Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής αντιπροσωπείας με τους επικεφαλής των θεσμών. Στόχος η προσέγγιση των δύο πλευρών στα ανοικτά ζητήματα της αξιολόγησης, όπως τα δημοσιονομικά μέτρα, αντίμετρα και εργασιακά.
Σύμφωνα με πληροφορίες στη βελγική πρωτεύουσα, οι συζητήσεις χθες το βράδυ είχαν διάρκεια δύο ωρών, σήμερα το μεσημέρι πραγματοποιείται η δεύτερη συνάντηση, ενώ οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν μέχρι την Πέμπτη το βράδυ, όπως επισημαίνεται σε σχετικό δημοσίευμα της Deutsche Welle.
Η ελληνική αντιπροσωπεία αποτελείται από τους Υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και τον Αναπληρωτή Υπουργό Γιώργο Χουλιαράκη. Οι δανειστές συμμετέχουν με την ομάδα των επικεφαλής των θεσμών, ενώ αν χρειαστεί διαθέσιμοι θα είναι και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι.
Οι διαπραγματεύσεις εστιάζονται μόνο στα μεγάλα θέματα, δηλαδή τα λεγόμενα «αγκάθια». Το ένα αφορά το δημοσιονομικό και έχει να κάνει με τις συντάξεις, όπου θα πρέπει να εξοικονομηθούν δαπάνες περίπου 1,8 δισ. ευρώ μέσω μέτρων, τα οποία θα εφαρμοστούν μετά το 2018 για τη διασφάλιση των ετήσιων πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ.
Θα πρέπει επίσης να συμφωνηθούν και τα αντίμετρα, τα λεγόμενα θετικά μέτρα που θα υλοποιηθούν επίσης μετά το 2018 σε περίπτωση υπεραπόδοσης στο δημοσιονομικό τομέα.
Καθοριστικές εξελίξεις
Από εκεί και πέρα, υπάρχουν τα εργασιακά, όπου η κυβέρνηση προσπαθεί να επαναφέρει τις συλλογικές συμβάσεις και να πετύχει μια ήπια συμφωνία σε σχέση με τις ομαδικές απολύσεις.
Στις Βρυξέλλες, εκτιμούν ότι εάν μέχρι την Πέμπτη το βράδυ επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στα παραπάνω ζητήματα, τότε είναι εφικτή η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέχρι το Εurogroup της 7ης Απριλίου. Εφικτή θα είναι επίσης μια συνολική συμφωνία, που θα περιλαμβάνει τη βιωσιμότητα του χρέους και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο Εurogroup, της 22ας Μαΐου.
Σε κάθε περίπτωση οι εξελίξεις αυτή τη βδομάδα θα είναι καθοριστικές για τη συνέχεια του ελληνικού ζητήματος.