνει φθηνή, θέλουν να βγάλουν κέρδος, γεγονός αποδεκτό, αλλά μπορούν και να γίνουν το ελατήριο για την εκτίναξη της ελληνικής οικονομίας.

Οι νέες θέσεις εργασίας, η αύξηση του εισοδήματος νοικοκυριών που σήμερα ζουν με επιδόματα και δανεικά, η ενίσχυση των δημόσιων εσόδων και των Ταμείων μέσω των φόρων και εισφορών που θα προσφέρουν οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι είναι όλα αυτά που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η χώρα.

Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει κίνητρα προσέλκυσης επενδυτών και να πάψει να δαιμονοποιεί κάθε επιχειρηματική πρωτοβουλία. Πρέπει να δώσει την τελική λύση με τον εξωδικαστικό μηχανισμό, που θα βοηθήσει χιλιάδες επιχειρήσεις να βρουν τον δρόμο τους. Και, τέλος, πρέπει να προχωρήσει σε μια γενναία μεταρρύθμιση του θεσμικού και φορολογικού πλαισίου, ώστε να γίνουν πιο εύκολες και ταχύτατες οι διαδικασίες ίδρυσης και λειτουργίας νέων επιχειρήσεων.

Εύκολες συνταγές δεν υπάρχουν, όμως, δεν υπάρχει κι άλλος χρόνος.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com