Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2017

Αναδρομικές κρατήσεις στις αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων υπέρ του Μετοχικού Ταμείου

Εφαρμοστική εγκύκλιο εξέδωσε το Υπουργείο Οικονομικών για την εφαρμογή των νέων αυξημένων κρατήσεων στις αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων υπέρ του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων.


 Συγκεκριμένα, όπως προέβλεπε διάταξη νομοσχεδίου που πέρασε η κυβέρνηση τον περασμένο μήνα, οι εισφορές αυτές ανέρχονται αναδρομικά από 1/1/2017 σε 4,5% επί των αποδοχών. Έτσι οι καθαρές αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων θα μειωθούν από 4 έως 8 ευρώ το μήνα.
Πιο αναλυτικά, η εγκύκλιος του ΥΠΟΙΚ προβλέπει η πάγια μηνιαία κράτηση των μετόχων του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (MTΠΥ) ορίζεται σε ποσοστό 4,5% επί των συντάξιμων αποδοχών, όπως αυτές προσδιορίζονται για την κύρια σύνταξη.
Επισημαίνεται ότι στις λοιπές µη συντάξιμες αποδοχές από 1.1.2017 διατηρείται ποσοστό κράτησης υπέρ Μ.Τ.Π.Υ. 1% επί των επιδομάτων τα οποία δεν είναι συντάξιμα (π.χ. για το οικογενειακό επίδομα κράτηση 4,5% µόνο για τους "νέους ασφαλισμένους"* και 1% για τους "παλαιούς ασφαλισμένους" ).
Ομοίως ισχύει ως έχει και η διάταξη σύμφωνα µε την οποία διενεργείται κράτηση 2% στις πρόσθετες αμοιβές, πάγιες αποζημιώσεις, προσωπική διαφορά κ.λ.π.
Σημειώνεται ότι σε κάθε είδους αποδοχές των υπαλλήλων, πλην εκείνων που µε ειδική διάταξη νόµου εξαιρούνται από κάθε είδους κράτηση υπέρ Μ.Τ.Π.Υ., επιβάλλεται ένα και μόνον ποσοστό κράτησης υπέρ Μ.Τ.Π.Υ. (4,5% ή 1% ή 2%).
Ειδικά Μισθολόγια
Επίσης προσδιορίζονται οι συντάξιμες αποδοχές των αµειβομένων επί των οποίων πρέπει να διενεργείται και να αποδίδεται αντίστοιχα για τους μετόχους του Μ.Τ.Π.Υ. κράτηση 4,5%. Σε τυχόν επιδόματα µη συντάξιμα διενεργείται κράτηση 1%.
Επί της προσωπικής διαφοράς και οποιουδήποτε άλλου ποσού που καταβάλλεται σε μέτοχο του Ταμείου (παροχές, αποζημιώσεις, αμοιβή αποδοτικότητας κ.λπ.) διενεργείται κράτηση 2% (άρθρο 27 του Π.∆.422/81) εκτός του επιδόματος Αλλοδαπής και της αποζημίωσης εξωτερικού των υπαλλήλων του Υπ. Εξωτερικών, οι οποίες απαλλάσσονται της κράτησης υπέρ Μ.Τ.Π.Υ. Σε εφαρμογή των ανωτέρω παρακαλούνται όλοι οι εκκαθαριστές των υπηρεσιών να προβούν στην αναδρομική κράτηση και απόδοση στο Ταµείο µας της οιασδήποτε διαφοράς, προς συµπλήρωση του ποσοστού 4,5% σε όλες τις από 1.1.2017, συντάξιμες αποδοχές των υπαλλήλων ή λειτουργών της Υπηρεσίας ή του Φορέα μετόχων του Μ.Τ.Π.Υ. Εφεξής δε να διενεργείται και να αποδίδεται στο Μ.Τ.Π.Υ. κράτηση ποσοστού 4,5% στις μηνιαίες συντάξιμες αποδοχές όλων των μετόχων του Μ.Τ.Π.Υ. στις οποίες διενεργούνται κρατήσεις υπέρ κυρίας σύνταξης.
Το ∆.Σ. του Μ.Τ.Π.Υ. στην 41η συνεδρίαση στις 2/10/2017 αποφάσισε:
α)Τον συµψηφισµό της κράτησης επί του ποσού των 140,80€ στις περιπτώσεις που αυτή έχει παρακρατηθεί µε τις διαφορές που προκύπτουν από την αύξηση του ποσοστού κράτησης υπέρ ΜΤΠΥ από 4% σε 4,5% (αναδρομικά από 01/01/2017).
β)Τη ρύθµιση της εξόφλησης των ανωτέρω διαφορών σε δύο δόσεις µε παρακράτηση από τη µισθοδοσία των μετόχων του Μ.Τ.Π.Υ.
Διευκρινίζεται ότι σε περιπτώσεις αργίας ή διαθεσιµότητας υπαλλήλου-µετόχου, οι κρατήσεις υπέρ ΜΤΠΥ πρέπει να γίνονται κανονικά στο σύνολο των αποδοχών του και όχι στις µειωµένες αποδοχές τις οποίες που καταβάλλονται.
Επίσης, σε περιπτώσεις άδειας άνευ αποδοχών πέραν των περιπτώσεων όπου η κράτηση είναι υποχρεωτική έγκειται στην διακριτική ευχέρεια του υπαλλήλου-µετόχου να καταβάλλει µετά από αίτησή του τακτικές κρατήσεις για ολόκληρο το διάστηµα ή µέρος αυτού, προκειµένου να προσµετρηθεί ο χρόνος αυτός ως χρόνος συµµετοχής στο Μ.Τ.Π.Υ. κατά την απονοµή του μερίσµατος.
Επισημαίνεται, επίσης ότι, οι κρατήσεις υπέρ ΜΤΠΥ, υπαλλήλων που δε µετέχουν στο Ταµείο, δεν ισχύουν από 1/1/15 και µετά.
Τονίζεται ότι σύντοµα θα επικαιροποιηθεί ο Οδηγός κρατήσεων υπέρ Μ.Τ.Π.Υ που είναι ανηρτηµένος στην ιστοσελίδα του Ταμείου (www.mtpy.gr) και θα καταγράφονται αναλυτικά το είδος των αποδοχών και το ποσοστό των κρατήσεων των μετόχων του Ταμείου των αμειβομένων σύμφωνα µε του παραπάνω αναφερόµενους νόµους Παρακαλούµε για την ορθή εφαρμογή των ανωτέρω και παραµένουµε στη διάθεσή σας για κάθε συµπληρωµατική πληροφορία ή διευκρίνιση.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com