Ακόμη μία δύσοσμη υπόθεση με συμμετοχή τραπεζικών κολοσσών με... βεβαρημένο σκανδαλολογικό μητρώο (Deutsche Bank, HSBC, Credit Suisse) και δεκάδων άλλων ήρθε στο φως χάρη σε δημοσιογραφική έρευνα που αποκάλυψε η Guardian:
Ο λόγος για το «ρωσικό πλυντήριο», δηλαδή το ξέπλυμα ρωσικών κεφαλαίων τουλάχιστον 20 δισ. δολαρίων (ορισμένοι κάνουν λόγο για ποσό 80 δισ. δολ.) προερχόμενα από παράνομες ή/και εγκληματικές δραστηριότητες την περίοδο 2011-2014. Τουλάχιστον 500 μέλη της ρωσικής πολιτικοοικονομικής ελίτ (ολιγάρχες, τραπεζίτες και άτομα με διασυνδέσεις με τη FSB, τη διάδοχο της διαβόητης KGB) φέρονται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο, αν και ο μόνος που έχει συλληφθεί μέχρι στιγμής είναι ο φερόμενος ως «εγκέφαλος», ο Ρωσο-μολδαβός επιχειρηματίας (και πρώην βουλευτής της Μολδαβίας) Βιατσεσλάβ Πλατόν.
Τα κομμάτια του παζλ που ενώνονται σιγά-σιγά δείχνουν ότι offshore εταιρείες (με έδρα στη Μ. Βρετανία, την Κύπρο και αλλού) χρηματοδοτούσαν η μία την άλλη με εικονικά δάνεια, για τα οποία εγγυώνταν ρωσικές επιχειρήσεις και στη συνέχεια δήλωναν αδυναμία εξόφλησης των «χρεών» αυτών. Στη συνέχεια, Μολδαβοί δικαστές (που ήταν «στο κόλπο») εξέδιδαν δικαστικές αποφάσεις κατά των επιχειρήσεων ανοίγοντας τον δρόμο για τη νόμιμη μεταφορά τεράστιων ποσών από ρωσικούς τραπεζικούς λογαριασμούς στη μολδαβική τράπεζα Moldinconbank, της οποίας ο Πλατόν ήταν μεγαλομέτοχος. Από εκεί τα χρήματα εισέρχονταν στην Ε.Ε. μέσω της λετονικής τράπεζας Trasta Komercbanka και στη συνέχεια ταξίδευαν ανά τον κόσμο.
«Ανταποκρίτρια τράπεζα»
Σημαντικό ρόλο στην υπόθεση φέρεται να έχει διαδραματίσει η Deutsche Bank που λειτουργούσε ως «ανταποκρίτρια τράπεζα» για την Trasta μέχρι το 2015. Διεκπεραίωνε δηλαδή συναλλαγές σε δολάρια Ρώσων πελατών της Trasta, που δεν ήταν μόνιμοι κάτοικοι Λετονίας. Σημειώνεται ότι στη διάρκεια της «επίμαχης» περιόδου, οι περισσότερες δυτικές τράπεζες έφυγαν από τη Λετονία, εν μέσω ανησυχιών ότι η μικρή χώρα της Βαλτικής είχε μεταβληθεί σε κέντρο διεθνούς ξεπλύματος χρήματος, ειδικά απ’ τη γειτονική της Ρωσία. Από το 2014 μόνον δύο δυτικές τράπεζες ήταν πρόθυμες να αποδεχθούν διεθνείς μεταφορές δολαρίων από τράπεζες της Λετονίας: η Deutsche Bank και η συμπατριώτισσά της Commerzbank. Η Deutsche Bank διέκοψε τις τραπεζικές συναλλαγές με την Trasta το Σεπτέμβριο του 2015. Έξι μήνες αργότερα οι εποπτικές αρχές της Λετονίας έκλεισαν την τράπεζα για παραβιάσεις της νομοθεσίας περί ξεπλύματος χρήματος. Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο ΗΠΑ και Βρετανία επέβαλαν πρόστιμο 630 εκατ. δολαρίων στην Deutsche τράπεζα για την εμπλοκή της σε άλλη επιχείρηση ξεπλύματος χρήματος από τα γραφεία της στη Μόσχα.
Ο ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ
Στον κατάλογο των τραπεζών από τις οποίες πέρασαν τα μεγαλύτερα ποσά που ξεπλύθηκαν στο «ρωσικό πλυντήριο» φιγουράρουν η Danske Bank (Δανία), η κινεζική Bank of China και η HSBC. Μεταξύ των βρετανικών τραπεζών που συνολικά έχουν διεκπεραιώσει ύποπτες συναλλαγές ύψους 738 εκατ. δολαρίων συμπεριλαμβάνεται και η Coutts, η private bank που προτιμά η βασίλισσα Ελισάβετ! Το City του Λονδίνου, άλλωστε (στο οποίο δραστηριοποιούνται ουκ ολίγοι Ρώσοι ολιγάρχες) ήταν από τα επίκεντρα του κυκλώματος, αφού πολλές από τις offshore εταιρείες που χρησιμοποιούνται για τα εικονικά δάνεια έδρευαν εκεί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Seabon, η οποία το 2013 δήλωσε εισόδημα... 1 λίρας. Οταν έκλεισε το 2016, αποκαλύφθηκε ότι είχε εμπλακεί σε συναλλαγές ύψους 9 δισ. δολαρίων! Τα έγγραφα που εξέτασαν οι δημοσιογράφοι ήταν επίσης αποκαλυπτικά για το πού κατέληξε μέρος των 20 δισ. δολαρίων: Σε αγορές διαμαντιών από κοσμηματοπωλεία της Μποντ Στριτ, γουνών από καταστήματα στο Βόρειο Λονδίνο και πολυελαίων από ακριβές μπουτίκ στο Τσέλσι. Πολλές από αυτές τις αγοραπωλησίες διενεργήθηκαν μέσω των offshore εταιρειών, με αποτέλεσμα η ταυτότητα των εμπλεκομένων Ρώσων να καλύπτεται από πέπλο μυστηρίου, καθώς σε πολλές περιπτώσεις οι διευθυντές ή οι εκπρόσωποι των εταιρειών ήταν αχυράνθρωποι με βάση την Ουκρανία. Σημειώνεται τέλος ότι παρότι οι μεγάλες τράπεζες με τις οποίες επικοινώνησε η Guardian δεν αμφισβήτησαν την αυθεντικότητα των στοιχείων, εντούτοις επέμειναν ότι εφαρμόζουν τη νομοθεσία περί ξεπλύματος χρήματος, υπονοώντας ότι πρόκειται για για συναλλαγές που απλώς «ξέφυγαν από το ραντάρ»...