Κυριακή 24 Δεκεμβρίου 2017

Το Face ID είναι το killer app του iPhone X

Θυμάστε τον ντόρο για την αποτυχημένη απόπειρα ξεκλειδώματος iPhone X με Face ID από τον Craig Federighi της Apple; Μονομιάς το Face ID ανακηρύχθηκε αναξιόπιστο και άχρηστο, κανένα ρόλο δεν έπαιξε η εξήγηση ότι είχε κλειδωθεί επειδή είχε περάσει από πολλά χέρια και όχι τα σωστά πρόσωπα. 


Κάτι που, έτσι κι αλλιώς, ισχύει και για το Touch ID που τόσο λάτρεψαν οι χρήστες [και που τόσο είχε αμφισβητηθεί κι αυτό όταν είχε ανακοινωθεί με το iPhone 5S]. Μερικές αποτυχημένες απόπειρες ξεκλειδώματος και το iOS ζητά συνθηματικό για να μην τεθεί θέμα ασφαλείας. Θα ήταν προτιμότερο να ήταν αλλιώς τα πράγματα;
Καλύτερα όμως. Διότι είναι πιο εύκολο να κάνει ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση το Face ID στον χρήστη που έχει την ευκαιρία να το δοκιμάσει. Μεταξύ αυτών και ο γράφων. Στην πράξη το Face ID αποδεικνύεται πολύ αξιόπιστο. Σαφώς και σε δίδυμους και παιδιά ή εφήβους αυξάνονται τα περιθώρια λάθους, κάτι που δεν είχε αποκρύψει ποτέ κανένας –εδώ υπάρχει απόσταση σε σχέση με το Touch ID που πρέπει να καλυφθεί. Ωστόσο, με εξαίρεση την περίπτωση όπου ο χρήστης κοιτά την εμπρόσθια κάμερα από περίεργη γωνία ή από πολύ κοντινή απόσταση, το Face ID λειτουργεί άψογα. Κι αν συμβεί κάτι από τα παραπάνω και τελικά δεν αναγνωριστεί ο χρήστης, όχι μόνο γίνονται νέες μετρήσεις κατά την εισαγωγή συνθηματικού και βελτίωση του μαθηματικού μοντέλου στο οποίο βασίζεται το σύστημα, αλλά είναι και πανεύκολη υπόθεση η συμπληρωματική απόπειρα. Γέρνουμε το iPhone X προς τα πίσω για να βγούμε εκτός οπτικού πεδίου της κάμερας, το επαναφέρουμε στην αρχική θέση και η κάμερα μας ψάχνει και μας αναγνωρίζει. Αυτόματα.
Σημαντικότερες όμως είναι οι θετικές επιπτώσεις στη χρήση. Πλέον μπορούμε να ρυθμίζουμε τις γνωστοποιήσεις ώστε να μην περιλαμβάνουν προεπισκοπήσεις που μπορεί να δει και κάποιος τρίτος, όχι χωρίς ξεκλείδωμα με μια ματιά. Προηγουμένως για κάθε απόπειρα να δούμε τις προεπισκοπήσεις, χρειαζόταν να τοποθετήσουμε το δάκτυλό μας στο πλήκτρο αφετηρίας. Για τον ίδιο λόγο, είναι απολύτως λογικό να ρυθμίζει κανείς τη συσκευή να κλειδώνει αυτόματα μια ώρα αρχύτερα. Ξέρει ότι μπορεί να την ξεκλειδώσει χωρίς πολλά-πολλά, οπότε γιατί να κάνει κόπο να την κλειδώνει χειροκίνητα ή να αφήνει ορίζει χρονικό διάστημα μέχρι το κλείδωμα που μπορεί να αποδειχθεί επισφαλές; Αντίστοιχα, χάρη στο Face ID, δεν χρειάζεται να βγάλετε γάντια όταν κάνει πολύ κρύο για να ξεκλειδώσετε τη συσκευή...
Στη συζήτηση μπαίνει και η ταχύτητα του Face ID. Λέγεται πως είναι αργό. Μύθος. Αργό φαίνεται αν, κοιτώντας το iPhone X περιμένουμε να ολοκληρωθεί το animation του λουκέτου που δείχνει ότι το τηλέφωνο ξεκλειδώνεται. Όμως, η διάρκεια του animation είναι μεγαλύτερη από τον χρόνο που χρειάζεται το Face ID. Οπότε, σηκώνουμε το iPhone X και σέρνουμε προς τα πάνω σε οποιοδήποτε μέρος της οθόνης, χωρίς σκέψη. Κι αν η κάμερα βλέπει κατά την κίνηση αυτή το πρόσωπό μας, απλά καταλήγουμε να χρησιμοποιούμε το iPhone X που κρατάμε στα χέρια μας κι αυτό είναι όλο.
Η επιστροφή σε συσκευή με Touch ID αποδείχθηκε πολύ, πολύ πιο δύσκολη από όσο περιμέναμε.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com